Şehzade, padişah oğullarına ve onların erkek çocuklarına verilen unvandır.
Padişahların valideleri için Valide Sultan, ka- dınları için Haseki Sultan, Hürrem Sultan,10 padişahların kızlarının kızları için de hanım sultan şeklinde kullanılan kelime, çalışmamızda padişahların kızlarını ifade eden kavrama inhisar edilmiştir.
Kız çocuğuna ise: Mürâhika denir.
Beyzade: "Şehzade oğlu". Padişahların kızlarının oğullarına verilen unvandır. İlk dönemlerdeki "Sultanzade" unvanının yerini almıştır.
Osmanlı hükümdarları; bey, padişah, gazi, hakan, sultan, hüdavendigâr gibi unvanlar kullanırlardı. Padişah çocuklarına ise çelebi veya şehzade denilirdi.
İlgili 25 soru bulundu
Prens: Hükümdarın oğlu veya Toprakları ülke sayılmayacak kadar küçük devletin hükümdarı. Prens bazı Avrupa ülkelerinde dükün altında sıralanan bir unvandır.
Ekberiyet sisteminde tahta en büyük şehzadenin geçmesi esas alındığından en yaşlı şehzade, veliaht şehzade kabul edilmiştir. Veliaht şehzadenin statüsü diğer şehzadelerden farklıdır. Bu sayede Osmanlı Devletinde ilk defa mevcut padişahtan sonra tahta kimin geçeceği belli olmuştur.
Hanım sultanların babalarının hânedan mensubu olmaması gerekirdi. Nitekim sultan, şehzade veya şehzade oğullarından biriyle evlenirse kız çocuğuna yine sultan denilirdi. Hanım kelimesinin sultanlar tarafından isim olarak da kullanılması zaman zaman karışıklıklara sebep olmuştur.
Şehzade zevcelerine resmen “hanımefendi” denirdi.
Padişahın saray dışına çıktığı zamanlarda, padişah atının sağ ve solunda ikişer haseki kumandanı bulunurdu. Haseki bölükleri atlı ve yaya olarak iki sınıfa ayrılmaktaydı. Baş haseki, haseki ortalarının en kıdemli kumandanı sayılırdı ve terfi ettiğinde turnacıbaşı unvanına sahip olurdu.
Sancakta bulunan şehzadelere Çelebi sultan denirdi. Osmanlılarda şehzadeler on - onyedi yaşına geldiklerinde sancaklara gönderilir, lala dediğimiz çok tecrübeli bir devlet adamının gözetiminde hem işleri yürütür hem de yetiştirilirlerdi.
Osmanlı Türkçesi
[4] Nikâh neticesi olmuş çocuk. [5] Kelime sonuna getirilerek birleşik kelimeler de yapılır. Meselâ: Şah-zade (Şehzade) $ : Padişah evlâdı.
Zade, oğul anlamına gelirken, şehzade sözcüğü de padişah ve hükümdar demektir. Osmanlı İmparatorluğunda padişahların erkek çocuklarına şehzade denirdi. Şehzadeler aynı zaman da tahtın varisi olduğu için, veliaht olarak nitelendirilirdi.
Aslı Farsça olan ve "ana babaya göre kızlarının kocası" anlamını taşıyan damad kelimesinin Osmanlı tarihi açısından terim değeri "hânedandan kız alan"dır.
Padişahın erkek ve kız çocukları 'prens' ve 'prenses' demek olan 'şehzade' ve 'sultan' unvanını taşırlar. Şehzadelerin çocukları da aynı şekilde 'şehzade' ve 'sultan'dır ama sultanların çocukları böyle bir unvan kullanamazlar. Bir sultanın oğluna'beyzade', kızına ise 'hanımsultan' denir.
19 KARDEŞİNİ KATLETTİ 4.Murat'ın evliliklerinden 100'u aşkın çocuğu oldu. Ancak bunların büyük bir bölümü henüz bebekken öldü. 30'u kız, 19'u erkek olmak üzere toplam 49 evladı hayatta kaldı.
2. Ahmed'in tek eşi, 'Haseki Sultan' diye alınan Rabi'â Sultan'dı. 2. Mustafa'nın 9 eşi olduğu, bunlardan Ali-cenab'ın Baş Haseki olduğu biliniyor.
Annesi Türk asıllı olan son padişah Kanuni Sultan Süleyman olmuştur.
Kanuni'den sonraki Dönemde Osmanlı Padişahları ve Nikâh
Süleyman'dan sonra II. Selim eşi Nurbanu Sultan'a nikâh kıymıştır. III. Murad çok sevdiği eşi Safiye Sultan'a nikâh kıymak istediği ancak bunu Nurbanu Sultan'ın engellediği düşünülür.
Şehzade, padişah oğullarına ve onların erkek çocuklarına verilen unvandır. Osmanlı şehzadesi İstanbul Pera Müzesi'nde bulunan Şehzade Abdürrahim Efendi tablosu. Şehzade, Osmanlı Devleti'nde padişahın erkek çocuklarına verilen unvandır.
Haseki sultan (Osmanlıca: خاص کي سلطان), Osmanlı padişahlarının çocuk doğuran cariyelerine verilen bir unvandır. 16. yüzyıla ait bir haseki sultan gravürü. Padişahların birden fazla hasekisi olabiliyordu.
Osmanlı Döneminde sadece şehzade doğurmak Valide Sultan anlamına gelmemektedir. Valide Sultan, şehzadelerinden birinin Osmanlı padişahı olması durumunda padişahın annesine denilmektedir.
600 yıllık Osmanlı tarihi boyunca beşi 14. Yüzyılda, sekizi 15. Yüzyılda, kırk ikisi 16. Yüzyılda, beşi 17. Yüzyılda ve biri de 18. Yüzyılda olmak üzere 61 şehzade katledilmiştir. Bunlardan 22 tanesi bilfiil isyan ettiği için öldürülmüştür.
III. Mehmed, sancakta yetişen son şehzade olarak 1595'te Osmanlı tahtına çıkmış, onun döneminden itibaren sancağa çıkma tamamen kaldırılmıştır. III. Mehmed'in oğlu I. Ahmet sancağa çıkmayan ve sarayda kafes usulüyle yetişen ilk Osmanlı padişahı olmuştur.
Şehzadeler, ilk dönemlerde ileri gelen yerli aile kızları ve yabancı hanedanların kızlarıyla evlenirlerken, XVI. yüzyıldan itibaren cariye kökenlilerle evlenmeye başladılar. Kafes sisteminde şehzadelerin evlenme ve çocuk sahibi olmaları yasaklandığından bir şehzade ancak tahta çıktıktan sonra evlenebilmekteydi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri