"Kefalet, iyilik ve yardım gayeli bir teberru akdidir. İslam hukukçuları, kefâletten dolayı bir bedel almanın caiz olmadığını belirtmişlerdir. Zirâ kefâlet bedelini ödemesi halinde, bu akid, ödünç verenín menfaat etde ettiği bir ödünç sözleşmesine benzer ki bu, İslâm hukukunda yasaklanmıştır.
Kişinin bir borca kefil olması karşılığında ücret alması caiz midir? Kefâlet, bağış (teberru) niteliğindedir. Dolayısıyla kefilin, kefâlet akdine karşılık ücret almayı şart koşması caiz değildir. Zira ücret almak teberru kavramına aykırıdır.
İslam hukukçuları kefaleti "Bir kimsenin, başka birisinin borcunu ödeme, şahsını mahkemeye ihzar ve satılan bir malı teslim hususunda zimmetini o kimsenin zimmetine eklemesidir"1 şeklinde tanımlamışlardır.
Kefil, öncelikle kefil olunan borcu aslından sorumludur. 9 Kefalet sözleşmesinin söz konusu olabilmesi için geçerli bir asıl borcun varlığı zorunludur. Bu sebeple kefalet, asıl borcu güvence altına alan fer'i ni- telikte bir borçtur.
Selamünaleyküm. Teminat mektubu bir tür kefalet veya vekâlet olarak görülebilir. Teminat veren kurumun, teminat mektubu işlemleri için bir ücret alması caizdir. Alınan bu ücretin aylığa dönüşmesi faizdir, alınması ve verilmesi caiz olmaz.
İlgili 16 soru bulundu
Dosyanın tahsil aşamasını geldiğini düşünürsek, sadece mektup bedeli mi alınır yoksa borçludan faizde talep edilebilir mi? Teminat, ödeme değildir. Bu nedenle faiz işlemeye devam eder.
Sigorta akdi, güvence gibi objektif olmayan bir şeyin satışıdır. Sigorta ve özellikle hayat sigortasında takdir-i ilâhîye meydan okuma vardır. İslâm'ın yasakladığı bu unsurları taşıyan sigortanın da haram olması gerekir. Buna göre, sigortacının prim, sigortalının da tazminat alması caiz değildir.
Kefalet Kanunu gereğince kefalete tabi memurların aylıklarından, kefilli görevleri devam ettiği sürece her ay kefalet aidatı kesilecektir. Kefalet aidatı kesilmediği takdirde kefalet aidatının kesilmeme sebebi bir yazı ile bildirilmelidir.
Buna göre kefil, asıl borç ile borçlunun kusur ve temerrüdünün yasal sonuçlarından, dava ve takip masraflarından, rehinlerin tesliminin ve rehin haklarının devrinin sebep olduğu masraflar ile akdi faizden sorumludur.
Kefalet Kanununun 2 nci maddesi gereği 4 ayı geçmeyecek şekilde kefalet gerektirecek bir göreve geçici veya vekaleten bakacaklardan, (1500) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan tutar kadar teminat alınır. Bu şekilde alınan teminat muhasebe biriminin emanet hesabında tutulur.
Kanunda düzenlenen adli kontrol uygulamalarından biri de kefalettir. Hakim veya mahkeme; şartların varlığı halinde, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı yerine kefaletle serbest kalma kararına hükmedebilir.
Alacaklı ve borçlu sıfatlarının birleşmesi halinde -örne- ğin borçlunun alacağı iktisap etmesi, alacaklıya mirasçı olması veya alacaklının borçlunun mirasçısı olması gibi- kefalet yükümlülüğü de sona erer.
Türk Borçlar Kanunu'nun madde 598/3 düzenlemesi “Bir gerçek kişi tarafından verilmiş olan her türlü kefalet, buna ilişkin sözleşmenin kurulmasından başlayarak on yılın geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkar.” şeklindedir.
Dolayısıyla faizli kredi alacak bir kişinin borcuna kefil olmak veya aracılık yapmak caiz değildir.
A.
Bu düzenleme ile, eşler mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı ya da yasal olarak ayrı yaşama hakkı olmadığı sürece diğer eşin yazılı rızası ile kefil olabilir, yani evli olan kefilin geçerli bir kefalet sözleşmesi yapabilmesi için diğer eşin rızasını alması gerekir.
Kefil olarak gösterilen kişilerin kefillik şartlarını gösteren belgeleri imzalaması gerekir ve kredinin borçlusu gibi üzerine sistemsel olarak kredi kefilliği gösterilmektedir.. Bankaların kefil istemesinin nedenine baktığımızda; krediye başka bir borçlu olmasını istemesidir.
Kredi kullanacak kişinin aylık gelirinin yeterli olmaması. Bu nedenle bankalar ek gelir veya kefil beyan edilmesini isteyebilir. Geçmiş ödemeler düzensizse, idari/kanuni takip olmuşsa kefille bile kredi kullanılması zordur. Kredi geçmişindeki sorun kabul edilebilir haldeyse riski paylaşması için bir kefil gerekebilir.
Kredi Borcu Ödenmezse Kefil için İşlemler Ne Zaman Başlatılır? Ödenmeyen kredi borçlarındaki takip süreci, kefiller için de aynen geçerlidir. Zira kefil, kredi borcundan yasal olarak sorumludur. İki taksidin ödenmemesini takiben geçen ek sürenin, yani toplamda 90 günün ardından kefil için de yasal süreç başlatılabilir.
Kefil eğer borcu ödemek zorunda kalırsa bu kez rücu hakkı doğacaktır. Kefilin borçtan sorumluluğu ve sınırları için detaylı bilgi KEFİLİN SORUMLULUĞU konulu yazımızda paylaşılmıştır. Türk Borçlar Kanunu'nun 596. maddesine göre kefil; Alacaklıya ifada bulunduğu ölçüde, onun haklarına halef olur.
Kefalet aidatı; giriş aidatı ile aylık aidattan meydana gelir. Giriş aidatı; (1500) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan tutardır. Giriş aidatı, ilk taksiti kefalete bağlı görevde tam olarak alınan ilk maaş veya ücretten başlamak üzere dört eşit taksitte kesilir.
Şüpheli veya sanık, belirlenen güvenceyi maliye veznesine yatırdıktan sonra beş gün içinde makbuzu şube müdürlüğü veya büroya ibraz eder ve şube müdürlüğü veya büro, makbuzu mahkemeye gönderilmek üzere Cumhuriyet başsavcılığına iletir.
* Gönderilen ödemeler ziraat bankasında 6 ay bekletilmekte olup, bu sürede alınmaması halinde bankaca Sandığımıza iade edilmektedir. Hak sahiplerinin ödemelerini 6 ay içinde almaları gerekmektedir.
Bu sebeple akdin kesinleştirileceği sürenin baştan tespit edilmesi, tarafların her ikisinin de kapora uygulamasına rıza göstermesi ve işlemin selem ve sarf gibi bedellerden en az birinin peşin olması gereken bir akit olmaması şartlarıyla yapılacak kaporalı alışveriş akdi caiz olur.
Sigorta akdi, güvence gibi objektif olmayan bir şeyin satışıdır. Sigorta ve özellikle hayat sigortasında takdir-i ilâhîye meydan okuma vardır. İslâm'ın yasakladığı bu unsurları taşıyan sigortanın da haram olması gerekir. Buna göre, sigortacının prim, sigortalının da tazminat alması caiz değildir.
Çoğunlukla ihtiyaçtan dolayı banka kartlarıyla da altın alışverişi yapılmaktadır. Tek çekim yanında bazı kuyumcuların vade farkı koymadan taksitle de satış yaptıkları bir vakıadır. Vade farkı ister uygulansın, isterse uygulanmasın, sarf akdinde taksit meşru değildir. Bu hükümde İslam hukukçuları ittifak etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri