Antik Yunan kültüründe tuvalet ihtiyacı genellikle taşınabilir tuvalet diyebileceğimiz kaplar aracılığıyla giderilirdi. Erkekler tombul kavanozlara benzeyen, pişmiş topraktan veya metalden yapılmış kulplu ve önü delikli kaplar, kadınlar ise kayık şeklinde kaplar kullanırdı.
Topkapı Sarayı'nda ziyaretçilerin kullandığı 11 tuvalet, Çanakkale Seramik'in Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yürüttüğü ortak proje kapsamında yeniledi.
WC, hela, abdesthane, ayakyolu, kenef ve yüz numara olarak da bilinir.
İlk klozetin icadı aslında, M.Ö. 2334-2279 yıllarına dayanıyor. Yani bu dönemlerde tuvalet kültürünün başladığını söyleyebiliriz.
İlgili 21 soru bulundu
Sarayın ilk alafranga tuvaleti Kayzer'in şerefine yapılmıştı
Osmanlı saraylarındaki bütün helâlar, evlerde olduğu gibi alaturka idi, sarayda bile alafranga tuvalet yoktu ve saraylarımız Avrupaî tuvaletler ile 1889'da, Alman İmparatoru Wilhelm'in sayesinde tanıştılar...
Anadolu Selçuklu Medrese ve Kervansaraylarındaki bilinen tuvaletler mekânlarının tamamı ön cephenin bir köşesinde yer alırlar. Bunlar genele açık tuvaletler olup üç veya dört kabinden oluşan, temiz ve kirli su kanal- ları bulunan birimlerdir. Dönemin Saray ve Köşklerinde ise kişisel tuva- letler bulunur.
Almanya'da taharet musluğunun yasak olması Almanların gavur olmasından değil, ucunda kalan suya bakterilerin bulaşıp içme suyuna karışmasından ve bu durumun hastalıklara yol açmasından dolayı.
Çevik, peygamberin küçük tuvaletini yaparken, sol böbreğini sıktığını sağ kulağını da kapadığını söyledi.
İdrar ve sindirim artıklarını çıkarmak için özel olarak yapılmış yer, helâ. Halk dilinde aptesane şekline dönüşmüş olan abdesthâne, Farsça âb-dest (el suyu, ibadet öncesi yapılan temizlik) ve hâne (kapalı yer, oda, ev) kelimeleriyle teşkil edilen Osmanlıca birleşik bir isimdir.
Bunun nedeni ise zengin ve merkezi krallık yönetimiydi. İtalya, Almanya ve İngiltere'de siyasi ortamlar farklı olduğu için Versailles sarayı gibi saraylar uzun süre yapılamadı. Sarayın ilginç bir özelliği olarak yapımında tuvalet veya banyo düşünülmemiştir.
Fransa'da oteller ortaya çıktığında oteldeki her odanın tuvaleti yoktu. Tuvaletler katlardaydı ve kattaki odalarda kalan müşteriler aynı tuvaleti kullanıyorlardı.
İlk yapıldığı zamanlarda hiç tuvaleti olmayan Versailles Sarayı, ilk tuvaletlerine(sadece kral ve yakın aile üyelerinin kullanabildiği 9 tuvalet) 1789 Fransız Devrimi sonrasında kavuşmuş.
Modern tuvalet kağıdı kullanılmadan önce; toplumsal gelenekler, ülke, hava koşulları ve duruma bağlı olarak insanlar yaprak, çimen, eğrelti otları, mısır koçanı, mısır, meyve derileri, deniz kabukları, taş kum, yosun kar ve su gibi çok farklı malzemeler aynı amaç için kullanılmıştır.
Dışkı hissedildiğinde boşaltılmazsa rektumdaki sinirler hasar görebilir ve rektum dışkıya istemsiz şekilde tepki verebilir. Dışkının tutulmasının alışkanlık haline getirildiği durumlarda başta kabızlık olmak üzere çeşitli hastalıklar meydana gelebilir. Kabızlık, yaklaşık 4 milyon kişiyi etkilemektedir.
Hindistan'ın %53'ünde tuvalet bulunmuyor. İnanılmaz ciddi bir oran bu ve ülkenin genelinde gözle görülür bir şekilde tuvalet hatta temizlik sıkıntısı mevcut, çünkü insanlar tuvalet olmadığından dolayı, fotoğraftaki gibi, herhangi bir yere tuvaletlerini yapabiliyorlar.
25. Mesele: Namaz için ve küçük hadesten taharetin şart olduğu her ibadet için abdest almak vaciptir. Abdesti olmayan bir kimsenin vücudunun herhangi bir yerini Kur'an hattına temas ettirmesi caiz değildir.
Tuvalet ihtiyacının giderilmesinde esas olan necasetten korunmak ve sağlıklı bir şekilde ihtiyacı gidermektir. Özellikle idrar boşatma için ayakta yapılmasına karşı bu nedenle ikaz yapılmıştır. Bunun dışında klozet kullanılmasında fıkhi bir sakınca olmaz.
Tuvalet ihtiyacı da, namazda huşûyu engelleyen ve dikkati dağıtan bir etki yapacağından bu hâlde iken namaz kılmak mekruhtur. Hz. Peygamber (s.a.s.), idrarı sıkışık durumda olan veya yemek hazırken namaza duran kişinin namazının faziletinin tam olmayacağını belirtmiştir (Müslim, Mesâcid, 67 [560]).
el Cevab: -Klozet kullanılması gayri müslimlere benzeme fiili içermektedir. Taharetlenme konusunda çeşitli sorunlara sebeptir. Kadınlar ve erkeklerin tuvalet ihtiyaçlarını giderirken oturma alanından neredeyse baldır ortasına kadar olan kısma idrar sıçramakta ama temizlenmemektedir.
Japonya'ya gidenler tuvalet alışkanlıklarının dünyanın geri kalanına hiç de benzemediğini fark etmiştir. Elektrikle çalışan klozetlerin yaygınlaştığı ülkede geçen yıl bir uygulama daha getirildi. Klozetin kontrol düğmelerinde sifon ve taharet muslukları için bazı semboller kullanılıyor.
Hangi amaçla kullanılır? Bidet çok amaçlı kullanılmakla beraber, asıl tuvalet sonrası belirli bölgelerin yıkanması için kullanılıyor. Yani bizim tuvaletlerdeki taharet musluğu yerine Güney Avrupa'da bidet var. Kullanımı ilk başta zor gibi görünebilir ancak bu aparat oldukça hijyenik ve kullanımı kolay.
Conversation. Sanılanın aksine ilk taharet musluklu tuvaleti Türkler değil Belçikalılar icat etmiştir. Taharet musluğu (bide) olan Avrupai yahut alafranga tuvaletler, Geberit Banyo Ürünleri tarafından yetmişlerin başında tuvalet kağıdına alternatif olarak icat edilmiş.
İlk alaturka tuvaletin izlerine M.Ö. 1200-700 yılları arasında rastlıyoruz. Devasa kayalar oyularak yapılan bu tuvaletler Frig Uygarlığı zamanından kalmadır.
Dönem; her kata bir tuvaletin koyulduğu, ortak kullanım dönemi. Otellerde odalara numara verilirken ortak tuvaletlerin, normal odalarla karışmaması için nasıl numaralandırılacağı düşünülürken ortaya atılan 00 koyalım fikri kabul görmüş ve "numarasız" olarak nitelendirdikleri tuvaletleri 00'la göstermeyi yeğlemişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri