Pakistan çok etnik gruptan oluşan ve çok dilli bir devlettir: halkının çoğunluğu dilsel olarak Hint-Aryan ve İran gruplarına aittir, geri kalan azınlık ise çoğunlukla diğer dil gruplarına ve ailelere aittir.
Hindistan ve Pakistan, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından İngilizlerin bölgeden çekilmesi sonrası, 1947 yılında bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir.
İslam'dan başka Hinduizm, Hristiyanlık, Sihizm ve diğer dinler vardır. Müslümanların çoğunluğu Sünni, %5-20'si Şii'dir. Neredeyse tüm Pakistanlı Sünni Müslümanlar Hanefilik mezhebine bağlıdır.
Şiilikte namaz üç vakitte toplanmış beş namaz olarak icra edilir. Sabah iki, öğle ve ikindi dörder, akşam üç, yatsı dört rekâttan oluşur.
İlgili 18 soru bulundu
Alevîlik ve Şiîlik. Alevîler'in büyük çoğunluğu kendini Şiî olarak tanımlamamaktadır. Aynı zamanda bâzı Alevîler arasında Alevîlik'in İslâmiyet dışı bir inanış olduğunu savunan Alevîler de bulunmaktadır. Alevîler'in çoğunluğu ise Alevîlik'i İslâmiyet içerisindeki bir mezhep ya da tasavvufî yorum olarak kabul etmektedir ...
Pakistan, Britanya Hindistanı'nın bölünmesini ve Müslüman nüfuslu bölgelerin bağımsızlığını talep eden Pakistan Hareketi'nin çabalarıyla 1947'de Hint Müslümanları için bir yurt olmak üzere bağımsızlığını kazanmıştır. Çeşitli dil ve etnik grupların yanı sıra coğrafya ve yaban yaşamı bakımından da zengin bir ülkedir.
Hindistan ve Pakistan'ın 1947'de bağımsızlıklarını kazanmalarından bu yana çözülemeyen bir mesele olan Keşmir'in hangi ülke toprakları içerisinde yer alması gerektiğine dair sorun, 70 yıldan fazla bir süre geçmiş olmasına rağmen varlığını koruyor.
Himalaya dağlarına ilerleyen Hint kuvvetleri sonunda Pakistan'a bağlı milis güçlerini mağlup etmeyi başardılar.
İki ülkede yaşayan halkların birbirleri ile ilişkileri ülkelerin kuruluşlarından öncesine dayanmaktadır. 1920'lerde, Pakistan müslümanları Türk Kurtuluş Savaşı'nda Anadolu halkına hem maddi hem de manevi yönden yardımlarda bulundu. 1947'de Pakistan'ın bağımsızlığından sonra ikili ilişkiler resmî olarak başladı.
Bu siyasî teşekkül, Gur hükümdarı Muizz'üd-din Muhammed'in 1192'de Kuzey Hindistan'a vâi tayin ettiği Kutb'üd-din Aybeg tarafından kurulmuştur (1206).
Pakistan'ın kurucusu Muhammed Ali Cinnah, Hindistan'ın kurucusu Gandi ile birlikte 1944'te Bombay'da.
Türkiye Cumhuriyeti ile Pakistan arasındaki resmi ilişkiler, 15 Ağustos 1947 tarihinde Hindistan'ın bölünerek iki bağımsız devletin, Hindistan ve Pakistan'ın, kurulmasıyla başladı.
Dışişleri Bakanlığı Hindistan 15 Ağustos 1947 tarihinde İngiltere'den bağımsızlığını kazanmış ve 26 Ocak 1950 tarihinde kabul ettiği Anayasa ile bugünkü Hindistan Cumhuriyeti'ne dönüşmüştür.
Ailelerin tuttukları şecerelerde Keşmirli Türklerin soyu genel olarak Timur dönemine dayanıyor... Dünyanın çatısı olarak da bilinen Himalayalar'ın eteklerine dağılmış küçük köylerde varlıklarını sürdüren Türkler, bölgede Keşmir, Hazara yada Pakistan Türkleri olarak biliniyorlar.
Pakistan'da alkol kullanımı Müslümanlar için yasak, gayrimüslimlerin ise alkol alabilmek için devletten özel bir izin belgesi almaları gerekiyor.
Aynı şekilde Pakistan vatandaşı için Pakistanlı denilebildiği gibi ülkenin ana dili olan Urduca sözündeki ca ekini atarak kökte kalan Urdu da denilir.
Bir zikir ayini olan “cem”i ibadet hayat- larının merkezine alan Alevîler, temel İslâmî ibadetler olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri de kendilerince yorumlayarak bütün ibadet telakkîlerini tarikat hayatı kalıplarında şekillendirmişlerdir.
Bazı Şiiler, Hafsa ile birlikte Muhammed'e zehir vererek onun ölümüne sebebiyet verdikleri ifade ediliyor. Şiiler ayrıca, yaşamı boyunca siyasi pozisyonu nedeniyle Aişe'yi tartışmalı bir figür olarak görüyor. Ayşe, Halife Ebu Bekir'in kızı olduğu için siyasi rolü olan bir aileden geliyordu.
Temel inanç Alevilik, Hâkk-Muhammed-Ali üçlemesiyle Ehl-i Beyt ve On İki İmamları önemseyen Câferiyye Şiiliği ile ortak noktalara sahip olan bir yoldur. Alevilikte varlık birliği önemli yer tutmaktadır. Dört Kapı Kırk Makam şeklindeki kâmil insan olma ilkelerini Hacı Bektaş-ı Velî'nin tespit ettiğine inanılır.
Şiiler peygamberin ölümünden sonra Hz. Ali'nin başa geçmesi gerektiğine inanır ve Ebubekir'in ve diğerlerinin halifeliğini kabul etmez. Şiiler imam çizgisinde gider ve bu imamların peygamber ve Allah tarafından seçildiğine inanır.
Üstelik burada Şiî fıkhı gereği her şehirde sadece bir mescidde Cuma namazı eda edilir ve Şiî akidesi gereği Cuma namazları farz-ı ayn değil farz-ı ihtiyarîdir.
Şiiler de Hac ibadeti için Mekke'ye giderler. Tüm Müslümanların kıblesi de, Kâbesi de birdir. Nasıl ki, İstanbul'daki Eyüp Sultan türbesini ziyaret edenler hacı olmuyorsa Hz. Zeyneb'in türbesini ziyaret edenler de hacı olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri