Azami uzunluğu 90 cm'ye kadar ulaşır. Ortalama 25-65 cm arasında bulunur. Genel olarak küçüğüne palamut, büyüğüne torik adı verilen bu türün, muhtelif boylarına verilen isimler şöyledir.
Palamut'un boyuna göre isimlendirilmesi. 1-20 cm ye kadar palamut vanozu. 8-70 cm den büyük zindan delen. Torik ve toriğin büyük boyları palamuttan daha çok yağlıdır bu nedenle tuzlama ve lakerdası tercih edilir.
Palamut balığı da ağırlığına göre çeşitli adlar alır. 300 grama kadar olanına kestane palamudu, 500-700 gram arasında çingene palamudu, 750 gram-1,5 kilo arasına palamut, 3-5 kilo olanlara torik, 5-8 kilo arasındakilere sivri, 8-10 kilo olanlara altıparmak ve üstüne pişota denilir.
Palamut balığının 1 Nisan – 15 Ağustos arasında avlanması yasaktır. Amatör balıkçılar için sezon 15 Ağustosta başlamaktadır. Minimum 25 cm ve günlük 5 kg av limiti bulunur. Boylarına göre sırasıyla çingene, palamut ve torik olarak adlandırılmaktadırlar.
Yarım kiloya kadar olanlarına gaco veya çingene palamudu denirken, kestane palamudu, zindandelen, torik, altıparmak sırasıyla büyür ve yedi kilogramın üzerine çıktığında peçuta adını alır. Palamutlar pek hızlı ve çevik balıklardır, avcılığı da pek zevkli olur bu yüzden.
İlgili 37 soru bulundu
20-30 cm arası çingene palamutu. 31-40 cm arası palamut. 40-50 cm arası kestane palamutu. 51-60 cm arası torik.
Genç orkinoslar, sürü halinde torik ve palamutlarla birlikte boğazdan inerler. Üç yılda erginleşirler.
Palamut İri Adet (Ortalama 800 G)
Vonoz (0-10 cm), Gaco (10-20 cm),Çingene palamudu (20-30 cm),Palamut (30-40 cm),Kestane palamudu (40-45 cm),Zindandelen (45-50),Torik (50-60 cm), Sivri (60-65 cm), Altıparmak (65-70 cm),Peçuta (75 ve daha fazla).
Efendim ana balığın ismi palamut. En küçüğüne kestane palamudu diyoruz. İki yüz elli gram filan olanlar. Sonra çingene palamudu, sonra palamut, sonra torik gelir.
Palamut: Hamsi, gümüş, istavrit, uskumru gibi kendinden ufak balıklarla beslenirken, kalamar, sübye ve karides de kullanılabilir. Başlıca gıdasını küçük balıklar oluşturur ama kalamar ya da iri karidesler de kullanılabilir. Önemli olan yemlerin canlı olmasıdır.
'PALAMUT BEYAZ OLUR'
Balık kesildikten sonra eti beyazsa o balığı gönül rahatlığıyla palamut olarak alabilirler. Ancak balık kesildiğinde eti siyahsa aldıkları balık torik veya tombiktir. Çünkü Karadeniz palamudunun eti bembeyaz olur. Bunun yanı sıra güvenilir balıkçılardan alışveriş yapsınlar" dedi.
EN ÇOK USKUMRU VAR
Palamut daha hacimlidir. Uskumru bükülür ama palamut esnek değildir. Taze palamutun ağzı açık, solungaçları kırmızı olur.
Azami uzunluğu 90 cm'ye kadar ulaşır. Ortalama 25-65 cm arasında bulunur. Genel olarak küçüğüne palamut, büyüğüne torik adı verilen bu türün, muhtelif boylarına verilen isimler şöyledir.
Ekim: Balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir. Palamutun en lezzetli zamanıdır. Kasım: Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın lezzetlidir.
Tane başına yaklaşık olarak yüz altmış ila yüz seksen Türk Lirası arasında değişmektedir. Palamut ise ekonomik ve lezzetli bir seçenek olarak tercih edilen bir balık türüdür. Yeni sezon palamut tane fiyatı genellikle yüz ila yüz yirmi Türk Lirası arasında bulunabilir.
Plinius'un ifadesine göre palamut balığı ancak belli büyüklüğe ulaştıktan sonra ton balığı adını almaktadır. Yani ona göre, ton balığı ile palamut aynı balıktır. Gerçekte, her iki balık ayrı familyadandır!
Selenyum içeriği sayesinde ise palamut balığı antioksidan özellikler gösterir, bağışıklık sistemini güçlendirir. Palamut, vücudu iltihaplanma ve enfeksiyonlara karşı koruyan antienflamatuvar özelliklere de sahiptir. İçindeki B6 vitamini sayesinde ise metabolizmayı düzenler ve enerji üretimine katkı sağlar.
Balık kesildikten sonra eti beyazsa o balığı gönül rahatlığıyla palamut olarak alabilirler. Ancak balık kesildiğinde eti siyahsa aldıkları balık torik veya tombiktir. Çünkü Karadeniz palamudunun eti bembeyaz olur.
Palamut büyük bir balık olması sebebiyle tüketicilere kilo ile değilde tek ya da çiftler halinde satılmaktadır. Ülkemizde ortalama olarak bir palamutun ağırlığı 250-350 gr arasındadır boyu ise 25-30 cm arasındadır.Bu boydaki palamutun adı Çingene palamutudur.
Palamut Orta Adet (Ortalama 600 G) - Migros.
Balık sezonunun açılmasıyla birlikte olumsuz hava şartlarına rağmen denizlerdeki palamutun bol ve iri olması dikkat çekti. Adeta derya kuzuları sözü gerçek olurken, çıkan palamutların ağırlığı yaklaşık 1 kilo çekiyor.
Büyük camgöz (Cetorhinus maximus), dünyanın en büyük balığı olan balina köpek balığından sonra gelen, dünyanın en büyük 2. balığıdır. 10 metre uzunluğa ve 3 ton ağırlığa ulaşabilir.
Palamudun dişleri vardır ancak tombiğin dişleri yoktur. Dişi olmayan balık, palamut değildir. * Palamudun yüzeyinde çizgiler varken, tombik beneklidir. Buradan da iki balık arasındaki fark rahatlıkla anlaşılabilir.
Bütün balıklarda olduğu gibi, palamutun tazeliğini anlamak için de gözlerine bakılması gerekmektedir. İçeri çökmüş ve sönük gözleri olan palamut bayattır. Bayat balığın derisine dokunulduğunda, dokunulan yer içeri doğru göçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri