Hamsi soğuk suyu, palamut ise sıcak suyu seviyor. Palamut 22 derece deniz suyunda hamsi ise 16-18 derecelik deniz suyunda yaşar.
Başta Karadeniz ve Marmara olmak üzere tüm tuzlu sularımızda avlanabilir. Palamut sürü halinde yaşayan göçebe bir balık türüdür. Sığ sularda yaşamayı sever. Maxsimum 200 m derinlikte görülebilen palamut balığının yaşadığı ideal su sıcaklığı 12-27 °C'dir.
Palamut: Hamsi, gümüş, istavrit, uskumru gibi kendinden ufak balıklarla beslenirken, kalamar, sübye ve karides de kullanılabilir. Başlıca gıdasını küçük balıklar oluşturur ama kalamar ya da iri karidesler de kullanılabilir. Önemli olan yemlerin canlı olmasıdır.
Genellikle ülkemizdeki tüm sularda yaşayan palamut balıkları ılıman suları severler. Boy ve büyüklüklerine göre bir çok isim alır. Palamut orta boy olan haline denir. Kestane palamudu, Çingene palamudu küçük boylardaki isimleri olurken, büyük halleri torik olarak adlandırılır.
Besin ihtiyaçlarını sürü halindeki; kolyoz, uskumru, hamsi, sardalya, istavrit gibi küçük balıkları yiyerek karşılarlar.
İlgili 29 soru bulundu
Palamut (Sarda sarda), genellikle sıcak ve ılık denizlerde, hem açıkta hem de kıyı bölgelerinde yaşayan kemikli balık türüdür.
Yarım kiloya kadar olanlarına gaco veya çingene palamudu denirken, kestane palamudu, zindandelen, torik, altıparmak sırasıyla büyür ve yedi kilogramın üzerine çıktığında peçuta adını alır.
Genelde sabah erken saatlerde ve güneş batımına yakın daha aktif olarak yemlenirlerse de gün boyu yem peşinde koşarlar ve av verirler.
Ekim: Balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir. Palamutun en lezzetli zamanıdır. Kasım: Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın lezzetlidir.
Balik hali gelenegi olarak palamutlar çift halinde satilir, kasada 14 adet palamut var ise 7'li olarak adlandirilir.
Piyasada çok ucuza bulabileceğiniz salam, sucuk, sosis gibi malzemeler büyük bir rahatlıkla kullanılan malzemelerdir.
Tavuk eti renk ve yapı olarak karidese çok benzediği için karidese gelen balıkların birçoğu tavuk eti ile de yakalanabilir. Çipura, karagöz, mercan, izmarit, kaya balığı, orfoz, trakonya, gümüş balığı gibi dip balıklarının çoğu tavuk etine gelir.
Ekmek içi ile sardalya, sazan, uskumru ve istavrit gibi balıklar tutulur.
Pelidin tatlıları olmakla birlikte genellikle acıdır ve hayvan yemi olarak kullanılır. Alakabak kuşu ve sincap, tavşan gibi kemirgen yabanıl hayvanların en önemli besin kaynağıdır.
Palamut meşesi 5-10 yaşından itibaren meyve vermeye başlar. En çok ürün 25-30 yaşlarında alınır.
Palamut Ağacı Ne Zaman Dikilir? Palamut ağacı her mevsim dikilebilen bir ağaçtır. Bundan dolayı özellikle kurak iklim koşullarına uygun olduğundan dolayı yaz aylarında daha fazla palamut ağacı dikilir.
Sabah suyu, sabah gün doğumundan öğlen 11'e kadar sürer. Akşam suyu ise kabaca 15'den 21'e kadar olan saatler denilebilir. Bunun dışındaki saatlerde de şüphesiz balık tutabilirsiniz lakin en verimli saatler sabah ve akşam suyudur.
Efendim ana balığın ismi palamut. En küçüğüne kestane palamudu diyoruz. İki yüz elli gram filan olanlar. Sonra çingene palamudu, sonra palamut, sonra torik gelir.
Palamut tüm yırtıcı balıklarda olduğu gibi, doğal ve yapay balık yemi ile iki şekilde de avlanır. Doğal yemler kullanıldığında zokalı olta takım kullanılır. Yapay yemlerle avlanırken çapari, atıp çekmeler (kaşık, yünlü, yapay balık, seğirtme), sürütme, fly takımı kullanabilirsiniz.
Benimde en çok verim aldığım palamut sahteleri, şeffaf, beyaz, sarı ve fosforlu yeşil sırtlı olanlar.
Önce Karadeniz'de sürüler halinde vanoz ve çingene palamutu, eylülden itibaren de palamut gelmeye başlar. En lezzetli zamanda eylül başından şubat ortalarına kadar olan zamandır. Bu mevsimde çok yağlı olduğundan tavası biraz ağır kaçar. Bu nedenle ızgarası ve fırını tavsiye edilir.
Hayatta kalma içgüdüleri ve görme, levrek gibi bir çok balık türü avlamak için gece dışarı çıkar. Sualtı LED ışıkları da aynı amaçla kullanılabilir, ancak süper parlak olmadıklarından veya bazı balıkları korkuta bileceklerinden emin olun.
'PALAMUT BEYAZ OLUR'
Balık kesildikten sonra eti beyazsa o balığı gönül rahatlığıyla palamut olarak alabilirler. Ancak balık kesildiğinde eti siyahsa aldıkları balık torik veya tombiktir. Çünkü Karadeniz palamudunun eti bembeyaz olur. Bunun yanı sıra güvenilir balıkçılardan alışveriş yapsınlar" dedi.
Bütün balıklarda olduğu gibi, palamutun tazeliğini anlamak için de gözlerine bakılması gerekmektedir. İçeri çökmüş ve sönük gözleri olan palamut bayattır. Bayat balığın derisine dokunulduğunda, dokunulan yer içeri doğru göçer.
Vonoz (0-10 cm), Gaco (10-20 cm),Çingene palamudu (20-30 cm),Palamut (30-40 cm),Kestane palamudu (40-45 cm),Zindandelen (45-50),Torik (50-60 cm), Sivri (60-65 cm), Altıparmak (65-70 cm),Peçuta (75 ve daha fazla).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri