Özellikle levrek ve palamut gibi balıkları marine etmek için kullanılan bu marinasyon, bol miktarda taze ot içeriyor. Öncelikle maydanoz, kişniş ve dereotunu incecik kıyın. Daha sonra zeytinyağı, limon suyu ve ince kesilmiş soğanla karıştırın. Son olarak balığınıza ilave edin ve en az 1 saat marine edin.
Fırın tepsisine dilimlediğiniz soğanları dizin. Üzerlerine palamutları yerleştirin. Birer dilim limon da eklerseniz palamutlar tam kıvamında bir ekşilik kazanacaktır. Balıklarınızı önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında üstleri kızarana kadar 25 dakika pişirin.
Palamutları takoz olarak kesin ve içlerini temizleyin. Bir kapta zeytinyağı, soya sosu, önceden doğranmış sarımsak, limon suyu ve taze kekiği karıştırın. Balığınızı bu sosa koyarak yaklaşık 2 saat kadar marine ettikten sonra ızgarada pişirin.
Kısa süre marine ettiğiniz balıkları karışımdan alıp karın ve üst kısımlarını tuzla ovduktan sonra yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, üzerleri kızarıp renk alana kadar yaklaşık 40-45 dakika pişirin. Arzuya göre limon dilimleri eşliğinde sevdiklerinizle paylaşın.
Kalın derili veya pullu balıkların sosta 1- 2 saat, jumbo karideslerin 30-45 dakika, küçük karideslerin 15-30 dakika kadar kalması gerekir. Fileto balıklar ve ayıklanmış deniz ürünleri için sosta bekleme süresi ise bu sürelerin yarısı kadardır. Marine işleminden sonra sıra geldi balıkları pişirmeye!
İlgili 42 soru bulundu
Özel Bir Teknik: Marine Etme / Marinasyon
Levrek ve çipura gibi yağlı balıklar, marinasyon için oldukça uygundur. Seçtiğin balığı temizledikten sonra limon suyuyla hazırladığın bir marine sosu içinde pişene kadar bekletmelisin. Limonun asidik yapısı, balığın kolayca pişmesini sağlar.
6 yemek kaşığı mayonez,2 yumurtanın katı haşlanmış sarısı,yarım su bardağı zeytinyağı,1 yemek kaşığı limon suyu,4 adet ince kıyılmış kornişon turşu,3 adet ince kıyılmış kornişon turşu ,3 adet ince kıylmış arpacık soğan,1 çay kaşığı beyaz biber,1 tutam tuzla hazırlanır.
Örneğin; çipura, levrek, dil balığı gibi orta sıkı etli balıkların 30 dakika; somon, palamut, kılıç ve yılan balığı gibi sıkı etli balıkların 45-80 dakika marine sosunda bekletilmesi tavsiye edilir.
Palamut fırında, haşlanarak, kızartılarak, buğulama şeklinde, tavada ya da pilaki şeklinde pişirilip afiyetle yenebiliyor. Diğer balıklara nazaran daha az yağlı bir balık olması nedeniyle kızartması başka balıklara kıyasla daha hafif oluyor. Tavası en sevilen ve tüketilen hali.
Palamut tavada yapıldığı zaman fırına göre daha yağlı olur. Bu yüzden yağlı bir palamut yemek yerine fırında palamut yapmak tercih edilebilir. Tabi palamudun tavada yapılan hali de kendine göre oldukça lezzetlidir. Yani tavada yağ dengesi iyi ayarlandığı zaman palamut tavanında sevildiği görülmektedir.
Palamut balıklarını temizledikten sonra her tarafını unlayın ve fazla ununu silkeleyerek üzerinden atın. Kızgın yağa atarak arkalı önlü olarak palamut balığı tavada yaklaşık 15 dakikada nar gibi kızarıp hazır olacak.
İki kişi olunca 1 büyük boy palamut özellikle de işin içinde böyle patates vs varsa fazla fazla yetiyor. 4 kişilik bir aileyseniz 2 palamut yeterli olacaktır. Borcam yerine fırın tepsisi kullanıp patates ve soğan miktarını da aynı palamut gibi birden ikiye çıkarabilirsiniz.
Palamut dilimlerimizi yine arkalı önlü olacak şekilde her yerini mısır ununa bulayalım. Balıklarımızı kızgın yağda her iki yüzünü ara ara çevirerek kızartalım. Balıklarımız kızardıktan sonra yağının süzülmesi için kağıt havlu üzerine alalım. Yağı süzüldükten sonra yanında salata ile birlikte servis yapabilirsiniz.
palamut bol olduğunda kışın tuzlayıp,yaz aylarında. patates haşlaması,minzi ve turşu ile tüketilir.Balık. ayıklandıktan sonra bir gün tuzlu suda bir günde tuzda. bekletilir.3.gün kalın tuzla kavonozlara dizilir.
Bir tabağa tuz doldurulup, havlu peçeteyle iyice kuruladığımız palamut dilimleri bu tuzun içinde her tarafı tuza iyice bulanır. Balık tuzlayacağımız kaba da biraz tuz serpilir. Tuza buladığımız balık dilimleri yan yana aralık kalmadan dizilir. Balıkların üzerine de biraz tuz serpilir.
Selenyum içeriği sayesinde ise palamut balığı antioksidan özellikler gösterir, bağışıklık sistemini güçlendirir. Palamut, vücudu iltihaplanma ve enfeksiyonlara karşı koruyan antienflamatuvar özelliklere de sahiptir. İçindeki B6 vitamini sayesinde ise metabolizmayı düzenler ve enerji üretimine katkı sağlar.
Palamut balıkları genellikle hamsi, uskumru ve sardalya gibi küçük balıkları yiyerek beslenir. Palamut balığının bir büyük kılçığı bulunmaktadır. O nedenle palamut balığı tüketilirken kılçığının da iyi ayıklanması gerekmektedir.
Ekim: Balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir. Palamutun en lezzetli zamanıdır. Kasım: Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın lezzetlidir.
Zaman zaman “terbiyelemek” olarak da ifade edilen bu işlem, etin daha yumuşak ve lezzetli olması amacıyla pişirilmeden önce belirli bir süre bir karışımda bekletilmesidir.
Bu kurala göre balığın en kalın yeri 6 mm ise, balığı 6-7 dakika pişirmeniz gerekir. Şayet balık bütünse pişip pişmediğini anlamak çok kolaydır. Sırt yüzgecini çektiğinizde kolayca kopuyorsa balık pişmiş demektir. Eğer kopmuyorsa biraz daha pişirmeniz gerekir.
Avokado, kişniş, süzme yoğurt, limon suyu, taze soğan, sarımsak tozu, karabiber ve tuzu bir mutfak robotundan geçirin. Karışım akışkan bir kıvama gelinceye kadar 2-3 yemek kaşığı süt ilave edin. Pişen balıklarınızın üzerine sosu ekleyerek, sevdiklerinizi mutlu edin.
Deniz ürünleri salatası, ızgara, buğulama ve soslarda, fırında balık yemeklerinde kullanılır. Toz ve pul biber olarak kullanılır. Keskin, acı ve güçlü bir tadı olan kimyon tek başına kullanıldığı gibi çeşitli baharat karışımlarının içinde de kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri