Cesur Yeni Dünya, Huxley'in beşinci romanı ve ilk distopya denemesidir.
Huxley'in 1932 yılında yazdığı Cesur Yeni Dünya bugün halen daha çok konuşulan ve tartışılan anti-ütopya olma özelliğini korumaktadır.
Huxley'in 1932 yılında yazdığı bu eser kimisine göre sonsuz mutluluk vadetmesi nedeniyle ütopik gibi görünse de, aslında distopya edebiyatının dünyadaki en güçlü örnekleri arasında yer alıyor. Bu eserde Henry Ford'un "üretim bantlarında" yarattığı yeni insanların düşünmesini, sorgulamasını hatta yaşlanmasını engeller.
Bin Dokuz Yüz Seksen Dört (özgün adı: Nineteen Eighty-Four), İngiliz yazar George Orwell tarafından kaleme alınmış olan alegorik, distopik ve politik bir romandır. Romanın hikâyesi distopik bir dünyada geçer. Distopya romanlarının en ünlülerindendir.
Ütopya, gerçek hayatta olmayacak kadar güzel ve ideal olan toplum biçimidir. Distopya ise ütopyanın tam tersi olarak bir toplum şeklidir. Ütopya, mükemmel anlamına gelirken distopya ise baskıcı toplumu ifade eder. Romanlarda ya da öykülerde distopya her zaman ütopik toplumlar için tehlikeli olmuştur.
İlgili 15 soru bulundu
Ütopya ideal ve mükemmel bir toplumu anlatırken, distopya baskıcı ve totaliter bir toplumu resmeder. Ütopya kavramının özelliklerini taşıyan anlatımlar ütopik düşüncelerdir. Distopyaların kötümser düşüncelerini taşıyan anlatımlara distopik denir.
Distopya: Karamsar Gelecek Senaryoları
George Orwell'ın "1984" adlı eseri, distopyanın karanlık tarafını vurgulayan klasik bir örnektir. Bu tür eserler, toplumu düşündürmeyi ve olası tehlikelere dikkat çekmeyi amaçlar.
Ütopya: Aslında olmayan, tasarlanmış ideal toplum. Distopya: Ütopik bir toplum anlayışının anti-tezini tanımlamak için kullanılır. Distopik bir toplum otoriter - totaliter bir devlet modeli ya da benzer bir başka baskıcı sistem altında karakterize edilir. sanıldığı üzere ütopya ve distopya zıt şeyler değildir.
Birçok peri masalında olduğu gibi iyi ve kötü karakterlerin yer aldığı eser ütopya olarak başlamış ancak distopya olarak son bulmuştur (Şahin, 2017, s. 218).
Platon'un Ütopyası
Platon, "Devlet" adlı eserinde ideal devletin nasıl olacağını belirtmiştir. Bu devlette insanlar üç sınıfa bölünmüştür; Çalışanlar (çiftçiler, zanaatkarlar), bekçiler (askerler) ve yöneticiler(bilginler özellikle filozoflar).
İngiliz yazar Aldous Huxley'nin 1932 yılında yayımlanan Cesur Yeni Dünya adlı eseri, distopya edebiyatının dünyadaki en güçlü örnekleri arasında yer alıyor.
Cesur Yeni Dünya, Aldoux Huxley, çev. Ümit Tosun, İthaki Yayınlarıİstanbul, 2003, 348 s. 1931 yılında Aldous Huxley tarafından kaleme alınan Cesur Yeni Dünya yayınlandığı tarihten 600 yıl sonrasını kurgulayan distopik bir romandır.
Cesur Yeni Dünya Huxley'nin olası tehlikeye karşı okurlarını uyardığı en bilinen yapıtıdır. Baştan sona bilimsel süreçlerle tasarımlanmış bir toplumu resmeden roman, insanlığa refah ve mutluluk getirmek amacıyla çıkılan yolda bireylerin bir proje nesnesine indirgenerek yapaylığa mahkûm edilişini anlatır.
İngiliz romancı Aldous Huxley Cesur Yeni Dünya isimli romanında Devlet adına bireyin yok edilişi, aile gibi sosyal kurumların ortadan kaldırılışı, biyolojik şartlandırılış, insanların belirli bölümlere göre sınıflandırılışı, ve amaçsız cinsellik gibi temalar üzerinde odaklanmıştır.
ALDOUS HUXLEY-CESUR YENİ DÜNYA KİTAP İNCELEMESİ-BİLİMKURGU KLASİKLERİ - YouTube.
Distopik romanlar genellikle çağdaş toplumun unsurlarını içeren ve bazı modern eğilimlerin sakıncalarına karşı uyarı niteliği taşıyan romanlardır. Modern toplumu bekleyen olumsuz geleceği veya durumu anlatırlar.
Hayvan Çiftliği romanı bilim kurgudan uzak bir distopya örneğidir (Çelik, 2015). Roman üçüncü tekil şahıs ağzından basit ve açık bir dille yazılmıştır. Yazar kimi zaman dil oyunlarına yer verdiği kitapta özgür düşüncelerin ve eylemlerin ortaya çıkmasında dilin ne kadar etkili olduğunu vurgulamaktadır.
Distopya (anti-ütopya Yunanca dystopia), çoğunlukla ütopik bir toplum anlayışının anti-tezini tanımlamak için kullanılır. Distopik bir toplum otoriter-totaliter bir devlet modeli ya da benzer bir başka baskıcı sistem altında karakterize edilir. Kelime ilk defa John Stuart Mill tarafından kullanılmıştır.
Distopya, çoğunlukla ütopik bir toplum anlayışının anti-tezini tanımlamak için kullanılır. Distopik bir toplum otoriter-totaliter bir devlet modeli ya da benzer bir başka baskıcı sistem altında karakterize edilir. Kelime ilk defa John Stuart Mill tarafından kullanılmıştır.
Distopik, olası kıyamet senaryolarından birinin yaşandığı karanlık gelecek anlamına gelir. Ütopik toplumlarda bir toplum ne kadar uyumlu ve mutlu ise distopik toplumlar da bir o kadar umutsuz ve kaotik bir yapıya sahiptir. Distopyalarda gelecek olabildiğince umutsuz ve karanlık bir şekilde resmedilir.
İngiliz filozof ve yazar George Orwell tarafından kaleme alınan Bin Dokuz Yüz Seksen Dört (1984) adlı eser, yirminci yüzyılın en kayda değer distopya örneklerinden biri olması nedeniyle oldukça önemlidir.
Orwell kitabına, 'Avrupa'daki Son Adam' ismini vermek istiyordu. Daha sonra 1980 ve 1982′yi düşündü. Eserini bitirdiği 1948 yılının son iki rakamının yerlerini değiştirerek '1984'te karar kıldı(Orwell2012 :10). Distopya, Yunanca 'dus' = 'zor' ve 'topos' = 'yer' sözcüklerinden türetilen bir terimdir.
Antik Yunanca'da "kötü yer" anlamına gelen distopya, "dis" ve "topya" kelimelerinin birleşiminden oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri