Ancak balık kesildiğinde eti siyahsa aldıkları balık torik veya tombiktir.
Palamut balığı sürü halinde yaşar. Kıyıda da açıkta da yaşayabilen palamut balığı hızlıca büyüyebilmektedir. Pulsuz bir yapıya sahip olan palamutun dişleri büyük ve uzundur. Palamutun eti siyahtır ve uzunluğu 90 cm'e kadar çıkabilir.
'PALAMUT BEYAZ OLUR'
Ancak balık kesildiğinde eti siyahsa aldıkları balık torik veya tombiktir. Çünkü Karadeniz palamudunun eti bembeyaz olur.
Bayat palamut nasıl anlaşılır? Bütün balıklarda olduğu gibi, palamutun tazeliğini anlamak için de gözlerine bakılması gerekmektedir. İçeri çökmüş ve sönük gözleri olan palamut bayattır. Bayat balığın derisine dokunulduğunda, dokunulan yer içeri doğru göçer.
KARA ETLİ BALIKLARDA OLUŞUYOR
Özellikle Scombridae familyası olarak adlandırılan, kas dokularında yüksek miktarda histamin içeren palamut, hamsi, uskumru, kolyoz, somon, ton balığı, torik ve zargana gibi koyu renk etli balıkların tüketiminde dikkatli olunması gerekir.
İlgili 23 soru bulundu
Tekirin tavası, çipuranın ızgarası, dil balığının şişi, sardalyanın pilakisi, uskumrunun dolması, makbuldür. Öte yandan palamut gibi siyah etli balıkların, daha yağlı oldukları için buğulaması ve çorbası tavsiye edilmez.
Palamut balıklarının eti yenir.
Balıktan Zehirlenme Belirtileri
Balık yedikten sonra midede karın ağrısı meydana gelebilir. Karın ağrısından sonra sık kusma ve mide bulantısı şikayetleri ortaya çıkar. Ateş yükselmesi birden gerçekleşir. Mide bölgesinde yoğun kramplar gerçekleşir.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Balıkları buzdolaplarının +5 dereceli raflarında 3 gün saklayabilirsiniz. 0 ve -5 dereceli buzluklarda bu süre ortalama 14 gündür.
Palamudun dişleri vardır ancak tombiğin dişleri yoktur. Dişi olmayan balık, palamut değildir. * Palamudun yüzeyinde çizgiler varken, tombik beneklidir. Buradan da iki balık arasındaki fark rahatlıkla anlaşılabilir.
Palamutun 5 tanesi bir kasa, 6 tanesi bir kasa olur, bu da büyüklüğüne bağlıdır. Genel olarak, palamutun çifti bir kg gelir(miş). Bu yüzden çift olarak satılması adet olmuş. Palamut tartılmaz satılırken, çifti sayılır.
"PALAMUT DİYE AĞIR METAL İÇEREN TOMBİK TÜKETMEYİN!" Bazılarına lezzetsiz gelebilir. Bunun sebebi de resimdeki görselde de olduğu gibi orkinos (ton) türü olan tombikle görüntülerinin benzer olmasından dolayı tezgahlarda ağır metal içeriği fazla olan, kanlı ve lezzetsiz balık olan Tombik ile karıştırılmasıdır.
Palamut balığının 100 gramı 20.16 gram protein, 15.07 gram yağ içermektedir. Palamut balığı, protein, A vitamini, folik asit, potasyum, fosfor, demir açısından zengin bir kaynaktır. Yağlı bir balık olan palamut omega 3 yağ asidi içeriği yüksektir.
SİYAH ETLİ BALIKLAR
Yağlarını kaslarında depolarlar. Daha yağlı ve daha lezzetli olmakla birlikte, sindirimleri zordur. Hamsi, Gümüş, Yılanbalığı, İstavrit, İzmarit, Uskumru, Kolyoz, Somon, Sardalya, Kılıç Balığı, Alabalık, Palamut, Torik, Tirsi, Zargana, Sazan ve Yılan balıkları; Midye siyah etlidirler.
Bazı balıkların sırt kısmından kuyruğa kadar olan kısmında balık eti kahverengi rengindedir. Bu kısma siyah balık eti denilmekte olup palamut, torik, uskumru, kefal cinsi balıklarda bulunmaktadır.
Bayat balık suda havada kalır. Taze balığın ağız kısmı genelde kapalıdır. Bayat balığın ağız bölümü açılmaya başlar. Taze balıkta, doku kılçıklarından daha zor ayrılır.
Balık iç organları temizlenmeden normal koşullar altında dolaba konmaz. Temizlik işi aslında balığın ne zaman tüketileceği ve mevsimin ne olduğu ile ilgilidir. Yaz aylarında balık çok çabuk bir şekilde buzdolabına ulaştırılmalıdır. Balık satan yerlerde iç temizliği çok uygun bahşişler ile yaptırılabilir.
Palamut balığı pulsuz yapısı ve yumuşak etleri sayesinde palamut temizleme çok daha kolay ve dilimlenmesinde diğer balıklara göre çok daha rahattır. Palamut balığı güzelce yıkandıktan sonra kesme tahtasına sırt üstü olarak konulur ve boşaltım organı üzerinden yatay kesik atılır.
Besleyici değeri sayesinde sağlık deposu olarak adlandırılan balık dikkatli tüketilmediği takdirde önemli sağlık sorunlarına neden olabilr. Özellikle taze tüketilmeyen palamut,hamsi, uskumru, ton gibi koyu renk etli balıklar “histamin” ya da “scombroid zehirlenmesi”ne yol açıyor.
Zehirlenmeden sonra mide yorulduğundan dolayı tüketilen besinlere özen gösterilmelidir. Haşlanmış sebzeler, elma ve limonlu su ile birlikte sulu besin ve çorba tüketmek de önerilir. Zehirlenmenin ardından en az iki gün beslenme aynı şekilde sürdürülür.
Vücuttaki yararlı etkilerini azalttıkları için balığın yanında gazoz, kola, meyve suyu ve meyve aromalı içecekler gibi asitli içecekler tüketmeyin. Tercih edeceğiniz taze limon sıkılmış maden suyu sindirim sistemini desteklemesinin yanı sıra sağladığı antioksidan ve minerallerle daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
palamut çok kanlı bir balıktır. palamutun içindeki kan düzgün bir şekilde akıtılmaz ise balık lezzetsiz olur. içinde kalan kan ete geçerek balığın tadını acılaştırır. balığın omurgasının altında kalan kanı diş fırçası veya bıçakla temizlemek yeterli değildir.
Palamut yaptığınız zaman yanına mutlaka salatada yapmalısınız. Palamudun yanına bol yeşillikli bir salata çok yakışır. Ayrıca bu balığın yanına limon, turp ve yeşillik tabağı da hazırlayabilirsiniz. Humus, acılı ezme, şakşuka ve yeşil mercimek salatası da palamudun yanına çok iyi gider.
Uzmanlara göre, üstelik balığın kafası, kuyruğu ve kılçığı da kalsiyum açısından oldukça zengindir ve atılmaması gerektiğini ifade ettiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri