Karanfil, çaya daha farklı bir tat verir. Karanfili, çayın demlenme aşamasında demliğe atın, kokusunu salmasını bekleyin ve . Eğer karanfil seven biriyseniz, birkaç karanfil tanesini rahatlıkla atabilirsiniz. - Karanfilin yanı sıra, tarçın ya da vanilya da çay demlerken kullanabileceğiniz aroma vericilerdendir.
Çay içerken dengeli tüketime ve şekersiz olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Şekerli çay tüketmekten vazgeçemiyorsanız, tercihiniz şeker ya da tatlandırıcı değil çubuk tarçınlı ya da limon ilaveli olmalıdır.
Bazıları metal tercih etse de, demliğin porselen ya da camdan olması çayı daha iyi demler ve çok daha lezzetli olur. Bazıları önce çayı koyup kaynamış suyu üzerine dökerken, yavaşça demlenmesini beklemektedir. Önce suyu koyup üzerine çayı ilave etmenin çayı daha lezzetli yaptığı bilinmektedir.
EN İYİ ÇAY DEMLEME YÖNTEMİ
Alt demliğe yeterince suyu koyup ocağın altını açıyoruz. Su kaynamaya başladığında üst demlikteki çay ısınarak ve sonra kaynama noktasına gelerek demini yavaş yavaş alıyor. Böylece çayı yakıp acıtmadan, yumuşak içimli hafif bir çay elde etmiş oluyoruz.
İlgili 43 soru bulundu
Eğer önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse bu sefer demleme işlemi gerçekleşmiş oluyor. Çay demlerken alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğe suyu koyulur. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir.
Demlediğiniz çaya 1 tatlı kaşığı şeker eklemek çayın acısını almaya yardımcı olur. Kaynayan suyu çaydanlığın üstüne boşaltarak, çaydanlığın altına içme suyu ekleyin. Orta ateşte çaydanlığın altındaki su kaynayana kadar bekletin ve kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak çayı demlenmeye bırakın.
Ziraat Mühendisi Osman Baykal, çaydaki boya maddesinin basit bir deneyle ortaya çıkarılacağını belirterek, "Bir bardak soğuk suya bir tutam kuru çay koyuyoruz. Kaliteli çayın hemen suya renk vermemesi gerekiyor. Eğer kuru çay suya temas ettiğinde anında renk vermeye başlıyorsa. Bu çayda boya vardır" dedi.
Eğer çay servis edeceğiniz kişiler arasında şekersiz çaylar içen yoksa demlenme aşamasında demliğin içerisine bir küp şeker atarak daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Demliği temizlerken deterjan ile yıkamamaya özen gösterin, tıpkı diğer demlenen şeylerin kokusunu alması gibi çayınız deterjanın da kokusunu çeker.
İçerdiği yüksek antioksidan ileri yaşlarda görülme ihtimali olan kemik zayıflamasını engeller. Özellikle Osteoporoz adı verilen ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik kaybı rahatsızlığına faydası olduğundan günde 20 bardak içilmesi gerektiği uzmanlar tarafından vurgulanıyor.
Böylece şekersiz tüketilen çay kanser hücrelerinin korkulu rüyası olur. -Yemek ardından içilen çay sindirimde hazmı kolaylaştırır. Vücudun zararlı bakterilerden hızlıca kurtulmasını sağlar. - Şeker ilavesiz çayın içerisinde bulunan teobromin ve reofilin maddeleri böbreklerin daha sağlıklı çalışmasına destek olur.
Araştırmalar, düzenli çay tüketiminin kalp krizinden kansere birçok hastalığın önlenmesi veya etkilerinin azaltılmasında faydalı olduğunu gösterse de de günde 5-6 çay bardağının üzerinde tüketilmesinin olumsuz yan etkileri olabilir.
Çay asit ve bazik kimyasallara farklı tepkiler verir örneğin çaya limon sıkıldığında polifenollerin bazıları asitle reaksiyona girer ve çayın rengi sarıya döner, bunun aksine bazik karakterli karbonat eklendiğinde bu kimyasallar tepkimeye girerek çayın rengi kırmızımsı bir kahverengiye döner.
Kahveye eklediğinizde zincir kahve dükkanlarında kuyruklar oluşturan tarçın, çayda da farklı aromalar yaratıyor. Tarçın çayının tarçın tozundan ve kabuklarından yapılabildiğini de ekleyelim. Karıştırdığınızda çayın içinde kaybolan tarçın özellikle bitki çaylarına çok yakışıyor.
Musluk suyundaki klor, çayın bulanık olmasına neden olur. Mümkünse doğal kaynak suyu kullanın. Kaynak suyuna ulaşamıyorsanız, hazır içme suyu ya da filtre edilmiş su kullanabilirsiniz. Çayı demlediğiniz suyun daha önce kaynamamış olmasına özen gösterin.
Ziraat Mühendisi Osman Baykal, çaydaki boya maddesinin basit bir deneyle ortaya çıkarılacağını belirterek, "Bir bardak soğuk suya bir tutam kuru çay koyuyoruz. Kaliteli çayın hemen suya renk vermemesi gerekiyor. Eğer kuru çay suya temas ettiğinde anında renk vermeye başlıyorsa. Bu çayda boya vardır" dedi.
Çay tamamen doğal bir ürün olduğu için, demlendikten sonra 20-25 dakika içinde mutlaka tüketilmelidir. 20-25 dakika sonra çay bayatlar, tadı acılaşır ve rengi koyulaşır. Bunu engellemenin bir yolu var: Demlik içinde filtre kâğıdı ya da demleme süzgeci kullanılabilir.
Çaydanlığın altını 2/3 oranında içme suyuyla dolduruyoruz ve ocağa yerleştiriyoruz. Su kaynadığında çaydanlığın üstüne eğer karışım çay koyuyorsak (seylan çayı ve yerli çay) yaklaşık 7-8 tatlı kaşığı çay ekliyoruz. Eğer yalnızca seylan yani kaçak çay denilen çaydan kullanacaksak 5 çay kaşığı yeterli olacaktır.
Demir eksikliği nedeni ile kansızlık hastalığının oluşmaması için, yeşil çay öğün aralarında içilmelidir.
Çayın fazlası kansızlık yapar
Günde 5 bardaktan fazla içilen çayın, kansızlığa neden olduğunu söyledi. "Çay, içerdiği tanenler sebebiyle vücutta demirin emilimini engeller. Kansızlığa neden olur. İçeriğinde bulunan kafein tansiyonu yükseltip, taşikardiye sebep olur" dedi.
Çay içmek kansızlık yapar diyebilmek zor. Ancak çok aşırı içme durumlarında görülebilir. Çay, kahve, çeşitli içeceklerin içindeki tanin adı verilen maddeler nonhem demir emilimini inhibe etmektedir. Bu durum vücuda girecek demir miktarını %80lere varan oranda azaltmaktadır.
Çayın aromasını tam olarak yansıtması için en ideal malzeme porselen demliklerdir. Metal demlik kullanımından özellikle kaçınmalısınız. Çay harici kokuları içine çeker demiştik, bu nedenle aynı demlikte farklı çay bitkileri demlemeyin. Aynı nedenle, demliği asla deterjanla yıkamayın, sadece sıcak suyla temizleyin.
Çay demlemekte kullandığımız demlik cam ya da porselen olmalı, demliğe yaklaşık 3 yemek kaşığı çay ekleyerek çaydanlığın üzerine alalım. Su kaynadıktan sonra demliğe suyu ilave ederek çayımızı demleyelim. Çaydanlığa su ilave ederek kaynaması için tekrar ocağa alalım. Yaklaşık 15 dk demlenen çayımız servise hazır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri