normalde kışın lastik basıncı düşer fakat bu 1-2 günde gözlemleyeceğiniz bir durum değil. mutlaka bir delikten hava kaçağı vardır. lastiğe mutlaka bir şey girmiştir iyice kontrol edin. normalde kışın lastik basıncı düşer fakat bu 1-2 günde gözlemleyeceğiniz bir durum değil. mutlaka bir delikten hava kaçağı vardır.
Fizik kurallarına göre belirlenen basınç değişikliği, yaz ve kış mevsiminde farklılık gösterir. Özellikle kış aylarında soğuyan havaya bağlı olarak lastik basıncı düşer ve güncellenmesi gerekir. Buna göre; sıcaklık 10 derece düştüğünde, lastik basıncında 0.07 - 0.14 bar başına 1 - 2 PSI azalma görülür.
Lastik basıncı, var ise yedek lastikler olmak üzere her 14 günde bir kez kontrol edilerek ayarlanmalıdır.
Lastikler, bir yerde kullanılmadan beklediğinde ya da araçta takılı halde beklediğinde veya aktif olarak kullanıldığında zamanla içinde hava basıncı azalır. Bu üç durumun hepsinde de farklı seviyelerde azalır ama sonuçta; zamanla basınç azalır. Lastiklerdeki basıncın zamanla düşmesinin ana nedeni, hava osmozudur.
Bu değer çok küçük gibi gelebilir. Ancak en uygun lastik basıncı 30 psi olan bir otomobil lastiğinin basıncı hava osmozu nedeniyle bir yılda toplamda 24 psi düşebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Lastik patlaması o an anlaşılabileceği gibi bazen anlayabilmeniz çok uzun vaktinizi de alabilmektedir. Ani ve büyük alınan hasarlarda lastik hızlı bir şekilde hava kaybedecektir. Ancak aşınma gibi durumlarda lastiğinizin patlama süreci de uzayacaktır. Ve bunu fark etmeniz oldukça fazla vakit alabilir.
Lastikler direkt olarak güneş ışığına maruz kalmamalı. Ortamda, lastiklerin yapısını etkileyebilecek sıcak borular ve elektrik jeneratörleri gibi ısı kaynakları bulunmamalı.
Radyal lastiklerde dönüş yönünü değiştirmeden, öndeki lastikler arkaya, arkadakiler de öne takılmalıdır. Uzun yola çıkarken ve araç yüklüyken hava basıncı 2 PSI arttırılmalıdır.
Lastiğimize bastığımız havanın içerisinde bir miktar nem bulunur ve bu nem yüksek sıcaklıklarda genleşerek lastik içerisindeki basıncı artırır, soğuk havalarda ise tam tersi lastiğin basını düşerek lastik içerisindeki basıncı ölçtüğünüzde daha düşük sonuçlar çıkaracaktır.
Eğer ön iki koltuk dolu ve arka koltuklar boş ise ön lastiklerde 36 psi basınç, arka lastiklerde ise 34 psi basınç ayarlaması yapmak sürüş konforunu artıracaktır. Eğer sürüş esnasında arka ve önde eşit miktarda yolcu var ise tüm tekerlerde 36 psi basınç değeri olması gerekir.
Lastiğin havasının inmesi motorun daha fazla efor harcamasına neden olur. Araç hâkimiyetini sağlamak zor oluyorsa lastik basıncı düşmüş olabilir. Tekerlekte gözle görülür bir inmenin olması lastik basıncının düştüğünü açık bir şekilde gösterir.
Aracınızın ağılık dağılımı eşitse, ön kısımda iki yolcu seyahat ediyor ve arka taraf boş ise, lastik basınçları önler de 36 Psi arkalar da ise 34 Psi olmalıdır. Ön kısımda iki yolcu ve arka kısımda da iki yolcu şeklinde bir seyahat söz konusu ise tüm lastikler 36 Psi basınç ile şişirilmelidir.
Ön tarafta iki yolcu seyahat ediyor, arka kısım boş ise ön tekerlekler 40 psi, arka tekerlekler 38 psi, Ön ve arka tarafta iki yolcu seyahat ediyor ise ön tekerlekler 40 psi, arka tekerlekler 40 psi, Ön tarafta iki yolcu, arka kısımda 3 yolcu seyahat ediyor ise ön tekerlekler 40 psi, arka tekerlekler 42 psi olmalı
Lastiklerin Aşırı Şişirilmesi
Aşırı şişirme, lastiklerin sıkı olmasına ve daha çok delinmesine veya kesilmesine neden olur. Ayrıca lastiğinizin çekişini etkileyen ayak izini de değiştireceksiniz. Sonuç olarak, düzensiz lastik aşınması yaşayacak ve lastiğinizin aşınma ömrünü kısaltacaksınız.
Yaz aylarında lastikler ısındığından hava basıncı yükselir. Isınma sonucu yükselen basıncı azaltmak için lastiğin havasını boşaltmayın. Basınç konusunda yanılmamanız için lastik basıncınızı lastik soğukken ölçmeniz gerekir. Yaz aylarında kış lastiği kullanmamalısınız.
Yazın Kış Lastiği Kullanıldığında Yakıt Tüketimi Artar
Bunun sonucu olarak lastikler dönerek aracın hareket etmesini sağlar. Yaz aylarında kullanıldığında yuvarlanma direnci artan kış lastikleri yüzünden, araçta bir enerji kaybı oluşur ve bu da yakıt tüketiminin artmasına sebep olur.
Aracın tüm aksamlarının yanı sıra lastiklerin kontrolünün de en az ayda bir defa yapılması bir zorunluluktur. Kontrol yaparken gün içerisi tercih edilebilir ve araç yol yapmadan bakmak uygun olandır. Bunun nedeni ise bir aracın lastiğinin soğuması ortalama olarak 4 saat kadar sürer.
Isıdan dolayı lastik hava basıncı fazlalaşmış ise, lastik havası olduğu basınçta bırakılır. Lastiğin üzerindeki rakamlar ebatlarını bildirir. Lastik hava basıncı normalden az olursa, yakıt tüketimi fazla olur.
Lastik hava basıncının yüksek olması durumunda lastiğin temas ettiği yüzey idealin üzerinde olur. Bu durumda da; Aracın yol tutuşu gerekenden fazla olur. Araç virajlarda zorlanır ve sürüş güvenliği tehlikeye girer.
Fakat basınç, lastikler sıcakken kontrol edilirse, araç üreticisi tarafından önerilen basınca 0,3 bar (4,35 PSI) ekleyin. Daha sonra lastikler soğukken basınç kontrol edilmeli ve yeniden ayarlanmalıdır.
Belirtilenin altında 10 psi'lik bir lastik basıncına sahip olmak, aracınızda %3 daha fazla yakıt tüketimine ve %45 daha fazla aşınmaya neden olabilir.
Lastik basınç değerlerini düştükçe lastik yuvarlanmaya karşı direnç gösterir. Bu da aracın hızını düşürür. Sonuç olarak hız yapmak için motor fazladan yakıt harcar. Yapılan araştırmalara göre tüketilen yakıtın % 20 lastiklerden kaynaklanıyormuş.
Yaz mevsiminde kış lastiği kullanmanın önerilmemesinin en önemli sebebi, kaza ihtimalini arttırmasıdır. Örneğin yaz aylarında kış lastiğinin çabuk ve daha çok ısınması nedeniyle fren mesafesi uzar. Ayrıca kış lastiklerinin yumuşak yanakları nedeniyle keskin virajlarda araçlar yana daha çok yatıp yoldan ayrılabilir.
İlk stoklanan lastik ilk önce kullanılacak şekilde organize edilmeli. Lastikler, zeminden en az 10 cm yükseklikteki raflarda, dikey konumda istiflenmeli. Deforme olmalarını önlemek için, ayda bir kez hafif şekilde döndürülebilir. 5 yılını dolduran lastikler her yıl bir uzman tarafından kontrol edilmeli.
Lastikleri garajda saklamaktan kaçının. Güneş ışığına ve hava koşullarına uzun süre maruz kalma, lastiklere zarar verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri