Ortalama 110 gün ile 150 gün içerisinde yetişen pamuk, mibzer yardımı ile sıra arası 60-80 cm sıra üzeri 4-7 cm mesafeye ekilir. Ortalama 3 ila 6 kg çeşide ve tarla koşullarına göre tohum kullanılır. Dekar başına 5-6 kg pamuk tohumu yeterlidir.
Adım Filizlenme Aşaması: Fasulyeleriniz suladıkça önce günden güne kök salmaya sonrasında da filizlenip büyümeye başlayacaktır. Pamukta fasulye deneyi kaç günde olur diye soracak olursanız ortalama 1 hafta içinde sonuç alırsınız diyebiliriz.
Cam kaseye veya cam kase yoksa yatay plastik bir kabın içine bir avuç pamuğu ikiye bölüp yarısını iyice yayın. Fasulyeleri yan yana dağınık şekilde pamuğun üzerine yerleştirin. İkinci parça pamuğu fasulyelerin üzerine kapatın. Fazla bastırmayın ki fasulyeler nefes alabilsin.
Değişik iklim ve toprak koşullarına göre pamuk bitkisinin su ihtiyacı 400-600 mm kadardır.Pamuk üretim bölgelerinde yıllık yağış miktarı yetersiz olduğundan iyi bir gelişme için gereken su miktarı sulama yolu ile verilmelidir.Sulama zamanı ve verilecek su miktarı bitkinin su isteği belirtilerine ve topraktaki nem ...
İlgili 22 soru bulundu
Dönümde 500 kilogram civarında üretim
Çiftçilerimiz dönüm başına 500 kilogramın civarında üretim elde ediyorlar" dedi. Pamuk üreticisi Cuma Toraman ise yaklaşık 120 dönüm alanda pamuk hasadı yaptığını ve verimden memnun olduğunu ifade ederek, yaklaşık 60 ton pamuk hasat etmeyi hedeflediğini kaydetti.
Pamuk hangi bölgede yetişir diyecek olduğunuzda aklınıza Akdeniz'in illeri gelecektir. Adana, Hatay, Mersin, Kahramanmaraş gibi illerimiz pamukla ünlenmiştir.
Fasulyelerin hızlı büyümesi için pamuğun ıslaklığı oldukça önemli. Pamuk hiçbir zaman kuru kalmamalı, çok sulu olmamalıdır. Pamuk kurudukça az miktarda su ekleyerek nemlendirebilirsiniz. Fasulyelerin filizlendiğini çok kısa sürede gözlemleyebilirsiniz.
İlk olarak fasulye tohumları bir gece önceden suda bekletilir. Bu işlem tohumların daha çabuk çimlenmesini sağlayacaktır. Fasulye tohumları, sıra üzerine 10 cm aralıklarla ve 3-5 cm derinliğe ekilir.
Fasulye tohumu 15-20 °C'de çimlenmekte, 15 °C'nin altında yavaşlamakta, 10 °C'nin altında ve 35°C'nin üstünde ise çimlenme çok az veya hiç olmamaktadır. Çıkış ekimden sonra optimum nem ve sıcaklıkta 7-10 gün sonra olur. Çimlenme 15 °C'nin altında yavaşlar. Düşük sıcaklıklarda çıkış süresi 20-25 gün olabilir.
Sulama zamanları fidelerde üç yaprakçıklı asıl yaprağın görünmesi sırasında, çiçeklenmeden evvel, meyve tutumundan 10 gün sonra ve hasattan 1 ay önceki devrelerde olmak üzere sulama yapılmalıdır. Sık ve hafif sulama yapılmalıdır. Çünkü taze fasulye sık aralıklarla sulamayı sever, bol sudan hoşlanmaz.
Gerekli olan Malzemeler;
4 - 5 adet fasulye tohumu. Bir miktar pamuk veya 4 yaprak peçete.
Fasulye Tohumu Nasıl Ekilir? Ekim mibzerle (havalı) 45cm sıra arası ve çeşit özelliğine göre 8-10-12 cm sıra üzeri mesafe ile toprakta tav seviyesinden 5 cm derine yapılmalıdır. İçine en az 5, en fazla 7 adet tohum koyulur ve toprak kapatılır.
Tarlasında genellikle mısır, buğday ve pamuk üretimi yaptığını şu anda da pamukta hasat sürecini yaşadıklarını anlatan Dal, "Dönüm başına 550-650 kilogram ürün alıyoruz.
Ekim ve çiçeklenme dönemi arasında sulama yapmak pek tavsiye edilmez. Ekimden yaklaşık 40-45 gün sonra, iklimsel koşullar da göz önünde bulundurularak her 5-7 günde bir (İklim koşulları ve toprak yapısına bağlı kalmakla beraber bu süre 15-20 günde bi de olabilir) pamukta ilk sulama yapılmalıdır.
Toprak analizine göre pamuk bitkisinin en çok ihtiyaç duyduğu Azot (N), Potasyum (K), ve Fosfor (P) mineraller verilerek bitkinin beslenmesi sağlanır. Pamukta gübreleme programı ile ekim yapılırken 1 hektara 200 kg NPK ekim makinası ile eklenerek, çiçeklenme sırasında yine 1 hektara 200 kg NPK eklenir.
Bunların yanı sıra fasulye tohumu türüne göre farklı koşullarda ekim yapılması gerekebilir. En verimli kuru fasulye tohumu olarak bilinen ispir ve oturak - bodur fasulye tohumu çeşitleri ise daha esnek bir zaman diliminde ekilip yetiştirilebilir.
Fasulye tohumu ekimi yapmak için Nisan ve Mayıs aylarını tercih etmeniz gerekecektir. Fasulye tohumunu ekileceği zaman havanın güzel olması ve toprağın da soğuk olmaması son derece önemlidir.
Fasulyede en iyi verim, damlama sulamayla alınmaktadır. Kuru fasulye söz konusu olduğunda, hasadın normalden erken yapılması, fasulyelerin tanelerinin su kaybetmesine ve verimin yüksek oranda azalmasına neden olmaktadır. Geç hasat ise baklaların çatlamasına ve dökülmesine, dolayısıyla verim kaybına neden olmaktadır.
Dünyada en önemli taze fasulye üreticisi ülke Çin'dir. Ülkemiz ise 514.000 ton taze fasulye üretimi ile Çin'den sonra dünyada ikinci sırada yer almaktadır. Ülkemizde taze fasulye üretimi iller bazında incelendiğinde Samsun İli (67.234 ton) en önemli üretim merkezidir.
Ekimi: Açıkta taze fasulye yetiştiriciliğinde Mart sonu ve Nisan aylarında ekime başlanmalıdır. Fakat iklim şartlarına göre Mayıs ayı son haftasına kadar kademeli olarak tohum ekim yapılabilmektedir.
Toprağa fasulye tohumunun dikilmesi için en uygun aralık Nisan ve Mayıs ayları olarak bilinmektedir. Tohum toprağa dikilmeden önce toprağın ısısı da kontrol edilmelidir. Havanın iyi olduğu bir günde toprağa ekilen fasulyeden daha yüksek bir şekilde verim alınır.
Pamuk Nerede Yetişir? Dünya üzerinde pamuk Mısır, Türkmenistan, Özbekistan, Çin, Hindistan ve ABD gibi ülkeler yetiştiricilikte önde gelen ülkelerdir. Bu ülkelerde yüksek oranda pamuk yetiştirilir.
Sıcak iklim koşullarında yetişen pamuk, don olaylarının görüldüğü bölgelerde yetişmez. Yetişme süresi 120-200 gün arasında değişen bitki için ideal hava sıcaklığı yaklaşık 15°C ve üzeridir. Sıcaklık ihtiyacı bitkinin büyüme evrelerine göre; su ihtiyacı ise yetişme döneminde toprak özelliklerine göre değişir.
Türkiye'de pamuk en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştiriliyor. Türkiye'de pamuk üretimi konusunda Şanlıurfa, Aydın ve Hatay öne çıkıyor. - Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en çok Şanlıurfa'da yetişiyor. Tabii çevre illerde de yetiştirildiğini söylemek mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri