Konu ile ilgili Efeler Ziraat Odası'ndan yapılan açıklamada “Efeler Ziraat Odası olarak 2022 yılı makineli pamuk toplama ücretlerinin dekara 600 TL, elle pamuk toplama ücreti ise kilogramda 3 TL olarak belirlemiştir.
Pamuğun toplama ücreti 1,35 lira
2021 yılına ait 1 kilogram pamuğun toplama ücreti sosyal ve ekonomik koşullar göz önüne alınarak dayı başı ücreti dahil 1,35 lira olarak belirlendi.
Pamuğun elle toplama ücreti kilogram başına pamuğun randımanına göre değişecek. Buna göre 39-40 randıman pamuğun kilogramı 2 lira 10 krş, 37-38 randıman olan pamuk 2 TL ve 35-36 randıman olan pamuk ise 1 lira 80 krş.
Tarlasında genellikle mısır, buğday ve pamuk üretimi yaptığını şu anda da pamukta hasat sürecini yaşadıklarını anlatan Dal, "Dönüm başına 550-650 kilogram ürün alıyoruz.
Dönümde 500 kilogram civarında üretim
Çiftçilerimiz dönüm başına 500 kilogramın civarında üretim elde ediyorlar" dedi. Pamuk üreticisi Cuma Toraman ise yaklaşık 120 dönüm alanda pamuk hasadı yaptığını ve verimden memnun olduğunu ifade ederek, yaklaşık 60 ton pamuk hasat etmeyi hedeflediğini kaydetti.
İlgili 26 soru bulundu
Bir balya yaklaşık olarak 500 pound gelir. 500 pound luk balya da (500x0,453597) 226,8 kg'a denk gelir. kalmıştır. ya da balyalama esnasında pamuğun derecesi ve diğer kalite özellikleri balya üzerinde belirtilmektedir. Bu rapora göre pamuk üretiminde önemli ülkelerin balya boyutları ve biçimi Tablo 3' te verilmiştir.
Fiyat Kotasyonu ve Minimum Fiyat Adımı
1 kg 41 Renk baz kalite Ege pamuğun Türk Lirası cinsinden değeri virgülden sonra üç basamak halinde kote edilir. Minimum fiyat adımı 0,005'dir. Minimum fiyat adımının değeri 5 TL'ye karşılık gelmektedir.
Ortalama olarak hektar başına 2 ila 4 ton pamuk hasadı elde edebiliriz. Unutmayın ki 1 ton = 1000 kg ve 1 hektar = 10.000 metrekaredir. Tarladan toplanmış olan ürüne kütlü (çekirdekli) pamuk denir ve bu ticari bir ürünü temsil etmez.
1 ton pamuğun yetiştirilmesi sürecindeki toplam su ayak izi 2016'da ortalama 1.782 m3/ton iken 2018'de %14 artış göstererek 2.029 m3/tona yükselmiştir.
Dekar başına 450-500 kilogram ürün alınıyor
Dekar başına daha hasadın başı olmasına rağmen 450-500 kilogram gibi verimler alınmaktadır. Geçen sene kiloda 80 kuruş olan pamuk primlerinin Tarım ve Orman Bakanımızca 110 kuruşa artırılmasıyla özellikle Şanlıurfa bölgesinde pamuk ekimi inanılmaz arttı.
Her ikisi de tam olarak 1 kilogramdır. Ağırlık birimi olan kilogram, herhangi bir madde veya malzeme için aynıdır. Dolayısıyla, demir veya pamuk olsun, her ikisi de aynı ağırlığa sahip olacaktır.
Arz ve Talep: Pamuk fiyatları, arz ve talep dengesiyle belirlenir. Arz artışı talebe göre daha fazlaysa, pamuk fiyatları düşerken, talep ya da tüketim yüksekse pamuk fiyatları artış eğilimine girer.
Arz ve Talep: Pamuk fiyatları, arz ve talep dengesiyle belirlenir. Arz artışı talebe nazaran daha fazlaysa, pamuk fiyatları düşerken, talep yahut tüketim yüksekse pamuk fiyatları artış eğilimine girer.
Hasat makinesi pamuğu bitkiden sıyırarak kozaları toplar. Tarladan toplanan pamuğun bu haline kütlü yani çekirdekli pamuk denir.
Bunun nedeni yoğunluklarının farklı olmasıdır. Örneğin belli hacimdeki demir aynı hacmi kaplayan pamuktan çok daha ağırdır. Bu fark yoğunluk kavramıyla ifade edilir. Elimizde eşit hacimde demir ve pamuk varsa demir, pamuktan daha ağırdır, çünkü daha yoğundur.
Kozası orta büyüklüktedir ve koza açımı kuvvetlidir. 1 kg'da yaklaşık 12.000 adet tohum bulunur.
Saman Pazarı gibi bu alanda kaliteli ve doğru hizmetler veren firmalar Ankara saman fiyatları konusunda çiftçilere ve hayvan yetiştiricilerine kolaylıklar sağlıyor. Ankara bölgesinde yeşil saman balyası fiyatları, ton olarak 1500 ile 1700 TL arasında değişim göstermektedir.
Değişik iklim ve toprak koşullarına göre pamuk bitkisinin su ihtiyacı 400-600 mm kadardır.Pamuk üretim bölgelerinde yıllık yağış miktarı yetersiz olduğundan iyi bir gelişme için gereken su miktarı sulama yolu ile verilmelidir.Sulama zamanı ve verilecek su miktarı bitkinin su isteği belirtilerine ve topraktaki nem ...
Pamuğun uzun süre, kötü şartlarda depolanması daha hızlı ve daha ağır renk kaybına neden olur. Hatta, serin ve kuru ideal bir depolama ortamında bile, pamuk bir yıldan fazla tutulursa renk bozulması başlayacaktır.
Ekim ve çiçeklenme dönemi arasında sulama yapmak pek tavsiye edilmez. Ekimden yaklaşık 40-45 gün sonra, iklimsel koşullar da göz önünde bulundurularak her 5-7 günde bir (İklim koşulları ve toprak yapısına bağlı kalmakla beraber bu süre 15-20 günde bi de olabilir) pamukta ilk sulama yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri