Meditasyonda amaç, dikkat ve konsantrasyonu artırarak zihnin iyileştirilmesini sağlamaktır. Bunun için zihinsel ve fiziksel teknikler bir arada kullanılır. Bu tekniklerin kombinasyonu sayesinde hem farkındalık artırılır hem de bireyin psikolojik açıdan kendini iyi hissetmesi sağlanır.
Meditasyon yapmak, beynin alfa dalgalarını (rahatlamış beyin dalgaları) arttırır ve kaygı ve depresyonu azaltır. Ayrıca, meditasyon yapmak, stresi yönetmeye, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, ağrıyı hafifletmeye, hafızayı geliştirmeye ve duygusal dengeyi sağlamaya yardımcı olabilir.
Son çalışmalar gösteriyor ki 2 haftalık bir meditasyon programı sonrası meditasyon beyinde etki gösterebiliyor ve bilişsel performansı artırıyor. Meditasyonun Beyin Üzerindeki Etkileri uzun vadede düzenli bir meditasyon programı uygulandığında -yaklaşık 8 haftada- kalıcı bir gelişim de sağlamış oluyor.
Kişi, nefes kontrolleri eşliğinde belli noktalara odaklanarak gündelik düşüncelerinden uzaklaşır ve kendi iç dünyasına doğru bir yolculuğa çıkar olumlu bir ruh haline bürünür. Meditasyonun düzenli yapılması halinde olumlu ruh hali kalıcı hale gelir ve ruhsal bir iç disipline kavuşulabilir.
Güneş doğmadan önceki 2.5 saat başlamak için en uygun zamandır. Ayrıca yatağa gitme zamanı da meditasyon için uygundur. Bu durumda yoga gerçekten uyku ile yer değiştirecektir ve sabah ve akşam rutinlerinizi yaptığınızda daha az uykuya ihtiyaç duyduğunuzu göreceksiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Yapılan araştırmalar; meditasyonun stresin zararlı etkilerini azalttığı, hassas bağırsak sendromu, travma sonrası stres bozukluğu ve fibromiyalji gibi stresle ilgili hastalık ve sağlık sorunlarının semptomlarının iyileştirilebileceğini göstermiştir.
Tavsiye olarak genelde 20 – 30 dakika sürer meditasyonlar. Kendinizi geliştirdikçe bu 40 dakika hatta bir saate kadar çıkabilir. Günlerce meditasyon yapabilen keşişler ve ruhani kişiler vardır. Veya günlerce tefekküre yani derin meditasyona dalan ermiş kişileri biliriz.
Dolayısı ile dingin bir zihne sahip kişi, dini ritüellerini yaparken çok daha odaklanmış, konsantre bir şekilde dikkatini yaptığı ritüele yönlendirebilir. O yüzden her dine ait farklı meditatif çalışmalar yapılmaktadır. Dolayısı ile meditasyon yapmak günah değildir.
Meditasyon yapan kişilerde beyinde duyusal ve bilişsel alanlar diğer insanlara göre daha fazla gelişmiştir. Kişi meditasyon ile iç huzur, dinginlik ve neşeye ulaşır. Meditasyon stres ile başa çıkmak için birebirdir. Kişinin sosyal yaşamını canlandırır.
Prof. Verimli ise, 'Meditasyonun depresyon ve anksiyeteye sebep olduğuna dair hiçbir bilimsel veri olmadığını' belirtti. Meditasyonun stresi hafiflettiği için beyne iyi geldiğine inanılır. Ancak bazı durumlarda meditasyonun kişilerin ruh hallerini daha da kötüleştirebileceği ileri sürüldü.
Oturarak veya yatarak meditasyon yapılabilir. Oturarak yaparken dik bir şekilde durmak gerekir. Nefesin doğru kullanılması meditasyon sırasında da oldukça önemlidir.
Meditasyonun faydaları
Düzenli olarak yapılan meditasyon; Beyin fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlayarak kişinin endişe ve stres seviyesini azaltıcı etki gösterir. Strese bağımlı olarak gelişen yaşlanma etkilerinde azalma gözlenir. Mutluluk seviyesinin yükselmesine yardımcı olur.
Uygulamanın ortalama 20 dakika sürmesi önemlidir ancak zamanınıza ve seviyenize göre süreyi uzatabilir veya kısaltabilirsiniz. Hayata bu kadar fayda sağlayan, olumlu düşünmeyi bu kadar yükselten meditasyon dünyasına siz de adım atabilir; kendinize iyi geleni yapmaya hemen başlayabilirsiniz.
Meditasyon için genellikle günde 2 defa 20 dakikalık bir süre önerilir ancak özellikle yeni başlayanlar için bu süre uzun olabilir. Bunun yerine dilerseniz 5 dakika gibi kısa bir süreyle başlayıp, ilerledikçe meditasyon sürenizi arttırabilirsiniz.
Sabahları erken saatlerde yapılan bir meditasyon günü daha zinde ve huzurlu geçirmenizi sağlamanın yanı sıra: Gün içinde yaratıcılığınızı ve üretkenliğinizi arttırır. Sabah yapılan meditasyon pratiklerini gün içinde hatırlamanızı ve siz farkında bile olmadan aralıklı meditasyonlar yapmanızı sağlayabilir.
Tütsü, yandığında bir aroma üreten, bambu çubukları ya da uçucu yağlar formunda olan doğal malzemelerdir. Meditasyon ve yoga esnasında çoğu birey zihinlerini sakinleştirmek ve bazen de ritüellerinde yararlanmak için tütsü yakarlar.
Köklü bir gelenek olan meditasyon, özellikle Hinduizm'in felsefi ve mistik kutsal kitabı olan Upanişad'ı Hindistan'daki Budist alışkanlıkları esas alır.
Zaman zaman ofiste, evde, okulda kendinizi sıkışmış, baskı altında ve huzursuz hissedebilirsiniz. Meditasyon yapmak için ille de sessiz sedasız bir ortama ihtiyacınız yoktur. Herhangi bir zamanda, herhangi bir şekilde de anda kalmayı deneyebilir, meditasyon yapabilirsiniz.
Meditasyon, zihinsel istikrar arayışını içerirken, yoga hem fiziksel hem de zihinsel egzersizi içerir. Yoga pozları ve nefes egzersizlerini önceliklendirirken, meditasyon konsantrasyon (odaklanma) ile ilgilidir. Bu yüzden günümüzde geleneksel halinden çok farkındalık meditasyonu tekniği uygulanır.
Buna göre bir Müslüman'ın, başka bir dinin inanç ve ibadetlerine dayandığını bilerek yoga yapması caiz değildir. Zira bir Müslümanın İslâm'ın inanç esaslarını ve temel prensiplerini göz ardı etmesi, başka dinlere ve inançlara ait ibadet şekillerinden medet umması ve bunları benimsemesi düşünülemez.
Bunun temelinde meditasyon sırasında huzur, denge, mutluluk yerine baskın olarak hissedilen endişe, gerginlik, huzursuzluk hisleri ve bunlardan bir an önce kaçma isteği yatar.
Anksiyete ile başa çıkmak için en etkili yöntem terapi ve psikolog desteği olsa da sizin de tek başınıza yapabileceğiniz birçok metod mevcut. Meditasyon bunlar içinde en etkililerinden.
Bir inanç türü veya dinsel bir ritüel değil; beden, ruh ve zihni şifalandırma yöntemi olarak kabul edilir. Meditasyon; taoizm, budizm, islamiyet gibi farklı inançlara sahip birçok farklı kültürde yer etmiştir ve bundan dolayı standart bir tekniği bulunmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri