Pamukkale'de (
Pamukkale Travertenleri'nin Termal Zenginliği
Sağlık turizmine de katkıda bulunan bu bölge şifalı sularıyla birçok hastalığa alternatif sunuyor. 400 bin yıl öncesine dayanan köklü oluşumu ile travertenler büyüleyici güzelliği ile binlerce ziyaretçinin akın ettiği bir yer halini alıyor.
Rengi berrak ve tadı acı olan Pamukkale kaplıca suları; kalp-damar sertliği, tansiyon, romatizma, deri, göz, raşitizm, felç, sinir ve damar hastalıklarına; içildiğinde ise spazmlı midelere iyi gelmektedir.
Pamukkale kaplıcalarında suyun sıcaklığı 35-100 derece arasındadır. Renk ve tonu berrak. Kimyasal özellikleri bakımından suyun içeriğinde kalsiyum, magnezyum, bikarbonat ve florür bulunuyor. Suyun tadı acı.
İlgili 37 soru bulundu
Pamukkale termal suyunun tedavi edici özelliği, çok eski çağlardan beri anlaşılmış, yüzyıllar sonra şifa niteliği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Pamukkale suyu her türlü romatizmal hastalıklar, yüksek tansiyon, kalp damar hastalıklarına iyi geliyor. Dünyanın tanıdığı bu havuzda binlerce insan şifa arıyor.
Pamukkale Travertenlerini her mevsim ziyaret edebilirsiniz. Kışın havanın soğuk olmasına rağmen Antik Havuzun içerisi her zaman 36 derece civarında oluyor. Bu sayede her mevsim rahatlıkla yüzebilirsiniz. İlkbahar ve sonbahar ayları, Pamukkale Travertenlerini ziyaret etmek için en ideal zamanlar olarak biliniyor.
Şen, antik havuz suyunun, kalp damar hastalıkları, romatizma, deri, felç ve sinir hastalıklarına, içildiğinde de mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi geldiğine inanıldığı için talep gördüğünü ifade etti.
Kalsiyum bikarbonata aşın doygun olan " Famukkale sıcak suları kaynaktan çıkınca arış- lar içinden geçerek travertenler üzerinden akar- lar. Sıcak sular travertenler üzerinden akarken içerdikleri CO2 in uçması sonucu, bir kısım CaCOa, beyaz kireç tortusu şeklinde üzerlerine çökelir.
Pamukkale Travertenleri giriş ücreti 2023 yılında 700 Türk Lirası'dır. 18 yaş altındaki öğrenciler için giriş ücretsizdir.
Sedef, egzama, akne gibi cilt rahatsızlıklarında, Kireçlenme, bel fıtığı, romatizmal rahatsızlıklarda. Felç, ameliyat sonrası hareket bozukluğu, çocuk felci gibi kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde faydalıdır.
Uzmanlar genel bir ortalama verdiğinde banyo kürü olarak tercih edilecek sıcak kaplıca sularında şifa arayan kişilerin tedavi için minimum 7 gün maksimum 21 gün kaplıcaya girmesi gerektiğini açıklamış durumdalar. Eğer soğuk kaplıca suları maden suyu olarak içilip şifa aranacaksa minimum 3 günlük bir tedavi gerekiyor.
Kasların ve eklemlerin rahatlamasını sağlayan bu alanlar depresyon ve anksiyete gibi sorunlara sahip bireylerin daha iyi hissetmesini sağlamaktadır. Bunun yanı sıra termal havuz kullanımı kan basıncını düzenlemekte ve astım, bronşit gibi fiziksel hastalıklara faydalı gelmektedir.
Pamukkale Travertenleri'ni oluşturan yer altı suları 35.6 °C - 36 °C sıcaklığa sahip bir biçimde yer üstüne çıkar. Yer altı suyundaki yüksek oranda bulunan kalsiyum hidrokarbonat, havada bulunan oksijen ile temas etmesi ile kalsiyum karbonat çökelir ve bu durum ortaya traverten kayasını çıkarır.
Pamukkale her mevsim ziyarete açık bir ören yeri. Yine aynı şekilde, yılın her günü dünyanın pek çok yerinden misafirin ziyaret ettiğine şahit olmak mümkün. Pamukkale'ye gidebileceğiniz en güzel mevsim yaz ve ilkbahar ayları.
Bölgeye giderken yanınızda mutlaka güneş gözlüğü, şapka, ayakkabılarınızı elinizde taşımamanız için bir çanta bulundurun. Yazın öğlen çok sıcak olacağından dolayı ya sabah yada öğleden sonra 4 gibi ziyaret edilmesi daha uygun. Yanlızca travertenler için gidilmemeli.
Çökelez Dağı' nın güney yamacında, büyük bir kristalin kitlenin hemen önündeki kalker katmanların arasından çıkan termal sular, ülkemizde doğal bir anıt olan Pamukkale'yi oluşturmaktadır.
Bileşiminde kalsiyum karbonat dışında sülfat, sodyum, demir, potasyum, magnezyum, serbest karbondioksit bulunuyor. Tortullu kayaç traverten terası, pamuk gibi beyaz ve ilk halinin yumuşaklığı nedeniyle Pamukkale adını alan bölgede, 33-35 °C sıcaklık aralıklarında 17 adet sıcak su alanı bulunuyor.
Geçmişi Cumhuriyet'in ilk yıllarına kadar uzanan Hüseyin Mazlum Bababalım'ın Atatürk'ten onay aldığı projesi, 1962 yılında torunları tarafından hayata geçirildi. Adını Denizli'nin doğa harikası (Hierapolis) Pamukkale'den alan 'Pamukkale Turizm' Bababalım ailesi tarafından kuruldu.
Ogretmen veya öğrenci muze kartınız var ise %50 indirimden faydalanamiyorsunuz. Tam müze kartınız var ise ancak öyle indirimden yararlanabiliyorsunuz. Giriş ücreti 130 tl.
Termal suların yapısı sodalı olduğundan bölgedeki suyun kalp damar hastalıkları, romatizma, deri ve sinir hastalıklarına iyi geldiği belirtilir. Termal suların yanında antik havuz suyu da benzer şifalandırıcı özellik gösterir.
Dünyanın 8.harikası beyaz cennet Pamukkale Travertenleri ve Bergama kraliçesine ithafen kurulmuş şehir Hierapolis her yıl binlerce turisti kendisine hayran bırakıyor. Güzel ülkemizin pamuklara sararak korumamız gereken doğal güzelliklerinden biri aynı zamanda da dünya mirasları listesinde.
Pamukkale Travertenlerinin Yapısı
Pamuğu andıran yapısını termal sularla etkileşime geçerek zaman içinde beyaz kireç taşı formunu almasıyla edinen Pamukkale travertenleri, 35-100 derece aralığında 17 adet sıcak su kaynağını barındırıyor.
Ziyaret öncesi en çok merak edilen konulardan birisi olan ücretsiz giriş hakkı kimler için geçerlidir şöyle sıralayabiliriz; 18 yaş altı ve 65 yaş üstü kişilerin Pamukkale Travertenlerine girişi ücretsizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri