Arapça kökenli bir sözcük olan evvela, ilkin anlamına gelir. Sıralamada öncelik verilen işler için bu kelime kullanılır. Ahir ve sonra kelimeleri evvela ile zıt anlamlıdır.
Evla isminin anlamı: Daha iyi, yeğ, önde gelen.
TDK sözlük anlamına bakıldığında evelallah kelimesinin kesinlikle, elbette ve Allah'a güvenerek olduğu görülmektedir. Örnek cümle içinde kullanımı ise şu şekildedir: '' Bu zorlu günlerin üstesinden evelallah geliriz.'' Gürkan AkgüneşMikro yeşillikler sağlıklı mı?
Kuşlar bile kaderle uçar, Velhasıl evvela “kısmet”, Evvela “kader”…
Cevelan, bir yere gidip dönmek, yer değiştirmek ve seyahat etmek anlamına gelir.
İlgili 43 soru bulundu
Barrett Özofagus Nedir? Özefagus (yemek borusu) yutak ile mideyi birbirine bağlayan, yutulan besinlerin içerisinden geçerek mideye ulaştığı tüp şeklinde yapıdır.
Şiveler, bir dilin belli bir tarihte ayrılmış kollarıdır, genellikle ağız ile karıştırılır ama ağız, dilin aynı ülke içindeki varyasyonlarıdır. Şive ise farklı ülkeler gibi birbirinden daha izole yerlerde oluşan ve evrilen konuşma biçimidir.
TDK ya göre bilhassa kelimesinin anlamı 'özellikle' şeklinde yer almaktadır. Geçmişten günümüze kadar aynı anlamı üzerinden gelmiş ve hala çok sık değerlendirilen sözcüklerden biridir. Başka bir örnek ile cevap vermek gerekirse; ''Bilhassa bu konuyu çok ciddiye alman gerekir.''
TDK açısından nüans kelimesi, 'ayırtı' şeklinde ifade ediliyor. Aynı zamanda ince ayrım olarak da ele alındığını söylemek mümkün.
Velhasıl evvela kısmet, evvela kader…” N. Zamanı gelince olur. Vakti tamamlanınca geçer.
Subhan'Allāh (Arapça yazılışı: سبحان الله); Türkçeye sıklıkla "Allah münezzehtir" şeklinde çevrilen, Türkçe diziliş ile "Allah Subhan'dır" anlamında olan Arapça bir ifadedir.
Arapça üzerinden Türkçeye yerleşmesi ile beraber bu kelime bitişik olarak yazılır. Yani Bu doğrultuda günlük hayatta 'Evelallah' biçiminde yazılmaktadır.
EVVELALLAH KELİMESİNİN ANLAMI
Evelallah anlamına gelir. Kesinlikle, Allah'a güvenerek anlamlarında kullanılır. Bu kelime genellikle evvel allah şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı evvelallah şeklinde olmalıdır.
"evla leke fe-evla" ayetinin anlamı; "layıktır (o azap) sana layık!" dır.
evla / evlâ / اولى / اَوْلَي
Daha iyi, birincisi, başta gelmesi lâzım geleni.
Eva, Havva, yaratılan ilk kadın anlamını taşır. Arife gecesi, arife, akşam anlamlarında da kullanılır. Eva adı ülkemizde yaklaşık 750 kişide bulunuyor.
Demagoji; halkın isteklerine, ön yargılarına ve korkularına dayalı olarak yapılan siyaset ve destek arayışıdır. Yunanca demos (halk) ve agogos (liderlik yapmak) kelimelerinin birleşiminden türemiştir.
Enstantane kelimesi aynı zamanda enstantane olmak sözcük grubu üzerinden ifade edilir. Öne çıkan bu ifadeleri ile beraber anlık bir durumun içinde kalmak, saniyenin 1/25'in üzerinden çekilen bir hareketi gerçekleştirmek gibi anlamlar üzerinden ele alınabilir.
Sınama TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Sınamak işi, deneme, tecrübe.
Mübareze kelimesi TDK sözlük anlamına göre çekişme demektir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mevhibe kelimesi mevhip fiilinden türetilmiştir. Mevhip, bahşetmek, ihsan etmek anlamına gelirken, mevhibe de hem lütuf hem de bahşiş anlamına gelir.
Binaenaleyh TDK Sözlük Anlamı Nedir? Cümleyi destekleyici bir anlama sahip olan binaenaleyh kelimesi, Türk Dil Kurumu üzerinden sözlük anlamı ile ifade ediliyor. Bu şekilde herhangi bir neden ya da bir durum olduğu vakit, amaca uygun şekilde cümleyi tamamlayıcı bir etki sağlamaktadır.
Arapça'daki “kavvad” kelimesinden gelmekte olan bu kelime “gizli ve yasal olmayan cinsel ilişkilere aracılık eden kimse” anlamında kullanılır ve bir hakaret sözcüğüdür. Aynı zamanda “godoş, dümbük, muhabbet tellalı” gibi anlamlarla da benzerlik gösterir.
Ağız ya da alt lehçe; aynı standart dilin birleştirdiği lehçe içinde birbirine benzeyen konuşma biçimlerinin ve birey dillerinin toplamı. Örneğin: Kütahya, Rize, Erzurum, Urfa, Nevşehir ağzı; İstanbul ağzı ölçünlü Türkçeye temel olan ağızdır.
Gulyabani (Far. غول يابان) veya Gul-i beyabani (Far. غول بيابان) orijinal söyleyişiyle de karşımıza çıkan bu muhayyel mahlûk, gezginlere ve yolculara uğrayıp onları mahveden canavardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri