Kalsiyum bitkiler için gerekli olan önemli bir besin elementidir, olmadan bitkiler büyüyemez. Meyve ve yapraklara sağlanan yeterli miktarda kalsiyum düzgün bitki gelişimi ve ürün büyümesi, hasat ile depolanma esnalarında oluşabilecek Ca noksanlığından kaynaklanan bozuklukları gidermek için gereklidir.
Uygulama, sulamadan önce yapılmalı veya uygulama yapıldıktan sonra su verilmelidir. NOT: KALSİYUM, tek başına uygulanmalıdır. Yapraktan uygulama dozları 10-15 gün ara ile, damla sulama dozları ise haftalık olarak uygulanır.
Kalsiyumun Bitkideki Görevleri
Hücre büyümesine ve uzamasına yardımcı olur. Hücre zarının geçirgenliğinde etkilidir. Normal bir çiçeklenme ve kök gelişimi için gereklidir. Nitratların alımına yardımcı olur.
Kalsibor, meyve, yumru ve tohumların sağlamlığını arttırır. Bitki dokularının dayanıklılığını arttırarak bitkinin ve meyvenin direncini arttırır. Hastalıklara karşı direnç sağlar.
Kalsiyum meyve üretiminde hayati bir rol oynar. Ağaç sağlığını iyileştirir ve meyve depolanabilirliğini ve raf ömrünü iyileştirir. Kalsiyum, hücre sağlığı ve hücre duvarı gücü için de önemlidir ve her ikisi de meyve kalitesini artırır.
İlgili 38 soru bulundu
Hipokalsemi yani kalsiyum eksikliğinde özellikle kemiklerin zayıflaması, kas ağrıları ve kramplar, çocuklarda diş çürümeleri ve epilektik nöbetler gibi belirtiler gösterir. Kalsiyum düşüklüğünün en belirgin semptomları şu şekildedir: Kemiklerin zayıflaması ve kemik erimesi (osteoporoz)
Kalsiyumun kemik ve diş gelişimi dışında, kan pıhtılaşmasını sağlamak, eklemleri yapılandırmak, kas kasılmasını sağlamak, kalp atışlarını düzenlemek ve sinir sisteminin onarılmasına yardımcı olmak gibi oldukça önemli diğer görevleri de mevcuttur.
Borun Bitkideki Görevleri
Kalsiyumun taşınması ve yerleştirilmesinde görev alır. Çekirdek oluşumu, meyve tutumu, polen sağlığı ve döllenebilme için gereklidir.
gövde elastikiyetini kaybederek kolayca kırılabilir. Bor fazlalığında öncelikle yaşlı yaprakların kenarları sararır ve bunu nekrozlar takip eder. Sonuç olarak yapraklar kurur ve dökülür. Bor besin çözeltilerinde 0.3 mg/l seviyesinde bulunur.
Kalsiyum Nitrat farklı şekillerde uygulanabilir: Kuru gübre elle serperek satha, makine ile sıra üzerlerine verilebilir. Damla sulama, yağmurlama sulama sistemleriyle sıvı olarak verilebilir.
Kalsiyum varlığını sağlamak için kök sistemini uyarmalı, canlılığı ayarlamalı, iyi gübreleme ve kontrollü sulama yapmalıyız. Azot (N), potasyum (K) ve magnezyum (Mg) fazlası, bu elementler kalsiyum antagonistleri olduğundan kalsiyum emilimini bozar.
En iyi kaynaklar: Yoğurt, peynir gibi süt ve süt ürünleridir. İyi kaynaklar: Pekmez, susam, fındık, fıstık ve benzeri yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kurutulmuş meyvelerdir. Orta kaynaklar: Yeşil sebzeler, yumurta, portakal, mandalina, limon, çilek gibi besinlerdir.
Kalsiyum klorür çoğunlukla bir ampul olarak İV bolus enjeksiyon şeklinde 2.5 dk süre üzerinde uygulanır. İV kalsiyum'un etkisi hızlıdır. EKG anormalliklerinde dakikalar içerisinde düzelme kaydedilir. Etki gözlenmez ise 5-10 dk sonrasında doz tekrarlanabilir.
Kalsiyum tabletlerini günlük dozu ikiye bölerek kullanmanızda fayda var. Yemek aralarında almaya çalışırsanız daha iyi olur.
Bitkilerin kalsiyum ihtiyacını karşılamanın yolu, toprak yapısında bulunan minerallerin köklerden emilerek yapraklara ve meyve çiçeklerine ulaşmasını sağlamaktır.
Made in Italy MEGAFLOR, % 100 çabuk çözünebilirliği, saflığı ve ağır metal, klor ve kireç ihtiva etmemesinden dolayı dünyanın en iyi yaprak gübresi olarak bilinir.
Bor elementi farklı sektörlerde kullanılmaktadır. Bunların başlıcaları böcek öldürücüler, bitki öldürücüler, elektronik rafinasyon, kozmetik, ilaç, çimento korozyon önleyiciler, yapıştırıcılar, Dezenfekte ediciler, Katalistlker, Naylon, gübre ve yangına dirençli olan malzemelerde kullanılır.
Azot eksikliğinde olduğu gibi, Kükürt eksikliğinde de büyüme yavaşlar, yapraklar dökülmeye başlar, tomurcuklar solgunlaşır çoğunlukla zayıf patlar veya kurur. Protein sentezi yavaşlar ve verim azalır. Bitkinin genç yapraklarında zayıflık ve sararma görülür.
Bor Gübresi Ne Zaman Atılır
Gübreler genellikle ilkbaharda atılırlar. Kışları hafif, çok soğuk olmayan ve yağışlı geçen bölgelerde -örneğin akdeniz iklimi yaşayan bölgelerde- sonbaharda da gübreleme yapılabilir. Bor gübresinin atılma zamanları bitkiden bitkiye de değişen bir durumdur.
Pamuk için gerekli olan potasyum ve kalsiyum ihtiyacının giderilmesi için tarakların oluştuğu dönemde yapraktan gübreleme yapılarak tarak dökülmeleri en aza indirilir. Pamuk kozalarının oluştuğu dönemde potasyum takviyesine ihtiyaç vardır ve yapraktan gübreleme yapılır.
Potasyum - Elyaf kalitesini ve kuvvetini iyileştirir ve pamuğun erken olgunlaşmasına neden olur.
Bitkideki ilk çiçeklenme döneminden itibaren hem çinko (Zn) hemde bor (B) ihtiyacını karşılar. Düzgün bir çiçek oluşumu ve tozlaşma oluşumu sağlar. İyi bir çiçek ve meyve teşekkülü için çinko ve borun aynı anda kullanılması gerekir. Bu şekilde çiçeklenme, döllenme ve meyve tutumunun artması sağlanabilir.
Bir yetişkinin kalsiyum ihtiyacı yaklaşık 3-4 porsiyon süt ve süt ürünleridir. Süt ürünleri tüketmeyenler ise kalsiyumu gıda takviyesi olarak almalıdır. Kalsiyum nasıl kullanmalı? 3 ay kullanıp ara verildiği görülüyor.
Mide bulantısı ve kusma, İştah azalması, Kabızlık, Böbrek taşları.
Kalsiyum takviyeleri yemek yerken ya da yemekten sonra tok karnına kullanılabilir. Sindirim enzimleri kalsiyumun sindirilmesine destek olacaktır. Kalsiyum takviyeleri genellikle kapsül ve tablet formda olduğu için su ile tüketilmesi tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri