Pamuk Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Pamuk tohumu çimlenme süresi yaklaşık 1,5 ay civarıdır. Pamuk tohumlarının çimlenmesi için toprağın nemliliği kontrol altında tutulmalıdır.
Ekeceğiniz bitki tohumunun çimlenme süresi değişiklik göstermektedir. Bu noktada tohumun bulunduğu sıcaklık ortamı çimlenmesinde önemli bir etkendir. Genel olarak bakıldığında, çimlenme sıcaklığı 19 derece olan tohum, 10-12 günde çimlenmeye başlayacaktır. Bu süre bazen daha kısa sürerken, bazen bir ayı bulabilir.
Ekim mibzerle sıraya yapılır.Sıra arası 70 cm, sıra üzeri 35-40 cm olmalıdır. Ekim derinliği toprak koşullarına göre genellikle 3-4 cm.dir. Tohumun çimlenmesi normal koşullarda 5-10 gün içinde gerçekleşir.
Çimlendirilecek olan tohumun daha önceden hiçbir işlemden geçirilmemiş olması gerekir. Nem oranı, %80-85 ve ısı 23-25 C arasında olan yerlerde tohumlar çok daha çabuk bir şekilde filizlenir. Bu sayede filizlendirme işlemini hızlı bir şekilde gerçekleştirebilir ve emeğinizin karşılığını almaya başlayabilirsiniz.
Adım Filizlenme Aşaması: Fasulyeleriniz suladıkça önce günden güne kök salmaya sonrasında da filizlenip büyümeye başlayacaktır. Pamukta fasulye deneyi kaç günde olur diye soracak olursanız ortalama 1 hafta içinde sonuç alırsınız diyebiliriz.
İlgili 16 soru bulundu
İlk olarak fasulye tohumları bir gece önceden suda bekletilir. Bu işlem tohumların daha çabuk çimlenmesini sağlayacaktır. Fasulye tohumları, sıra üzerine 10 cm aralıklarla ve 3-5 cm derinliğe ekilir.
DENEYİN YAPILIŞI: Cam kasenin dibine bir avuç pamuğun yarısını iyice yayın. Kuru fasulyeleri pamuğum üzerine yan yana dağınık şekilde dizin. Unutmayın fasulyeler su ile şişecek ve filizlenecek.
Çiçek tohumunu ilk ektikten sonra toprağını hafif nemlendirmeniz gerekmektedir. Ekim yapıldıktan sonra yapılan sulamanın asıl nedeni toprağın tohum etrafında bir bütün oluşmasını sağlamaktır. Bu nedenle toprak kurumadan toprağı nemlendirmeniz gerekmektedir.
Kuru tarım alanlarında kışlık ekimlerde tohumun, çim kını uzunluğuna bağlı olarak, mümkün olduğu kadar derine ekilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu şekilde, çim köklerinin toprağın alt tabakalarında bulunan nemli tabakaya daha kısa sürede ulaşması sağlanmaktadır.
Yapmanız gereken şey bir bardağa su koymak. Çimlendirmek istediğiniz tohumları bu suya koymak. Birkaç saat sonra dibe çöken tohumlar kaliteli, yüzen tohumlar eski, çürük veya boştur.
Ekim ve çiçeklenme dönemi arasında sulama yapmak pek tavsiye edilmez. Ekimden yaklaşık 40-45 gün sonra, iklimsel koşullar da göz önünde bulundurularak her 5-7 günde bir (İklim koşulları ve toprak yapısına bağlı kalmakla beraber bu süre 15-20 günde bi de olabilir) pamukta ilk sulama yapılmalıdır.
Pamuk sulama sistemleri. Kural olarak, pamuk bitkisinin filizlenmeden koza oluşumuna kadar en az 500 mm suya ihtiyacı vardır. Yüksek oranda ABD pamuk tarımı sulanmayan tarlalarda gerçekleşir. Bunun yanı sıra, yapay su temini sağlamadan ticari olarak pamuk yetiştirmek kolay bir iş değildir.
Pamuk bitkisinin olgunlaşması ile tohumları da oluşmaktadır. Pamuk ekiminde tohum olarak daha çok verim alabilmek için birçok çiftçi tohum yenilemek tercihinde bulunmaktadır.
kadar fazla olursa o kadar iyidir. günde bir sulanmalıdır, toprağı daima nemli olmalıdır.
Çimlenmenin olabilmesi için; Tohum canlı ve çimlenme yeteneğine sahip olmalı, • Tohum uygun çevre koşullarına konulmalıdır (alınabilir su, uygun sıcaklık rejimi, oksijen ve bazen ışık temini), • Tohum içsel dinlenme durumundan çıkmış olmalıdır.
Cevap: Evet, tohumlar karanlıkta da çimlenir. Çimlenme olayının gerçekleşmesi için ışığa gerek yoktur.
· Tohumlar hastalıklı veya böceklidir. · Tohumlar ekildikten sonra sürekli yağmurlardan dolayı toprak içinde çürümüşlerdir. · Tohumlar ekildikten sonra sürekli yağmurlardan toprağın üst tabakası kaymak bağlamışsa, çimlenen bazı sebze tohumları bu yüzden toprağı delip yüzüne çıkamazlar. Mesela bamyada olduğu gibi.
Tohumları ekmeden önce, bir gece ılık suda bekletirseniz, çok daha erken çimlenmelerini sağlarsınız. Tohum ekim işlemi tamamlanır tamamlanmaz, ilk sulama işlemi yapılmalıdır.
Tohumlar ekildikten sonra üzeri toprakla kapatılır ve suyu verilir. Toprağın nemini koruması için üzeri poşet veya bir bezle kapatılır. Saksının güneş alan bir noktada olması ve belli aralıklarla sulanması önemlidir.
Tohumlar düşük sıcaklık ve düşük oransal nemde 2 seneden 10 seneye kadar saklanabilmektedir. Tohum nemi: Tohum nemindeki %5-14 arasındaki her %1'lik artış tohum depolama ömrünü 2 katı kadar azaltır.
❝Tohumların çok sulanması tohumun büyümemesine veya daha fazlasına yol açabilir. Bu yüzden düzenli olarak su verilmeli, 1 haftada ortalama olarak 3 veya 2 kez su verilebilir.
Fasulye tohumu 15-20 °C'de çimlenmekte, 15 °C'nin altında yavaşlamakta, 10 °C'nin altında ve 35°C'nin üstünde ise çimlenme çok az veya hiç olmamaktadır. Çıkış ekimden sonra optimum nem ve sıcaklıkta 7-10 gün sonra olur. Çimlenme 15 °C'nin altında yavaşlar. Düşük sıcaklıklarda çıkış süresi 20-25 gün olabilir.
Sulama zamanları fidelerde üç yaprakçıklı asıl yaprağın görünmesi sırasında, çiçeklenmeden evvel, meyve tutumundan 10 gün sonra ve hasattan 1 ay önceki devrelerde olmak üzere sulama yapılmalıdır. Sık ve hafif sulama yapılmalıdır. Çünkü taze fasulye sık aralıklarla sulamayı sever, bol sudan hoşlanmaz.
Ekimi: Açıkta taze fasulye yetiştiriciliğinde Mart sonu ve Nisan aylarında ekime başlanmalıdır. Fakat iklim şartlarına göre Mayıs ayı son haftasına kadar kademeli olarak tohum ekim yapılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri