Pandemi tedbirleri dolayısıyla 15 aylık dönemde ücretsiz izin veya kısa çalışma nedeniyle çalışamayan işçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için borçlanma hakkı getirilmesi gerekiyor.
Özetle; pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteğini suiistimal eden (fazla ve yersiz ödeme alan) işverenler tarafından primi ödenmeyen çalışanların eksik primleri işverenler tarafından ödenecek. Bu şekilde çalıştırılanlar için bu iyi bir haber.
Pandemide kısa çalışma ödeneği ile nakdi ücret desteğinden yararlanan çalışanlar için SGK'ya eksik bildirilen prim günlerini tamamlama imkânı tanındı.
Pandemi ücretsiz izninde durum daha da vahimdir. Ücretsiz izin süresince işçiye günlük 39,24._ TL ödenek ödenmekte olup toplamda aylık 1.170._ TL civarında bir ödeneğe tekabül etmektedir. Kısa çalışma ve ücretsiz izin süresinde işçinin ücret kaybı dışında sosyal güvenlik primleri ödenmemektedir.
EYT düzenlemesinde bu konuda bir düzenleme yapılır ve bu kişilere borçlanma hakkı tanınırsa durum değişir. Ancak çalışanın emeklilik için prim gün sayısı sorunu yoksa, prim gün sayısı fazlaysa, emeklilik için yaşı bekliyorsa; kısa çalışma ödeneği veya nakdi ücret desteğinden dolayı eksik prim yatması sorun olmaz.”
İlgili 20 soru bulundu
İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden, işçinin kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler ise yasal faizi ile birlikte işçiden tahsil edilir. İşçinin kısa çalışma ödeneği aldığı süre için genel sağlık sigortası primleri ödenmektedir.
Tüm bu sebeplerle gerek Kısa Çalışma Ödeneği alan ya da Ücretsiz İzne çıkarılan işçinin bu dönem zarfında sigorta primleri yatırılmadığından, bu günler emekliliğe esas alınan sürelere eklenemez.
Bu düzenlemeye göre, kısa çalışmada çalışılmadan geçen süreler, ücretli yıllık izne hak kazandıracak bir yıllık çalışma süresi içinde çalışılmış gibi sayılıyor. Yüksek mahkeme, ücretli yıllık izinde çalışılmış gibi sayılan sürelerin, kıdem tazminatı hesabında da çalışılmış gibi dikkate alınacağını kararlaştırdı.
İşyerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması veya durdurulması hallerinde, üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.
- 4A(SSK) güvencesi altındaki çalışanlar için 2008 yılından önceki tüm işçi ve işveren primleri geri ödenebiliyor, ancak 2008 yılından sonra ise yalnızca işçi primleri geri ödeniyor.
Kısa çalışma kapsamında haftalık 22,5 saat çalışan sigortalı adına işveren tarafından bildirilmesi gereken prim ödeme gün sayısı 15 gün olacaktır. Türkiye İş Kurumu tarafından üstlenilen prim ödeme gün sayısı da 15 gün olacaktır.
Hizmet borçlanması, sigorta başlangıç tarihinden önceki veya çalışılmayan dönemlerde (örneğin öğrencilik, askerlik gibi) geçirilen sürelerin SGK kayıtlarına işlenmesi için yapılan bir ödeme işlemidir. Bu süreler, emeklilik hakkının elde edilmesi için gereken toplam sigortalılık süresine eklenir.
5510 sayılı Kanun kapsamında borçlanma yapacak olan kimselerin 2022 yılında asgari günlük kazanç olan 166,80 TL üzerinden borçlanma tutarları hesaplanmakta olup, bir günlük borçlanma tutarı en düşük 53,38 TL olarak belirlenmiştir.
Gerçekten Kanuna göre ait olduğu aydan iti- baren en geç 12 ay içinde 89. maddenin ikinci fıkrasına göre hesaplanacak gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte primi ödenmeyen süreler, sigortalılık süresin- den sayılmaz.
Kısa çalışma ödeneği kapsamında ekim ayı sonuna kadar fazla ve yersiz verilen ödenekler işverenden geri alınmayacak. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, "Burada kısa çalışma ödeneğinin yersiz yapıldığı takdirde bunlar işveren aracılığıyla işçilerden tahsisi ediliyor.
22/04/2021 Tarihli ve 3910 Sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile 31/01/2021 tarihine kadar (bu tarih dâhil) Covid-19 gerekçesiyle kısa çalışma ödeneği başvurusunda bulunmuş olan tüm sektörlerdeki kısa çalışma ödeneğinin süresi 30/6/2021 tarihine kadar uzatılmıştır. Uzatma, 01/04/2021 – 30/06/2021 tarihlerini kapsamaktadır.
Kovid-19 salgını döneminde istihdamı korumak için 2020 yılı Mart ayında başlatılan Kısa Çalışma Ödeneği, Nakdi Ücret Desteği ve işten çıkarma yasağı uygulamaları 1 Temmuz 2021 itibariyle kontrollü normalleşme dönemine geçilmesiyle birlikte sona erdi.
29 Temmuz 2023 tarihli ve 32263 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7410 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı (“Karar”) ile bu kapsamdaki kısa çalışma ödeneği süreleri yeni bir uygunluk tespiti yapılmasına gerek olmaksızın 7 Ağustos 2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Buna göre, işverenler anılan kapsamda ücretsiz olarak izne çıkardıkları çalışanlarına ilişkin eksik gün kayıtlarını, “28- PANDEMİ Ücretsiz İzin” kodu ile SGK'ya bildirebilecektir.
(2) Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak üzere kısa çalışma süresi kadardır. (3) Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde, çalışılmayan süreler için aylık olarak hesaplanır.
Kısacası, işverenin, yasal mevzuat uyarınca kısa çalışma dönemi boyunca kısa çalışmadan yararlanan işçilere karşı maaş ödeme sorumluluğu bulunmamaktadır.
Çalıştığı işyerindeki maaş takvimi ise değişmeyecek. EYT kapsamında olup ancak yeterli prim ve süreye sahip olmayan 2 milyonun üzerinde kişi bulunuyor. Bu kapsamda olanlar da EYT düzenlemesinden yararlanabilecek. Koşulları yerine getirdikleri tarih itibariyle emeklilik dilekçesi verebilecek.
Yine sadece özel sektör çalışanları değil kamu sektörü çalışanları da kısmi çalışma halinde boşluk borçlanması yapabilirler. Kısmi süreli çalışmalarda çalışılan ay 28, 29 veya 31 gün çekebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri