Özetle; pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteğini suistimal eden (fazla ve yersiz ödeme alan) işverenler tarafından primi ödenmeyen çalışanların eksik primleri işverenler tarafından ödenecek.
Korona salgını döneminde gerek kısa çalışma ödeneği alanlar, gerekse de nakdi ücret desteğinden yararlananlar bu sürelerde emeklilik primleri yatmadı. Konuya ilişkin bir düzenleme yapıldı. Böylelikle primleri eksik yatan çalışanlara günlerini tamamlama hakkı tanındı.
Sigorta primlerinin eksik ödenmesi halinde işverenin sorumlu olduğu ceza gündeme gelecektir. İşverene gecikme cezası, zammı ve idari para cezası kesilir. İşçi bütün bunlar dışında dava yoluna başvurarak hizmet tespit davası açabilir. Bu dava neticesinde hem işveren hem SGK dava edilir.
Bu bir haftalık süre içerisinde ücret ve prim yükümlülükleri işverene aittir. Kısa çalışma yapan işçinin çalışılmayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin ücret ve kısa çalışma ödeneği miktarı, kısa çalışma yapılan süreyle orantılı olarak işveren ve Kurum tarafından ödenir.
Pandemide KÇÖ ve ücretsiz izin desteği alan işçiler bu süreler için borçlanma hakkı talep ediyor.
İlgili 33 soru bulundu
13 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe giren 7431 Sayılı Kanun ile pandemi tedbirleri sırasında suistimalde bulunan Geçici 29 ve Geçici 32. Madde kapsamındaki işverenlere, fiilen çalıştırdıkları halde primlerini yatırmadıkları işçilerin eksik günlerinin primlerini yatırma kolaylığı sağlandı.
İş kanunu, kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği süresince ödenmeyen primler için çalışanlara bu primleri borçlanarak ödeme imkanı tanımıyor. Bu süreler borçlanarak, prim gün sayısı tamamlanmıyor. EYT düzenlemesinde bu konuda bir düzenleme yapılır ve bu kişilere borçlanma hakkı tanınırsa durum değişebilir.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun ''Primlerin ödenmesi'' başlıklı 88. maddesinin 11. fıkrasında; ''Kuruma fiilen ödenmeyen prim tutarları, gelir vergisi ve kurumlar vergisi uygulamasında gider yazılamaz.'' ibaresi yer almaktadır.
Aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları tespit edilemeyen sigortalılar davayı açtıkları andan 5 yıl öncesine kadar hizmetlerinin tespitini isteyebilirler.
İşçinin brüt olarak hesaplanan günlük ücreti 400 TL olsun. Kısa çalışma ödeneğinin üst sınırı brüt asgari ücretin %150'si olacağı için alınacak ödenek miktar 4380 TL olur. Not: Aşağıdaki fotoğraftaki örnek işyerindeki çalışma tamamen bırakılırsa alınacak ödenekleri belirtmektedir.
Ödemenin Daha Sonraki Yıllarda Yapılması
Gelir Vergisi Kanunu 174 seri no.lu Genel Tebliği ile; ödenmemiş olan sigorta primleri, dönemine ve ait olduğu yıla bakılmaksızın fiilen ödendiği dönemde mali karın tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir.
5510 sayılı Kanunda prim alacaklarına ilişkin zamanaşımı süresi Kanunun 93. maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenmiştir. Anılan maddeye göre, “Kurumun prim ve diğer alacakları ödeme süresinin dolduğu tarihi takip eden takvim yılı başın- dan başlayarak on yıllık zamanaşımına tâbidir.
Doğru düzenlenmiş bir mali tabloda, ödenmemiş SSK Primleri “361- Ödenecek Sosyal Güvenlik Kesintileri” hesabında yer alamaz. Bunlar, dönemin sonunda 368- Vadesi Gelmiş Ertelenmiş veya Taksitlendirilmiş Vergi ve Diğer Yükümlülükler hesabına aktarılmalıdır.
29 Temmuz 2023 tarihli ve 32263 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7410 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı (“Karar”) ile bu kapsamdaki kısa çalışma ödeneği süreleri yeni bir uygunluk tespiti yapılmasına gerek olmaksızın 7 Ağustos 2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğinden yararlanan 5.3 milyon çalışanın beklediği müjdeli haber geldi; emeklilikleri uzamayacak, EYT düzenlemesinden de yararlanabilecekler.
İŞKUR Kursiyerleri 4/a kapsamında sigortalı sayılmaktadırlar. Ancak Emeklilik sigorta primi ödenmediğinden, söz konusu dönemlerde kursiyerler emeklilik hizmetinden yararlanamaz.
10 yıl sigortasız çalışan kişi geriye dönük sigortasız çalıştığı yılları sigortalı hale getirmelidir. Bunun için de İş Mahkemelerinde hizmet tespit davası açmalıdır. Ancak hizmet tespit davası açılırken hak düşürücü sürelere dikkat etmek gerekir.
Sigortalı çalışanlar, emekli olabilmek için, sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş sınırına ilişkin bazı şartları sağlamak zorundadırlar. Bu şartlardan diğer ikisini tamamlamış ancak prim günlerinde eksiklik olan sigortalılar, eksik prim günlerini geriye dönük borçlanma ile tamamlayarak emekli olabilirler.
MADDE 1420- (1) Sigorta sözleşmesinden doğan bütün istemler, alacağın mu- accel olduğu tarihten başlayarak iki yıl ve 1482 nci madde hükmü saklı kalmak üzere, sigorta tazminatına ve sigorta bedeline ilişkin istemler her hâlde rizikonun gerçekleş- tiği tarihten itibaren altı yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.
Buna göre, sigorta primleri, dönemine ve ait olduğu yıla bakılmaksızın fiilen ödendiği tarihte gider yazılır. Ayrıca primler beyanname verilmeden önce fakat yılı geçtikten sonra ödenirse ilgili olduğu yıl değil ödendiği tarihin beyannamesinde gider yazılır.
Bunun dışında geçmişe dönük topluca prim ödeme hakkı bulunmuyor. Kalan eksik günlerinizi sadece isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek tamamlayabilirsiniz.
Geçmiş dönemlere ait SGK prim borcunuzu, 6111 Sayılı Kanuna göre yapılandırdığınız SGK primlerinizi bankamızdan ödeyebilirsiniz. Gecikmiş SGK prim ödemelerinizi bankamızdan yapabilirsiniz. Bankamızca gerçekleştirilen tahsilata ilişkin kayıtlar aynı gün, elektronik ortamda SGK Genel Müdürlüğü'ne transfer edilir.
Çalıştığı işyerindeki maaş takvimi ise değişmeyecek. EYT kapsamında olup ancak yeterli prim ve süreye sahip olmayan 2 milyonun üzerinde kişi bulunuyor. Bu kapsamda olanlar da EYT düzenlemesinden yararlanabilecek. Koşulları yerine getirdikleri tarih itibariyle emeklilik dilekçesi verebilecek.
İşsizlik ödeneği alanlar genel sağlık sigortası kapsamında olup, işsizlik ödeneği ödenen günler için, ilgililer adına sadece genel sağlık sigortası primleri İşsizlik Sigortası Fonundan yatırılmaktadır.
Eğer borçlanma yaparken sadece 1985 - 2000 arasını borçlanırsanız 1.160 lira aylık alırsınız. 1985 – 2008 arasını borçlanırsanız 880 lira, 1985'ten 2013'e kadar borçlanırsanız 740 lira aylık bağlanır. Gördüğünüz gibi borçlanma döneminize 2000 sonrası süreleri ekledikçe ve daha çok para ödedikçe aylığınız düşüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri