Şiddetli bir panik ataktan sonra yaşanan fiziksel ve duygusal belirtiler vardır. Panik atak sırasında vücuttaki adrenalin seviyesinin hızla yükselmesi, canlı refleksler, artan enerji seviyesi ile uyanıklık düzeyi ile vücudun güvenlik için koşmaya veya yaşamak için savaşmaya hazır hale gelmesiyle sonuçlanır.
Belirtiler şunları içerebilir: aniden uyanma, şiddetli bir korku veya endişe hissi, kalp çarpıntısı, terleme, titreme, nefes darlığı, göğüs ağrısı, mide rahatsızlığı ve bayılma hissi. Gece panik atakları sırasında, kişi uykusuzluğa ve genel yaşam kalitesinde düşüşe yol açabilen ciddi rahatsızlık hissi yaşayabilir.
Hastalar, evde kimsenin olmadığı bir zamanda kalp krizi geçirmekten ve hastaneye ulaşamadan ölmekten ya da kontrolünü kaybederek çıldırıp intihar etmekten , kendisine ya da yakınlarına zarar vermekten, başkalarının bulunduğu ortamlarda çılgınca ve garip davranışlarda bulunarak rezil olmaktan şiddetle korkarlar.
İlgili 23 soru bulundu
Panik atak bilişsel davranışçı tedavi yöntemi ile kolaylıkla tedavi edilebilir. İlaç tedavisine ek olarak psikoterapi ile kişinin hastalığının ne olduğu ve nedenleri bilmesi, nefes egzersizleri, olumsuz düşüncelerinin değiştirilmesi amaçlanır. Terapi 6-12 seans kadar sürebilir.
Panik atak, bir çeşit kaygı bozukluğudur ve tedavisi en kolay olanlardan biridir. Araştırmalar gösteriyor ki; panik bozukluğu olan kişiler, ilaç aldıklarında hiçbir zaman iyileşmeyebilirler. İlaç yerine, kognitif terapi alan kişiler ise 6 veya 8 seansta iyileşebilirler.
Panik Atak birdenbire başlar, giderek şiddetlenir ve 10 dakika içinde şiddeti en yoğun düzeye çıkar. Çoğu zaman 10-30 dakika (seyrek olsa da bir saate kadar) devam ettikten sonra kendiliğinden geçer.
Panik atak kişinin hayatını tehdit edecek türden bir durum değildir. Ancak tedavi edilmediği sürece kişinin hayat kalitesine oldukça büyük bir darbe vurur ve hayatını sürekli temkinli bir şekilde yaşamasına yol açar. Hastalığın fiziksel belirtileri oldukça şiddetlidir.
Hiçbir neden yokken birdenbire başlayan göğüs ağrısı, göğüste sıkışma, çarpıntı, nefes alamama, terleme, titreme, üşüme ya da ürperme, bazen de bulantı ya da karın ağrısı, baş dönmesi, dengesizlik; düşecek ya da bayılacakmış gibi olma, uyuşma ya da karıncalanma gibi belirtiler, kişiyi dehşet içinde bırakır.
Panik atak krizleri tedavi edilmez ve devam ederse kalp hastalığı riskini ileri derecede artırıyor. Yapılan araştırmalara göre tedavi edilmeyen panik atak hastalarında kalp hastalığı görülme sıklığı %20-25 civarındadır. Yine panik bozukluğu olan hastaların %30-40'ında kolesterol düzeyi normalin üstünde saptanmıştır.
Hepimizin panik atak yaşama ihtimali vardır. Çocuklukta yaşanan bir ayrılığın veya aile üyelerinden birinin kaybının panik atağı tetikleyen durumlar olduğu yapılan çalışmalarda ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra genel olarak evhamlı, endişeli yapıya sahip kişilerin panik atağı yaşayan gruba girdiklerini görüyoruz.
Panik atak krizinin en belirgin özelliği; ne zaman ve hangi anda ortaya çıkacağının tahmin edilememesidir. Aniden gelişir, 10 dakika içinde en yüksek seviyeye çıkar ve yaklaşık 15 dakika içinde sona erer. Bu durumun, uyku esnasında görülebileceğini de söyleyebiliriz.
Özetle panik atak; koşullar, kişilik yapısı gibi birçok faktörden etkilenir. Kimi zaman yoğun kimi zaman aralıklarla tekrarlar. Uygun yaklaşım ve doğru terapi uygulanmaz ise hafiflese de yaşam boyu sürebilir. erken tanı, iyi bir psikoterapi zamanında uygulanırsa panik atak kalıcı olarak iyileşebilen bir rahatsızlıktır.
Panik atak kendi kendini geçen bir hastalık değildir. Eğer tedavi edilmezse kişinin günlük yaşamlarında işlevsellik kaybına neden olabilir. Yaşam kalitesini düşürebilir. Sosyal anlamda olumsuz etkiler.
Genetik faktörler, stres düzeyinin çok yüksek olması, yakın zamanda ya da çocukluk döneminde yaşanan travmatik olaylar, olumsuz duygulara yatkınlık, uyuşturucu madde, sigara ve kafein kullanımı, panik atak riskini arttıran etkenler arasında yer alır.
Kafein, sigara, alkol ve bazı uyuşturucular (LSD, esrar ve kokain gibi) panik ataklara sebep olabilirler. Sakinleştirici etkisi olan herhangi bir ilacı ani olarak bırakmak panik atağın ortaya çıkmasına yol açabilir. Amfetamin, kortizon ve astım tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da panik atakları tetikleyebilir.
Alprazolam (Xanax) ve klonazepam (Rivotril) panik atak tedavisinde ilk tercih anksiyolitik ilaçlardır. Diazepam ve lorazepam ise biraz daha yüksek dozlarda kullanıldıklarında panik ataklar üzerinde etkili olurlar.
Gece gelen nokturnal panik atakta ise atağın gelişi uykuda fark edilmez ve kişi sadece dehşet ve yoğun kaygı duygusu ile uyanır. Yapılan araştırmaların çoğunda nokturnal panik atak, panik bozukluğun yarıya yakınında görülebilmektedir.
Olguların büyük çoğunluğunda, kısa sürede yeterli yanıt alınır. İlaç tedavisi şikayetler kontrol altına alındıktan sonra 8-12 ay devam ettirilmelidir.
Çevrenizdeki kişilerin “Bende panik atak rahatsızlığı var.” dediğini duymuş olabilirsiniz ancak aslında “Panik Atak” tek başına tanımlanmış bir rahatsızlık değildir, birçok rahatsızlığın belirteci sayılmaktadır. Panik ataklar sıklıkla majör depresyon, bipolar depresyon ve kaygı bozukluklarıyla ilişkilidir.
Üç farklı tür panik atak vardır. Spontan panik atak: Gün içinde hiç beklenmedik bir zaman ve yerde ortaya çıkar. Bu durum panik bozukluğuna özgüdür. Durumsal panik atak: Atağı tetikleyen bir durum ya da bir karşılaşma olasılığı hissedildiğinde ortaya çıkar.
Panik atakları, ölüm, felç geçirme, aklını yitirme, bayılma endişeleri gibi dehşet duyguları yaratan psikolojik süreçlerdir. Atak sırasında bu tür dehşet duygularına eşlik eden, çarpıntı, soluk kesilmesi, ateş basması, sıcağa bağlı olmayan terleme, uyuşma ve karıncalanma, baş dönmesi gibi fiziksel belirtiler görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri