Sağlıklı kişilerde kanda lipaz normal değeri 10-140 U/L aralığında olmaktadır. Lipaz (LPS) testi sonucunda normal lipaz aralığı üzerinden inceleme yapılır. Lipaz değerlerinde bir artış varsa pankreatit yani pankreas iltihabının belirtisi olabilir.
Akut Pankreatit Tanısı
Akut pankreatit için doktorunuz pankreas tarafından üretilen iki sindirim enziminin (amilaz ve lipaz) seviyelerini ölçen bir kan testi isteyebilir. Bu enzimlerin yüksek seviyeleri akut pankreatiti gösterir.
Pankreas hastalıkları ve birtakım farklı hastalıklarının teşhisinde veya pankreasın işlevinin değerlendirilmesinde kullanılan lipaz testi, enzimin birim hacimdeki kanda yer alan miktarının araştırılması şeklinde yapılır. Sağlıklı bireylerde serum lipaz seviyesi 10-140 U/L aralığında olmalıdır.
Serum amilaz ve lipaz enzim değerlerinin normalin 3 katına çıkması akut pankreatite özgü bir bulgudur. İdrarda amilaz değeri yükselir. Lökosit değeri 10.000-20.000/mm³ olarak saptanır.
Amilaz Yüksekliği Nedir? Tıbbi karşılığı hiperamilazemi olan amilaz yüksekliği, akut pankreatit gibi bir tür pankreas iltihabı nedeniyle serum amilazın yükseldiği anlamına gelir. Pankreasta meydana gelen tıkanıklık, enfeksiyon veya pankreasta kitle varlığı da kandaki amilaz değerini yükseltir.
İlgili 18 soru bulundu
Test sonucunda değerin 140 U/L üstü olduğu lipaz yüksekliği, akut pankreatit, pankreas iltihaplanması, safra sorunları veya enfeksiyon bulunduğu anlamına gelir. Sindirim sisteminde yer alan bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar kandaki lipaz seviyesini yükselterek lipaz yüksekliğine neden olur.
Fakat amilazın çok düşük olması pankreas hasarı, pankreas kanseri, böbrek ve karaciğer hastalıkları, gebelikte görülen preeklampsi hastalığı ile kistik fibrozis gibi hastalıkları işaret edebilmektedir. Yüksek amilaz enzimi düzeyleri en yaygın olarak pankreatit olarak da bilinen pankreas iltihabını düşündürür.
Referans aralığı: 11 - 54 U/L.
Kan testlerinde incelenen amilaz enzimi, hem sindirim salgıları içinde hem de kanda bulunan önemli bir sindirim enzimidir. Bu enzim için laboratuvarlarda belirlenen normal değer aralıkları çeşitlilik gösterse de, genel olarak 19-86 U/L aralığında olduğu kabul edilir.
Tanı Amilaz tayini halen en sık kullanılan parametredir. Amilaz: Pankreatitin ilk 12-24 saatinde en yüksek düzeyine kadar yükselir, daha sonra 4 ila 7 gün içinde normal değerlerine iner.
Serum CA 19-9 düzeyi bilier, pankreatik, hepatosellüler ve gastrointestinal kanser şüphesi durumlarında bakılan bir tümör belirtecidir. Orta düzeyde yüksek (1000 üzerindeki) değerlerde genellikle kanser düşünülmektedir . Pankreatit ve benign safra kanal hastalıklarında CA 19-9 düzeyinde yükselme görülebilir .
Cevap: CA 19-9 için genellikle kabul edilen normal değer aralığı 0-37 U/mL'dir. Bununla birlikte, yüksek değerler mutlaka kanser anlamına gelmez. Yüksek CA 19-9 düzeyleri, kanser dışında başka inflamatuar hastalıklar ve benign tümörlerden de kaynaklanabilir.
Pankreasın yapısından kaynaklı bir sorun olduğu düşünülüyorsa görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır. Ultrasonografi (USG), manyetik rezonans (MR) görüntüleme ve bilgisayarlı tomografi (BT) gibi değişik görüntüleme cihazları ile pankreas ve pankreas kanalları görüntülenebilir.
Kan testlerinde ise amilaz ve lipaz yüksekliği, karaciğer enzim yükseklikleri, beyaz küre yüksekliği, CRP ve Sedimentasyon gibi inflamasyonu gösteren testlerde yükseklik görülebilir.
Akut Pankreatit: Akut pankreatit, pankreasın aniden ve hızlı bir şekilde iltihaplanması durumudur. Genellikle safra taşı, yüksek trigliserid seviyeleri veya enfeksiyonlar gibi nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Şiddetli karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, ateş ve genel halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterir.
Şiddetli karın ağrısıyla kendini gösteren akut pankreatit durumunda yapılan kan testlerinde pankreas enzimlerinin yüksek olduğu görülür.
Amilaz, tükürükte bulunan bir enzimdir. Karbonhidrat ve proteinlerin parçalanmasına yardımcı olur. Tükürükteki amilaz seviyesi pankreas hastalığı, diyabet ve diğer tıbbi durumları teşhis etmek için kullanılır.
Lipaz yüksekliği, vücuttaki bakteriyel enfeksiyonların varlığını gösterir. Bu enfeksiyonlar, özellikle sindirim sisteminde bulunan bakteriler nedeniyle ortaya çıkar. Lipaz yüksekliği, ateş, halsizlik, kusma ve karın ağrısı gibi belirtilerle birlikte ortaya çıkabilir.
Ancak genel olarak kan serumunda ölçülen 13-60 U/L lipaz seviyesi normal sınırlarda kabul edilir.
Artan amilaz konsantrasyonları ayrıca pankreas kanseri, akut apandisit, safra kesesi hastalığı, perfore ülser, bağırsak yolu tıkanıklığı, kabakulak veya ektopik gebeliği gösterebilir.
İlaçlar: Bazı ilaçlar, pankreasa zarar vererek veya amilaz salınımını etkileyerek amilaz seviyelerinin yükselmesine neden olabilir. Örneğin, diüretikler, bazı antiviral ilaçlar ve bazı kanser ilaçları bu duruma yol açabilir. Böbrek yetmezliği: Böbrekler, amilazın vücuttan atılmasında rol oynar.
Amilaz testi ile kandaki ya da idrardaki amilaz miktarı ölçülür. Bu test ile sindirim sistemi rahatsızlıkları ve pankreas hastalıkları tespit edilebilir. İdrar ve kanda bulunan amilaz değerleri ile durum değerlendirmesi yapılır.
Pankreatit genellikle alkol kullanımı, böbrek yetmezliği, böbrek taşları, kolesistektomi (safra kesesi ameliyatı) veya bazı ilaçların kullanımı gibi nedenlerle ortaya çıkar. Ayrıca, pankreatit bazen bilinmeyen nedenlerle de ortaya çıkabilir. Pankreatit belirtileri çok ciddi olabilir ve hatta ölümcül olabilir.
Kan testi, kandaki pankreas enzimlerinin seviyelerini ölçer (amilaz veya lipaz). Enzim seviyeleri normalden üç kat yüksekse, bu pankreatit olduğunu gösterir. Doktorlar tanıyı doğrulamak ve nedeni izole etmek için bu sonuçları bir görüntüleme testi ile takip edecektir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri