- Havalimanı kapasitemizin yüzde 75'ini kullanıyor olmamıza rağmen 4'üncü pistin inşaatına da başladık. 500 milyon Euro'luk yatırım öngörüyoruz. 4'üncü pist inşaatı 36 ay sürecek. 2026 Ağustos ayında hizmete açmayı planlıyoruz.
Pistler. Havalimanına ait büyük uçakların iniş ve kalkışlarına uygun 3,5–4 km uzunluğunda Karadeniz'e dik olan 5 pist ve Karadeniz'e paralel uzanan 1 pist olmak üzere toplam 6 pist bulunuyor. Bu pistler sayesinde F kodlu en büyük yolcu uçakları Airbus A380 ve Boeing 747-8 alana iniş yapabiliyor.
İGA'nın yüzde 55'lik hissesi Kalyon Holding, yüzde 45'lik hissesi Cengiz Holding bünyesinde bulunuyor. Kadri Samsunlu, İGA'da Yusuf Akçayoğlu'nun istifasının ardından 2018 yılında göreve gelmişti.
İnşaatın tüm masraflarını üstlenecek olan İGA konsorsiyumu, ihaleye göre havalimanını 25 yıl boyunca işletecek, buradan elde edilen gelirlerin tümünü alacak ve karşılığında senelik 1 milyar eurodan fazla bir kira ödeyecekti.
GMW Mimarlık tarafından tasarlanan, İstanbul'un ilk havalimanı Atatürk Havalimanı'nın yapımına 1998 yılında başlandı ve ek tesisleri ile birlikte tüm inşaatı 2004 yılında tamamlandı.
İlgili 25 soru bulundu
AIC verilerine göre İstanbul Havalimanı 2022 yılında yüzde 73.8'lik artışla toplam 64.3 milyon yolcu sayısına ulaşarak dünyanın en büyük yedinci havalimanı oldu.
İstanbul Havalimanı, Avrupa Yakası'nda, Karadeniz kıyısındaki Tayakadın ile Akpınar köyleri arasında yer alıyor. Dört yıl süren inşaatın sonunda İstanbul Havalimanı, 29 Ekim 2018'de açıldı.
Yatırım tutarı 10,25 milyar euro olan İstanbul Havalimanı'nın "devletin kasasından para çıkmadan" yapıldığına işaret eden Karaismailoğlu, "Toplam alınacak kira, 26 milyar euro. Açıldığından bu yana ekonomiye katkısı, 80,7 milyar euro.
İstanbul, 3 havaalanına ev sahipliği yapar. (Bunlar arasında Istanbul Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Atatürk Havalimanı yer alır.)
Kentin "yeşil koridoru" olacak
İstanbul Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi, yaklaşık 2 milyon metrekare alan üzerine kurulu, yeşil alanı bol, içinde sosyal donatıları, 70 bin metrekareye yakın kapalı bölümleri ve sosyal donatıları ile dünyanın beşinci, Türkiye'nin ise en büyük şehir parkı olacak.
İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'da Samsunlu'dan boşalan CEO koltuğuna gelecek isim belli oldu. AirportHaber'in edindiği bilgiye göre; İGA'nın yeni CEO'sunun Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı (CFO) Selahattin Bilgen olmasına karar verildi.
Selektif İmmünoglobulin A (IgA) eksikliği en sık görülen primer immün yetmezlik nedenidir. IgA havayolları, sindirim sistemi mukozasını enfeksiyonlara karşı koruyan antikorlardır.
Atatürk Havalimanı'nda 17/35 sağ ve sol olmak üzere iki uzun pistin yanı sıra, 05/23 olarak adlandırılan bir de kısa pist bulunuyordu. 17/35 pistleri tamamen devre dışı bırakıldı. Halen kullanılan ve kısa olan 05/23 pisti ise Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi yapıldıktan sonra da kullanılmaya devam edilecek.
Yeni havalimanı için yapılan İhaleyi 3 Mayıs 2013'te İGA yatırımcılarının oluşturduğu; Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubu(OGG) Cumhuriyet tarihinin en yüksek teklifi olan 22.152 milyar Avro'luk bir teklif ile kazandı. İhalenin ardından projenin temeli 7 Haziran 2014 tarihinde atıldı.
Aynı anda FAZ 3 olarak adlandırılan 5. paralel pistin ve destek binaları ile 2. hava kontrol kulesinin inşaatına da başlanacak. Bunların tamamlanması ise 2023 yılının sonunda gerçekleşecek. FAZ 4'te ise 6. pist inşa edilecek. Bunun planlaması ise 2026'da başlayıp, 2028'de bitmesi üzerine.
İstanbul Havalimanının 2019 yılında hizmete geçmesi ile birlikte, Atatürk Havalimanı İç hat ve Dış hat terminalleri tarifeli yolcu trafiğine kapatılmıştır. Kargo terminali ve özel uçuşlar yapılan Genel Havacılık terminali hizmete devam etmektedir.
Dünyanın en büyük havalimanı Suudi Arabistan'da bulunan Kral Fahd Uluslararası Havalimanı 78.000 hektarlık yüzölçümü ile İstanbul'da yapılan üçüncü havalimanının on katından daha büyük.
Bir yıldan uzun zamandır operasyonel olan yeni İstanbul Havalimanı 40 milyonun üstünde yolcuya hizmet vermiştir. Yaklaşık 2025 yılında ulaşacağı son aşamasında yılda en fazla 200 milyon yolcuya hizmet verebilecek kapasiteye ulaşarak yolcu trafiği açısından dünyanın en büyük havalimanı olacaktır.
Adil Karaismailoğlu, gelecek onlarca yıl için planlanan ve kamu-özel iş birliğiyle hayata geçirilen 30 milyar avroluk yatırımların tamamının hemen hemen 2040'ta işletme süreçlerinin biteceğini ve devlete geçeceğini söyledi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı'nın açılmasından bu yana ekonomiye 80,7 milyar avroluk katkı yaptığını belirterek, "Sıfır harcama ile toplam 117 milyar avro Türkiye'ye kazanç." ifadesini kullandı.
2023'ün ilk 3 ayında toplamda 16 milyon 530 bin 471 yolcu İstanbul Havalimanı'nı kullandı. Geçen yılın aynı döneminde 11 milyon 414 bin 230 kişinin kullandığı İstanbul Havalimanı'nda, 2 milyon 923 bin 503 yolcu iç, 8 milyon 490 bin 727 kişi de dış hatlardan seyahat etti.
“Terminal binası tek çatı altında dünyanın en büyük terminali olma özelliğine sahip. 1 milyon 400 bin metrekare büyüklüğünde, 45 metre yüksekliğinde, 4 katlı bir terminal.
İstanbul Havalimanı'nda bir şehirde olması gereken birçok kuruluş yolculara 24 saat süresince kesintisiz hizmet veriyor. İstanbul Havalimanı işletmecisi olan İGA bünyesinde 6 bin 764 kişi çalışıyor. İGA bünyesinde 4 bin 90 güvenlik personeli ve yaklaşık 2 bin de polis görev alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri