Tadı tavuk etine benzediği için tavuk balığı olarak da adlandırılan mezgit balığı, ortalama 20-40 cm boyunda oluyor. Eti çok lezzetli olan bu dip balığı, sonbahara özgü olsa da yıl boyunca avlanabiliyor.
Leziz mi leziz bir ete sahip olan mezgit balığı, sofralar için en çok tercih edilen balık türlerinden biridir. Beyaz ve sıkı eti nedeniyle tavuk etiyle de benzerlik gösteren hatta kimilerince “tavuk balığı” diye adlandırılan mezgit sıklıkla avlanır ve tezgahlarda yerini alır.
Mezgit, lezzeti ve kılçıksız yapısı nedeniyle “tavuk balığı” olarak da bilinen bir tür dip balığıdır. Karadeniz ve Marmara'da bolca avlanan mezgit, kış aylarında sık sık tezgahlarda karşımıza çıkar.
Mezgiti ızgarada pişirecekseniz, karabiber, tuz, taze kekik yaprağı ve zeytinyağından oluşan bir marine sosu hazırlayın. Balıkları bu sosun içerisine güzelce yerleştirin ve ortalama 20 dakika bekletin. Marine edilmiş balıkları ızgara teline alın ve 5 dakika ızgarada önlü arkalı bir şekilde pişirin.
Mezgit balığının yapısında yüksek oranda B vitamini olduğundan, yorgunluk ve halsizlik gibi durumlara birebir fayda sağlar. Zengin yapısı sayesinde, diğer balıklardan daha çok beyinsel gelişimi destekler. Folik asit yüklü olan mezgit, kalp rahatsızlıklarına, diyabete ve hormonal düzensizliklere karşı koruma sağlar.
İlgili 44 soru bulundu
Ocak: Ocak ayında hamsi ve torik çok lezzetli olur. Çinakop yemezseniz mükemmel olur. Bu mevsimde mezgit, izmarit ve sardalyeden uzak durulmalıdır.
Bu acılığı ana kaynağı balığın böbrekleridir ve bunun için de kanının mutlaka bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Ve kesinlikle balığın böbrekleri de alınmalı ve balığın eti le kılçıkları ortaya çıkana kadar temizlenmelidir.
Mart: gümüş, izmarit, mezgit , kalkan, kaya balığı, mezgit, kefal, levrek, yayın balıkları mart ayının lezzetli ve bol bulunan balıklarındandır. Nisan: Gümüş, izmarit, kalkan, mersin, barbun, levrek, kefal, kaya balığı lezzetlidir.
PEKİ MEZGİT NASIL PİŞİRİLİR? Mezgit balığını sağlıklı bir şekilde pişirmek isterseniz kullanacağınız malzemeler içinde yağ olmamalıdır. Buğulama ya da ızgarada pişirmek tavada pişirmekten çok daha sağlıklıdır.
Tavuk Balığı'nın diğer adı Mezgit'tir. TAVUK BALIĞI NEDİR? Mezgit, lezzeti ve kılçıksız yapısı nedeniyle “tavuk balığı” olarak da bilinen bir tür dip balığıdır. Karadeniz ve Marmara'da bolca avlanan mezgit, kış aylarında sık sık tezgahlarda karşımıza çıkar.
Evet kurtlar malesef vardı. Ama güzelce temizleyip etini kontrol ettiğimde temiz olduğunu gördüm.
Kuru bir balık olmasından dolayı ızgara yerine daha çok tavada pişirilmesi tercih edilmektedir. Mezgit balığının kızartma yağında tereyağı kullanılması, daha lezzetli olmasını sağlamaktadır. Pişirme yöntemi kadar mezgitin mevsiminin olması da önemlidir.
Levrek. Sıcak yaz ayları geldiğinde taze taze tadabileceğiniz en lezzetli balıklardan bir diğeri levrek. Hem Akdeniz hem de Karadeniz hem de Ege kıyılarında tutulan levrekler az yağlı eti ve tadına doyulmaz lezzeti ile biliniyor.
Dip balıkları: Bu balıklar deniz zemininde yaşarlar. Çipura, barbunya, dil, kalkan, kırlangıç, lahos, mercan, mezgit, tekir, pavurya, karides, ahtapot böcek ve ıstakoz bunlardan bazılarıdır.
Tavuk balığı olarak da bilinen mezgit bütün denizlerimizde bulunmakla beraber en çok Karadeniz'de bulunur.
Çoğu balık çeşitlerinin kilosu 50 TL'den satılırken, en yüksek fiyat rekoru ise mezgitte. Mezgitin kilosu iriliğine göre 60-100 TL arasında satılıyor.
Orta ve Doğu Karadeniz'de hamsi, istavrit ve mezgit, barbun, midye ve tek hücreli canlı türlerinde 7 metal bulunuyor. Bakır doğu kısmında, kurşun ise batı kısmında ağır basıyor.
Bir çay bardağı su ilavesi ile harlı ateşe konulan mezgitlerin bir - iki kaynamadan sonra suları süzdürülür. Üzerine parça parça tereyağı konulur ve sıvı yağı gezdirilir. Mezgit Buğulama beş - altı dakika sonra ocaktan alınır.
Yağın kızgın olmaması balığın yağı emmesine ve etinin lapa lapa olmasına neden olacaktır. Tava ısınınca balığı 3 ile 5 dakika, sonrasında da diğer tarafını 2 ile 3 dakika arası pişirin. Izgarada ya da tavada balık pişirirken yağın ya da tavanın yeterli ısıda olmaması balık etinin yapışmasına neden olacaktır.
Taze balığın etin bayata nazaran daha sert, diri ve elastiki olur. Parmağınızı hafifçe dokundurduğunuzda (çok bastırmayın zira balıkçıdan azar işitebilirsiniz 😛 ) eğer parmak iziniz bariz bir şekilde kalmıyorsa et tekrar eski haline geliyorsa ürün tazedir.
Mezgit balığı zengin vitamin kaynaklarına sahiptir. Bu noktada A vitamini, D vitamini, B12 vitamini ve B6 vitamini içermektedir. Bağışıklık sistemini geliştirmek için de B12 ve B6 vitamini içeren mezgit balığı, sağlıklı yaşamak isteyenler için mükemmel bir besindir.
Mezgit (Merlangius euxmus), Gadidae familyasına ait bir balık türü. Bakalyaro ile birlikte Merlangius cinsine aittir. Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde yaygın olarak rastlanır. Ortalama 20–40 cm boyunda olur.
Zehirli bir balık olduğu için öldürüp, karaya da atmıyoruz, yiyen diğer hayvanlara da zarar verir.
edit: gelen bir mesaj üzerine * :mezgit bilakis yağsız bir balıktır. balık kokmaması da ondandır.
Balık Yedikten Sonra Vücutta Kızarıklık, Ateş Basmasına Dikkat! Histamin zehirlenmesi baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, karın ağrısı, yüzde- vücutta basmakla solan kızarıklık, yutma zorluğu, düşük kan basıncı, kaşıntı, vücutta şişme ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri