Tümör belirteçleri: Kan veya dokuda bulunan kanserin varlığının saptanması için doku, idrar veya kan örneği alınır ve bazı ölçümler yapılır. Bu ölçümler sırasında CA 19. 9 ve CEA ismindeki iki tümör belirteci pankreas kanseri için yardımcı bilgiler verebilir.
Pankreas hastalıkları ve birtakım farklı hastalıklarının teşhisinde veya pankreasın işlevinin değerlendirilmesinde kullanılan lipaz testi, enzimin birim hacimdeki kanda yer alan miktarının araştırılması şeklinde yapılır. Sağlıklı bireylerde serum lipaz seviyesi 10-140 U/L aralığında olmalıdır.
Pankreas kanseri; karın ağrısı, iştahsızlık, kilo kaybı, idrar renginde koyulaşma, ishal ve yağlı dışkılama gibi belirtilerle ortaya çıkabiliyor. Her kanserde olduğu gibi pankreas kanserinde de erken tanı ve tedavi oldukça önem taşıyor.
Pankreas kanserinin teşhisinde kullanılan yöntemler ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve bazen pozitron emisyon tomografisi (PET) taramalarını içerir.
Cevap: CA 19-9 için genellikle kabul edilen normal değer aralığı 0-37 U/mL'dir. Bununla birlikte, yüksek değerler mutlaka kanser anlamına gelmez. Yüksek CA 19-9 düzeyleri, kanser dışında başka inflamatuar hastalıklar ve benign tümörlerden de kaynaklanabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Serum CA 19-9 düzeyi bilier, pankreatik, hepatosellüler ve gastrointestinal kanser şüphesi durumlarında bakılan bir tümör belirtecidir. Orta düzeyde yüksek (1000 üzerindeki) değerlerde genellikle kanser düşünülmektedir . Pankreatit ve benign safra kanal hastalıklarında CA 19-9 düzeyinde yükselme görülebilir .
20 ng/mL'den yüksek CEA seviyeleri çok yüksek olarak kabul edilir. CEA seviyeniz bu kadar yüksekse ve ayrıca kanser belirtileriniz varsa, bu, kanserin tedaviden sonra başarıyla çıkarılmadığını kuvvetle gösterir. Ayrıca kanserin vücudunuzun diğer bölgelerine metastaz yaptığını veya yayıldığını da gösterebilir.
Pankreas kanseri, erken evrede oluşan ilk belirtileri, sırt ağrısı, karında ağrı, sarılık, hızlı kilo kaybı ve iştahsızlık şeklindedir. Bunun yanında hazımsızlık sorunları, şişkinlik ve kusma görülebilir.
Kan alındıktan sonra laboratuvara gönderilerek incelemesi yapılır. Sağlıklı kişilerde kanda lipaz normal değeri 10-140 U/L aralığında olmaktadır. Lipaz (LPS) testi sonucunda normal lipaz aralığı üzerinden inceleme yapılır. Lipaz değerlerinde bir artış varsa pankreatit yani pankreas iltihabının belirtisi olabilir.
Pankreas kanserinin idrar tahlili ile teşhisi mümkün hale geliyor. Böylece çok kötü gidişatı olan bir kanser türünde erken teşhis mümkün olacak.
Pankreas ağrısı genellikle üst karın bölgesinde veya sırtta hissedilir.
Pankreasın bulunduğu kaburga kavsinin alt kısmında aniden ortaya çıkan şiddetli karın ağrısı, Sancılar şeklinde gelen sırta-bele kuşak şeklinde yayılan karın ağrısı, Ateş, Mide ağrısı ve mide bulantısı nöbetleri gibi şikâyetler görülür.
Metastatik Pankreas Kanseri
Pankreas kanserinin bu çeşidinde, kanserli hücreler diğer organlara da sıçramıştır. Tümör, genellikle önce karın içinde ve karaciğerde yayılır, ardından akciğerlere, kemiklere ve beyine ulaşabilir. Tedavi olarak kemoterapi ve radyoterapi tercih edilir.
Kan Testinde Kanser Belirtisi
Test, klasik testlerin aksine kanserli tümörün varlığını gösteren DNA'yı baz alarak çalışıyor. Bu sayede herhangi bir belirti yokken bağırsak, karaciğer, prostat, yumurtalık kanseri gibi pek çok önemli ve ölümcül kanser türü hastalığın çok erken dönemlerinde bile yakalanabiliyor.
Göbek üzerinde ve göbek çevresinde çok şiddetli ve sürekli bir ağrı vardır. Vakaların yarısında ağrı bele, sırta ve kasıklara vurur. Hasta sırtüstü yatamaz, oturur halde durur. Ani başlayan vakalarda ateş, nabızda hızlanma vardır.
Ultrasonografi: Ultrasonografi, pankreas kanseri şüphesinde başvurulacak ilk inceleme yöntemidir. Pankreasta sert ya da kistik kitle varlığı, kitlenin boyutu, kitlenin diğer çevre yapılarla olan ilişkisi ve damarsal yapılara olan yakınlığı hakkında bilgi verir.
Akut Pankreatit Tanısı
Akut pankreatit için doktorunuz pankreas tarafından üretilen iki sindirim enziminin (amilaz ve lipaz) seviyelerini ölçen bir kan testi isteyebilir. Bu enzimlerin yüksek seviyeleri akut pankreatiti gösterir.
Hastalık genelde geç aşamalarda fark edildiği için cerrahi yöntemlerle bu hastalığı atlatma şansı diğer hastalıklara kıyasla pek yüksek değildir.
Karın bölgesinde ağrı şikayeti pankreas kanserinde sık görülür. Hasta ağrının sırta veya bele doğru yayıldığını belirtebilir. Pankreas gövde ve kuyruk tümörlerinde baş bölgesi tümörlerine göre daha sık görülür. Pankreas baş bölgesine yerleşen tümörlerde, en önemli belirti ağrısız sarılıktır.
Pankreas kanserinde tanının erken konulması sinsi ilerleyip belirti ve bulgu göstermediği için zorlaşmaktadır. Bu durumda görüntüleme büyük önem kazanmaktadır. En çok kullanılan ve en iyi bilgi veren yöntem; BT(bilgisayarlı tomografi)'dir. BT, tümörün cerrahi müdahaleye uygun olup olmadığını yüksek oranda gösterebilir.
Hayati kayıplara neden olan kanserlerin başında ilk sıralarda gelen pankreas kanseri, erken evrede yakalanması daha güç bir hastalık olarak biliniyor. Özellikle 60-80 yaş aralığında karşılaşılan bu kanser türü, 40 yaşın altında daha az görülüyor ve erkeklerde kadınlara oranla daha sık ortaya çıkıyor.
En yüksek CEA düzeyi, karaciğer ve kemik metastazlı kolon kanserli hastalarda görülür. CEA düzeyinin ayrıca sigara içilmesi, alkole bağlı hepatik siroz, pankreatit, inflamatuvar bağırsak hastalığı, amfizem, rektal polip, benign meme hastalığı gibi kanser dışı birçok hastalıkta da arttığı gösterilmiştir.
CA 15-3 en sık vücudun diğer bölgelerine yayılmış meme kanserinde artar. Genel olarak, kandaki CA 15-3 seviyesi ne kadar yüksekse, vücutta o kadar fazla kanser vardır. Meme kanseri kemiklere, karaciğere veya her ikisine birden yayıldığında seviyeler en yüksektir.
CEA Kan Testi Nedir? CEA kan testi adından da anlaşılacağı üzere başta kolon ve rektum kanserleri başta olmak üzere pek çok organ tümörlerinin tespit edilmesinde kan örneğiyle birlikte uygulanan bir testtir. Modern tıbbi cihazlar üzerinden uygulanan CEA testi bu kapsamda garantili olarak sonuç sunar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri