Yaranın, nemli kalması isteniyorsa yaraya sıvı bir ilaç ya da antiseptik uygulanacaksa ıslak pansuman uygulanır. Islak pansumanın en az iki saatte bir değiştirilmesi gerekir.
Gerekli pansuman malzemeleri kullanılarak tecrübeli sağlık personeli tarafından her gün veya 2 günde bir pansuman yapılmalıdır. Dikiş Pansumanı: Dikişlerin kalma süresi bölgesine göre değişmekle beraber ortalama 10 gündür. Dikiş atıldıktan alınana kadar her iki günde bir pansuman yapılmalıdır.
Yara iyileşene kadar pansuman her gün devam etmelidir.
Islak pansumanın iki saatte bir yenilenmesi gerekir. Antiseptik ilaç sürülür ve gazlı bezle yaranın üzeri kapatılır. Bu pansuman hücre yenilenmesini de hızlandırmaktadır. Koruyucu pansuman; adından da anlaşılacağı gibi yaranın dış etkenlerden korunması için uygulanır.
Akut ya da kronik yara olması fark etmeksizin, her türlü yaranın herhangi bir iltihaplanma olmaması için düzenli aralarla pansuman işlemi uygulanması gerekir. Pansuman uygulaması ile mikroplara karşı savunmasız kalan yara temizlenir ve üzeri örtülerek mikroplarla temas etmesi önlenir.
İlgili 28 soru bulundu
2-Uygun yara bakımı ve pansuman: -Yaranın yeri, durumu, genişliği gibi faktörler göz önüne alınarak, dikiş sonrası 48-72 saat ıslatılmamalı ve yıkanmamalıdır. Cildin en üst tabakasının iyileşmesi bu sürede tamamlanır. -Bazı kirli ve akıntılı yaralarda bol suyla, basınçlı suyla ya da sabunlu suyla yıkamak gerekebilir.
Yaranın dış yüzeyi BATİCON®'la silinmelidir. Batikon kesinlikle yaranın içine sürülmemelidir. Yoksa doku harabiyeti yapabilir. Pansuman yapılırken yara merkezden dışa doğru silinmeli ve karıştırılmamalıdır.
Pansumanı değiştirdikten sonra bu pansumanın üzerini Op-site drape yada Tegaderm gibi steril, yapışkanlı bir naylon tabaka ile kapatırsanız rahatça duş alabilirsiniz.
Yaranın kuruması sonucu oluşan kabuk her ne kadar yaranın mikrop kapmasını önlese de aslında yaranın gerçek anlamda iyileşmesini de geciktirmektedir. Yapılması gereken; yara temizlendikten sonra kirli bir yara ise antibiyotikli pomat sürülerek pansumanla kapatılması ve günlük olarak pansumanın değiştirilmesidir.
Mantar kaynaklı ve bakteri kaynaklı deri enfeksiyonlarının tedavisinde, dokunun kanlanmasının bozulduğu bası ve kan akımının durduğu staz yaralarındaki bölgelerde kanın göllenmesi nedeniyle oluşan yaralardaki enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.
Yarayı açık bırakmak daha çabuk iyileştirmez
Yaraların açık bırakıldığı zaman daha çabuk iyileştiği doğru değildir. Yara iyileşmesi için oksijen gerektiği doğrudur ancak yaranın hızla iyileşmesi için kuru değil nemli bir ortam gereklidir. Kurumuş bir yarada iyileşme beklemek güçtür.
Fibrotik; Kirli sarı renkte, yara tabanına yapışık tabakadır.Yarada bulunan fibrin ve proteinlerin birikimi ile oluşur. Kuru yaralarda sertleşir, ayrılması güçleşir, ıslak yaralarda yumuşar ve cıvıklaşır. Yara iyileşmesini durdurur, infeksiyon yükünü arttırır.
Örnek, küçük kesik üzerini gazlı bez ile kapatmak vb. Yaranın, nemli kalması isteniyorsa yaraya sıvı bir ilaç ya da antiseptik uygulanacaksa ıslak pansuman uygulanır. Islak pansumanın en az iki saatte bir değiştirilmesi gerekir.
Yaranın deri ile kaplı etrafı silinir. Açık yaranın içi kesinlikle antiseptik ile temizlenmez. Yara içi, enjektöre çekilen ve basınçlı püskürtülen serum fizyolojik ile yıkanır ya da serumla ıslatılmış steril gazlı bezle çok yumuşak bir şekilde silinir. Temiz yaralarda bu işleme gerek yoktur.
Aile Sağlığı Merkezimizde hafta içi mesai saatleri arasında enjeksiyon ve pansuman işlemlerinizi ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz. Lütfen başvurunuzu yaparken doktorunuzun yazdığı reçeteyi yanınızda bulundurunuz. Reçetesi yanında olmayan kişilerin enjeksiyonları yapılmamaktadır.
acil hallerde icab eden pansumanları re'sen tatbik eder. ” ifadesiyle, 1983 tarih ve 499 sayılı Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği'nin 132. Maddesi'nde “ ... kendisine bırakılan pansuman ve tedavileri bizzat yaparlar. ” ifadesiyle tanımlanmıştır.
Yara iyileşmesini sürekli kılmak için yağ asitlerinin alınması gereklidir. Pişirme yağları ve etler, iyi bir yağ kaynağıdır. Bir fincan süt , yogurt veya bir parça peynir iyileşme sürecinde günlük beslenmenizde tüketmenizin faydalı olacağı örneklerden birkaçıdır.
Yara çevresinde inflamasyonun (yangı) belirtileri olur. Bunlar; kızarıklık, deri renginde pembe-kırmızı renk değişiklikleri, yara çevresinde ödem, ağrı ve artmış deri ısısıdır. Bunların olmaması yara iyileşmesi açısından olumsuz göstergelerdir.
Nemli ya da kuru ortamda iyileşme:
İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır. İdeal nemli ortamda iyileşme hızlanır ve ve ideal nem, kabuk ve çatlak olusumunu engelleyerek derinin en iyi düzeyde iyilesmesini saglar ve yara izi kalma riskini azaltır.
Yaranın yetersiz beslenmesi, oksijenlenmesi ve enfeksiyonu gibi lokal faktörlerin yanısıra ileri yaş, beslenme sorunları, diyabet gibi eşlik eden ko-morbid durumlar, stres, çeşitli ilaçlar, alkol ve sigara alışkanlığı, radyasyon gibi etkenler de yara iyileşmesini olumsuz etkileyen pekçok önemli faktörlerdendir.
Yara yüzeyini kurulayın ve steril gazlı bezler veya pansuman pedleriyle üzerini kapatın. Pansumanın sıkı olmadığından ve yara üzerinde baskı oluşturmadığından emin olun. Pansumanın düzenli aralıklarla değiştirilmesi ve yara izleme süreci önemlidir.
El Yaralanmalarında Enfeksiyon. Yaraların enfekte olması vücutta ciddi hasarlara yol açabilir. Enfekte yara mikrop kapma ihtimali olan yaralar anlamına gelmektedir. Enfeksiyon yaranın iyileşmesini geciktirerek doku ve hücre kaybına neden olur.
Tentürdiyotun cilt üzerindeki istenmeyen etkileri daha sık ve daha ciddi olarak görüldüğü için kullanımda ilk olarak Batikon seçiliyor. Tentürdiyota oranla cilt tarafından daha kolay emiliyor ve ciltte daha uzun süre etki gösteriyor.
Faydasından önce, Batikon tarzı dezenfektanların kesinlikle yüze sürülmemesi gerekmektedir. Halk içerisinde dezenfektanların sivilce veya o tarz mikroorganizmaları öldürdüğü bilgisi yayılıp buna inanılsa da bunun uzun sürede bazı sıkıntılara yol açacağı da unutulmamalıdır.
Povidon iyot (batikon) antiseptik solüsyon, çeşitli hijyenik ve cerrahi el dezenfeksiyonunda, ameliyat öncesi ameliyat bölgesinin dezenfeksiyonunda ve hazırlanmasında, cilt ve yara çevresi dezenfeksiyonunda, antiseptik yıkamalarda kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri