Genel olarak tiroid kanserleri papiller, foliküler, medüller ve
Papiller tiroid kanseri, yaklaşık her üç hastadan birinde boyun lenf bezelerine metastaz yapabilmektedir.
Papiller Tiroid Kanseri
Genellikle iyi seyirli olan ve yavaş büyüyen bu kanser uzun zaman belirti vermeyebilir ve yıllarca ölümle sonuçlanmadan kişide varlığını sürdürmeye devam eder. Papiller tiroid kanseri metastazı ise akciğere ve lenf bezlerinde gerçekleşir.
Papiller tiroid kanserinin alt hücresel tiplerine (varyantlarına) ve genetik bazı alt tiplere göre bu potansiyelleri değişiklik gösterir. Klasik papiller karsinom iyi seyirli bir kanser türüdür. Uygun tedavi ile genellikle ölüm riski taşımaz.
Papiller tiroid bezleri kanserlerinde sözü edilen, lenf bezi metaztazları, hastalığın tekrarlamasıdır. Bu tekrarlama olasılığını azaltmak amacıyla çapı 1 cm.'den büyük olan ya da bazı patolojik kriterlerin olduğu durumlarda, atom tedavisi uygulanır.
İlgili 25 soru bulundu
Tiroid kanseri sık görülmesine rağmen genellikle uygun tedavi ve takiple tam olarak tedavi edilebiliyor; ölüm riski yok denecek kadar az. Tiroid kanserlerinin tedavisinde ilk basamak cerrahi müdahale. Hasta için güvenli olan ve iyi sonucu verecek cerrahi teknikler, konusunda uzman cerrahlar tarafından uygulanıyor.
Genel olarak papiller kanserlerde ameliyat sonrasında Niks olasılığı %5-10 arasında değişmektedir. Diğer kanserlerde bu oranlar biraz daha yüksek olabilir. Ameliyat sonrasında takiplerin yakın bir şekilde ve yeterli olarak yapılması nüklerin erken tanısı ile hastalığın ortadan kaldırılması olanağını sağlar.
İyi huylu kanser yoktur. Kanserlerin hepsi zaten maligndir, yani kötü huyludur.
Tiroid kanseri nereye metastaz yapar? Tiroid kanseri tedavi edilmediği ya da geç kalındığı taktirde metastaz yapabilen bir kanser türüdür. Tiroid kanserlerinde ne sık görülen yayılım yeri(metastaz) boyun lenf nodlarıdır. Tiroid kanserleri tedavi edilmediği ya da geç kalındığı taktirde uzak organ metastazları görülür.
Papiller veya düz-flat bir tümör mesanenin daha derin katmanlarına yani kas tabakasına doğru büyürse buna Yayılmış(invaziv) ürotelyal karsinomu denir. Bu temel ayırım şu şekilde yapılmaktadır: Yüzeyel mesane kanserleri(Non-invaziv): Bu kanserler sadece hücrelerin iç tabakasındadır (değişici epitelinde).
Tiroid papiller kanserleri geç kalındığı taktirde, boyundaki lenf nodlarına sıçrayabilir, yayılabilir (metastaz). Böyle durumlarda tiroid ameliyatı ile birlikte boyun diseksiyonu denilen boyundaki lenf nodlarının temizlenmesi işlemi de ameliyata dahil edilir.
Evre 1. 55 yaşını aşmamış ve daha küçük hastalarda kanser oluşumu değişik boyutta olmak üzere tiroid bezinde bulunmaktadır. Farklı bölgelere yayılmamış durumdadır. 55 yaş ve üstü hastalarda ise kanser tiroitte görülür 4 cm'den küçük boyutlardadır. Lenf bezlerinde ya da herhangi farklı bir bölgeye yayılma gözlemlenmez.
Kemoterapi, tiroid kanserinin tedavisinde yaygın olarak kullanılmaz, ancak diğer tedavilere yanıt vermeyen bazı kişilerde fayda sağlayabilir. Kemoterapi, anaplastik tiroid kanseri bulunan kişilerde radyasyon tedavisiyle birleştirilebilir.
Tiroid Kanserleri
Özellikle I-131 tüm vücut taraması negatif olan tiroid kanserli hastalarda nüksün ya da metastatik yayılımın belirlenmesinde PET-CT önemli. I-131 tutmayan, ancak tiroglobulin düzeyi yüksek bulunan hastalarda PET-CT ile lezyonları belirlemenin duyarlılığı yüksek olarak belirlenmiş.
Tirod kanserinin en yaygın belirtisi, boyun ön kısmında tiroid bezinin olduğu bölgede büyüme, şişlik hissidir. Bazı durumlarda yutkunma sırasında takılma hissi, yutma güçlüğü, nefes almada zorluk, öksürük ve ses kısıklığı gibi bası bulguları da gelişebilir.
Tiroid biyopsi sonucu pozitif ne demektir? Tiroid biyopsi sonuçlarında ibareler; “benign” (temiz, kanser hücresi yok), “malignite pozitif” (kanser hücresi pozitif), “malignite şüpheli” veya “nondiagnostik” (tanı açısından yetersiz ) olarak yer alır. Nondiagnostik olarak raporlananlara tekrar biyopsi yapılır.
Günümüzde birçok hastalığın temel sebeplerinden biri olan stres, tiroit bezi ile de yakın ilişki içindedir. Şöyle ki, yapılan araştırmalar ve incelenen istatistiki veriler stres, üzüntü ve kaygı bozukluğu gibi sorunlar yaşayan kişilerin zehirli guatra yakalanma riskini artırdığını göstermektedir.
Tiroid kanseri ameliyat edilmediği takdirde kanserin türüne göre değişik yayılma yolları göstererek vücuda dağılabilir. Lenf yoluyla öncelikle boyun lenf bezlerine kan yoluyla ise başta akciğer olmak üzere tüm vücuda yayılarak metastaz yapabilir. Bu metastazlar ölümcül olabilir.
Tiroid Bezinde Nodül Kaç Cm Olursa Tehlikelidir? Nodüllerin normal büyüklük 1 ila 2 milimetre ile 2 santim arasındadır. 2 santim ve üzerindeki ebatlara ulaşan nodüller dışardan da görünür hale gelirler. Tiroid nodülü 3 ila 4 santim çapına geldiğinde genellikle ameliyat gerekmektedir.
En kolay atlatılan kanser türü: Meme kanseri, prostat kanseri, testis kanseri, tiroid kanseri, melanom. Meme kanserinde yaşam oranı yüzde 99 olduğu için, en zararsız kanser türü olarak görülmektedir.
Kilo kaybı, bulantı, kusma, idrar problemleri, dolaşım problemleri, solunum sıkıntıları, ateş, terleme, ve bilinçte yaşanan gerilemeler ve tüm bunlara ilave olarak kaslarda zayıflıklar terminal dönemdeki kanser hastasını oldukça sıkıntıya sokmaktadır.
Genel olarak iyi huylu kitleler uzun süredir aynı büyüklükte kalan, çapları zaten 1-2 cm. yi geçmeyen, hareketli, yumuşak veya orta sertlikte yapılardır. Örneğin çene altında veya kasıkta bir enfeksiyon sonrası oluşmuş lenf düğümü büyümeleri gibi.
Ameliyat sonrasında tiroit hormonlarının yokluğuna bağlı yetmezlik (hipotiroidizm) görülebilir. Buna bağlı olarak geçici süre; yorgunluk, kilo alımı, soğuğa tahammülsüzlük, kabızlık ve kadınlarda adet düzensizlikleri görülebilir. Cilt kuru ve pürüzlü bir hal alabilir. Saçlar dökülebilir, kuru ve kırılgan olabilir.
Evet. Cerrahiye bağlı etkiler geçtikten sonra ameliyat öncesi yapabildiğiniz herşeyi yapabileceksiniz. Tiroid bezinin tamamı veya tamamına yakını alınanlarda tiroid hormonu hapı almayı gerektirecek hipotiroidi ortaya çıkacaktır. İlacın düzenli alınması hayatınızın normal akışı devam ettirmeniz için yeterli olacaktır.
Papiller tiroid kanseri boyunda yer alan tiroid bezinin en sık karşılaşılan kötü huylu tümörü yani kanseridir. Tiroidin malign, yani kötü huylu (kanser) hastalıkları içinde papiller tiroid kanseri oranı yaklaşık %80-85'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri