KARA PARA AKLAMA SUÇUNUN CEZASI NEDİR? Bu suçun temel şekli için öngörülen yaptırım; 3 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 20.000 güne kadar adli para cezasıdır.
TCK m. 282/4'te düzenlenen ağırlaştırıcı nedenin söz konusu olabilmesi için örgütün suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçunun hareketlerine başlanmış olmalıdır. Örgütlü kara para aklama suçunun cezası; 6 yıldan 14 yıla kadar hapis ve 40 bin güne kadar adli para cezasıdır.
Kanun koyucu TCK m.282/1'de kara para aklama suçu yönünden öncül suçun varlığını zorunlu görmüştür. Esas itibariyle aklama suçunun doğasında öncül suç vardır. Öncül suçun varlığı mahkemenin kesinleşmiş kararı ile tespit edilmedikçe failin kara para aklama suçundan suçlanabilmesi hukuka uygun değildir.
Aklama suçu, genel olarak öncül suçlardan elde edilen gelirlerin, yasa dışı kaynağını gizlemek ve bu gelirleri yasal bir kaynaktan elde edilmiş gibi göstermek amacıyla yapılan her türlü işlem olarak tanımlanabilir.
Yasal olmayan faaliyetlerden elde edilen paranın yasal yollarla elde edilmiş gibi gösterilerek sistem içine dahil edilmesine kara para aklama denir. Burada amaç devletin bu parayı nereden buldun sorusuna resmi kanallar üzerinden cevap yaratabilmektir.
İlgili 27 soru bulundu
Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçu, Türk Ceza Kanunu'nun Adliyeye Karşı İşlenen Suçlar bölümünde 282. maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu suç halk arasında kara para aklama suçu olarak anılmaktadır. Suç ile korunmak istenen hukuki değer, adalet düzenidir.
Sözlükte “savmak, çevirmek, harcamak, değiştirmek, nakletmek, altın parayla gümüş parayı değiştirmek, bir para diğerine üstün olmak” gibi anlamlara gelen sarf kelimesi fıkıhta paranın para ile değişimini konu edinen akdi ifade eder. Sarf işini meslek edinen kişiye sayrafî veya sarrâf denir.
Kara para aklama işinde aksine bir miktar vergi verilerek, paranın kaynağı bu vergiye konu işmiş gibi yapılır. Örneğin restoran, otel vs. işletmeler açıp bu işletmeler sürekli çalışıyormuş gibi fatura keserek yasadışı gelirleri aklamak, en yaygın yöntemlerdir.
Kara paranın aklanması 3 aşamadan oluşur; yerleştirme, ayrıştırma ve bütünleştirme.
Çünkü büyük miktardaki ve çoğu kez nakit formundaki kara para, bu parayı elinde bulunduran için adeta suçun kanıtı niteliğindedir. Kişinin kanun uygulama birimlerince tespitini kolaylaştırır. Bu nedenle kara paranın bir an önce bu niteliğinden arındırılması, aklanması gerekir.
– Yurt içi ve yurt dışı elektronik transfer mesajlarında, gönderene ve alıcıya ilişkin olarak yer verilmesi gereken bilgilere dair sınır; 15.000 TL olarak belirlenmiştir. Önceki sınır 7.500 TL'dir.
MASAK'ın başlıca görevleri para aklama suçunu, terörün finansmanı ve kitle imha silahları yayılımının finansmanını önlemek, bunlar hakkında araştırma yapmak, önlemler geliştirmek ve toplanan bilgileri işleyerek gerekli makamlara sunmaktır.
Kara parayı aklarken en sık kullanılan yöntem “smurfing”dir. Bu yöntem, “smurf” olarak adlandırılan birden fazla aracı kişinin çok daha küçük tutarlarla işlem yapmasıyla gerçekleştirilir. Para finansal sisteme girdikten sonra, kirli paranın kaynağını örtbas etmek için katmanlama sürecine geçilir.
Adli Para Cezasının Meblağının Belirlenmesi
Ceza gün sayısı belirlenirken TCK 3 ve 61'deki cezanın belirlenmesi şartlarına bakılacaktır. Gün karşılığı para cezası en az 20, en fazla 100 Türk Lirası olabilir. Uzun zamandır bu miktarlar değiştirilmemiştir.
En kolay kara para aklanan ülkeler listesinde ise Cayman Adaları, Amerika Birleşik Devletleri, İsviçre, Hong Kong, Singapur, Lüksemburg, Japonya, Hollanda, Britanya Virjin Adaları ve Birleşik Arap Emirliklerindeki özel statüye sahip bankalar bulunuyor.
Aklama suçu 3 aşamadan oluşuyor: “Yerleştirme Aşaması”, “Ayrıştırma Aşaması” ve “Bütünleştirme Aşaması.” Sağlık, bu aşamaları şöyle açıkladı: “Yerleştirme aşamasıyla, suçtan kaynaklanan gelirin, finansal kurumların ya da yasa uygulama birimlerinin dikkatini çekmeden finansal sisteme entegre edilmesi amaçlanıyor.
Şüpheli işlemler yükümlüler tarafından; işleme ilişkin şüphenin oluştuğu tarihten itibaren en geç on iş günü içinde, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise derhal Başkanlığa bildirilir.
Şirinler yöntemi, suç gelirlerinin veya yaygın adı ile kara paranın dikkat çekmemek için küçük parçalara bölünerek farklı kişiler tarafından finans sistemine sokulmasıdır. Kara para aklamanın yerleştirme aşamasına ilişkin bir yöntemdir.
Şüpheli İşlemler Takibi ve Bildirim Politikası
Elektronik transferlerde işlem tutarı ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplam tutarı 7.500.-TL ve üzerinde olduğunda, kimlik tespiti yapılır.
Halen yürürlükte bulunan vergi kanunları çerçevesinde böyle bir sorgulama yapılamaz. Maliye şirketlerin para hareketlerini takip edebilir, bu paraların hangi ticari faaliyetten elde edildiğini sorgulayabilir ancak sadece mal varlığı arttı veya harcamaları yüksek diye hiçbir kimseye ek bir vergi çıkarılamaz.
Her şeyden önce sözleşmede öncül suç tanımı yapılmıştır. Sözleşmenin birinci maddesinde öncül suç, işlenmesi sonucunda aklama suçuna konu olabilecek gelir getiren, başka bir deyişle suç geliri elde edilmesine imkan tanıyan suçlar olarak tanımlanmıştır.
Türkiye'deki bankacıların maaşı, çalıştıkları bankanın büyüklüğüne, konumuna ve deneyimlerine göre değişebilir. Ancak, Türkiye'de bankacıların ortalama maaşı, yaklaşık olarak 13.000 TL ile 25.000 TL arasında değişmektedir.
Parayı olduğundan değerli gösterirseniz, kimse o madeni eritmez, kesmez veya bir alaşım eklemezdi. Tüm paralarda bir standartlık söz konusudur. Ve içindeki maden ve alaşımların ağırlığının değeri paranın değerinden daha azdır. Bu şekilde kimse parayı eritme veya kesme ihtiyacı duymaz. 1 lirayı ele alalım.
Bankacı olmak isteyen kişilerin üniversiteden mezun olduktan sonra çalışmak istediği bankayı seçmesi gerekmektedir. Her bankanın özel olarak hazırladığı sınavları bulunmaktadır. Sonrasında ise bankanın mülakatlarına katılması gerekmektedir. Başarılı olduğunuz takdir de bankada çalışmaya hak kazanmış olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri