Para sözcüğü Türkçeye, Farsça pâre (küçük parça) sözcüğünden geçmiştir. Para bir ülkenin para sahasına dâhil olan madeni ve banknot sistemini içeren tüm para varlığıdır.
Öncelikle, para bir değişim aracıdır. Yani bir ürün satın almak veya satmak istediğimizde bu işlemi para ile gerçekleştiririz. değer saklama aracı olarak da kullanılır. Kazandığımız parayı hemen harcamak zorunda değiliz.
Para, bir mal veya hizmet satın alırken kullandığımız ödeme aracıdır. Para devletler tarafından basılır, kâğıt veya metal olabilir ve üzerinde değeri yazar. Hepimizin bildiği anlamda para; cüzdanımızda taşıdığımız, bankada veya kumbarada biriktirdiğimiz madeni paralar ile kâğıt paraları kapsar.
İslam ülkelerinde kâğıt paranın tedavülüne kadar altın ve gümüşten üretilen “dinar” ve “dirhem” ile diğer metallerden üretilen ve “fels” (ç. fulûs) adı verilen para birimleri kullanılmıştır. Klasik kaynaklarda altın ve gümüşün para olarak yaratıldığı düşüncesi hakimdir.
Para, insanlar arasında değer alışverişi yapmak için kullanılabilecek yararlı bir araçtır. Yani, en iyi "değişim aracı" olarak tanımlanabilir. Para, doğrulanabilen ve bir ödeme aracı olarak yaygın bir şekilde kabul edilen bir öğe veya varlıktır.
İlgili 45 soru bulundu
Para gündelik yaşamda takas aracı olarak kullanılır. Doğrudan doğruya takas yapan kişilerin ihtiyaçlarını karşılamasının yanında diğer takaslar için geçerli olması, parayı diğer takas araçlarından ayıran önemli bir özelliktir.
Eğer hayatımızda para diye bir şey olmasaydı, ülkeler arasında ticaret anlaşmaları ve küresel ekonomi var olmayacaktı. Avrupa Birliği gibi kuruluşlar bundan oldukça etkilenirken, ülkeler muhtemelen sınırlarını sıkılaştırırdı ve bu yüzden vatandaşların diğer ülkelere seyahat etmeleri de zorlaşırdı.
M.Ö. 7. yüzyılda Anadolu'da yaşayan Lidyalılar ilk madeni parayı kullanmışlardır. Yüzde 75 altın ve yüzde 25 gümüş karışımıyla elde edilen elektrum alaşımından oluşan bu madeni paranın buluşu, dünyada pek çok olgunun değişmesini ve medeniyetlerin gelişmesini sağlamıştır.
"Bulunan paranın sahibi çıkar ve kendisine ait olduğunu ispat ederse teslim alır" diyen Diyanet, bu nedenle bulunan paranın, sahibine verilmek üzere alanın yanında 'emanet' durumunda olduğunu vurguladı. Diyanet, "Bulunan parayı elinde bulunduran kimse bunu bir süre ilan eder ve bekler" dedi.
Toplum tarafından kabul görmeyen, ödeme aracı olarak kullanılmayan bir nesne para olma özelliğine sahip değildir. Buna göre altın, gümüş gibi yaratılış itibariyle para sayılan madenlerin yanı sıra para olarak kullanılan değerli kağıtlar, elektronik ortamda bir karta yüklenmiş değerler de para olarak kabul edilir.
Para, alışverişte kullanılan değerli bir birimdir. Her ürünün veya hizmetin değeri ölçüsünde para ödenerek, ürün veya hizmet satın alınıyor.
Paranın Özellikleri
Taşınabilirlik; • Dayanıklılık; • Bölünebilirlik; • Genel Kabul Görme; • Nadirlik; Para, bir ekonomide mal ve hizmetlerin alım- satımında kullanılan, herkes tarafından kabul gören mübadele aracıdır.
Para genel kabul gören değişim aracına verilen isimdir. Malların birbiriyle değiştirilebilmesini sağlar. Karşılık verme, ödeme, gelir, fiyat anlamlarına gelir. Para değer denkliğinin bir göstergesidir.
Bir ülkenin parasının değeri, o ülkenin ekonomisi hakkında birçok bilgi sağlayabilir. Bir para biriminin değeri, o ülkenin ekonomik performansı, para arzı, faiz oranları, enflasyon oranı ve dış ticaret dengesi gibi faktörlere bağlıdır.
Ekonomist İhsan Ayaydın, “Bir parayı değerli kılan üç şey vardır. Birincisi karşılığında altın veriyor olması, ikincisi merkez bankasında dövizin olması, üçüncüsü ise dış ticaret açığının olmamasıdır. Bu üçü olduktan sonra o para son derece değerli bir para olur” dedi.
"Para" dediğimiz şey, her şeyden önce bir değişim aracıdır.
Lidyalılar'ın milattan once 700 lü yillarda ticaretle uğraşırken takas yönteminden kurtulmak için buldukları çözüm yolu para, böylelikle bir başka değişim aracı olarak keşfedilmiş oldu.
Bir kimse bir yerde bir miktar para veya eşya bulsa onu sahibine vermek üzere alabilir. Ancak kendine mal edinmek üzere alması başkasının malını gasp etmek hükmündedir. Bulunduğu yerde bırakıldığı takdirde telef olmasından korkulan bir şeyi sahibine vermek üzere almak vâcip; telef olmayacak şeyleri almak ise mubahtır.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, buluntu eşyaya sahiplenmenin caiz olmadığına hükmetti. Kurul, büyükşehirlerde nüfus yoğunluğu sebebiyle sahibine ulaşılamayan buluntu eşyaların ise devlet yetkililerine teslim edilmesi tavsiye edildi.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, mevzuata aykırı define aramanın kamusal ve bireysel haklara tecavüz anlamına geleceği için caiz olmadığına hükmetti.
PARANIN TARİHSEL GELİŞİMİ
Tarihte üretilen ilk madeni paralara, sikke adı verilmektedir. Lidyalıların icat ettiği ve ticarette değişim aracı olarak kullandığı bu paraların kullanımı daha sonra tüm Akdeniz uygarlıklarına yayılmıştır.
İbrahim. -Selçuklularda ilk bakır parayı I. Mesut bastırdı.
Başka deyişle Lidyalılar zaten var olan para sisteminin aracı olarak altın ve gümüşü tercih eden ilk uygarlıktır. Lidyalılar tarihte ilk madeni parayı icat edenlerdir. Lidyalılar tarafından paraya "sikke" deniliyordu.
Para, M.Ö. 7. yüzyılda Anadolu'da yaşayan Lidyalılar tarafından bulunmuştur. Altın ve gümüş karışımıyla elde edilen bu ilk madeni para ile birlikte ticarette yeni bir değişim aracının dönemi başlamıştır. Paranın icat edilmesiyle birlikte bu yeni meta; hızlı bir şekilde çevreye yayılmıştır.
Dünyadaki tüm fiziksel parayı (banknotlar ve madeni paralar), tasarruf ve çek hesaplarına yatırılan parayı arıyorsanız bu da yaklaşık 37 trilyon dolarıdır. Bu rakam sadece 'dar parayı' temsil ediyor. Ancak, "geniş para"yı da eklerseniz tutar 90,4 trilyon ABD dolarının üzerine çıkar.
Paranın son şekli, elektronik paradır. Bankaya para yatırıldığı zaman ya da kredi verildiği zaman verilen para bir banka numarasında izlenir. Bu hesap nakit kağıt para hakkını temsil eder. Bu sistemde ödemeler hakkın temsilinin, bir hesap numarasından diğerine aktarmakla olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri