Turşuları mutlaka güneş almayan, kuru ve serin bir yerde saklayınız. Kapakları hiç açılmadan kuru ve serin bir ortamda veya buzdolabında 6 ay saklayabilirsiniz. Kapak açıldıktan sonra buzdolabında saklayarak 3 ay boyunca tüketebilirsiniz.
Buzdolabında muhafaza edip 3 gün sonra yemeye başlayabiliriz.
l Turşu dışarıda bekletilirse bozulmayabilir. Bozulmaması adına turşunuzu serin ve güneş almayacak bir alanda muhafaza ediyor olmanız gerekir. Tabi ara arada turşunuzun su miktarını ve genel durumunu kontrol etmeniz gerekir. Fakat oda sıcaklığında bir turşuyu unutursanız turşunuzun ömrü 15-20 günden ibaret olabilir.
Pancarları haşladığınız suya sirke ve tuzu ekleyip tuz eriyene kadar karıştırın, Suyu kavanozlara paylaştırın (az gelirse üzerlerini kapatacak kadar kaynayıp soğumuş su ekleyebilirsiniz), Kapaklarını kapatıp oda sıcaklığında güneş görmeyen bir yerde 5-7 gün bekletin.
Temizlenmemiş pancar karanlık bir yerde üç gün, buzdolabında on gün saklanabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Turşumuzu tam bastıramayıp dışarıdaki havayla temas etmişse; genelde beyaz bir küf şeklinde bozulur. BU KÖTÜ BİR ŞEY DEĞİLİR: üstündeki beyaz küfü atıp altında kalan temiz turşuyu tüketebilirsiniz.
Bir litrelik cam kavanoza pancarları aralarında sarımsak olacak şekilde doldurunuz. Bir kasede tuz, sirke ve tatlı suyu eritip, pancarların üzerine dökünüz. Eğer su pancarları geçmediyse, geçecek şekilde tatlı su ile doldurmaya devam ediniz. Ağzını sıkıca kapatınız.
Yumuşayan malzemelerin üzerinde maya benzeri beyazlıklar oluşuyor. Bu beyazlıklar turşunuzun bozulduğunu ya da bozulmaya başladığının işareti diyebiliriz. Turşunun üzerinde beyaz ve zarımsı bir tabaka oluştuğunda ise bu onun tuzunun eksik ve sirkesinin de eksik olduğu anlamına gelir.
Oda sıcaklığında 2 gün bekletin. 2-7 gün içinde turşunuz servise hazır.
Haşlamadan pancar turşusu uzun sürede olacaktır. Bunun için serin ve güneş almayan bir yerde 15 gün kadar bekletin. Kıtır ve hafif yumuşak olunca turşu olmuş demektir.
Tabloda da göründüğü gibi kapalı kavanozdaki turşular tavsiye edilen tüketim tarihinden sonra bile birkaç ay daha tüketilebilir. Bu ürünleri açmanız durumunda buzdolabında saklarsanız ve tüm sebzeler suyun içinde kalmak şartıyla 3 ay kadar daha tüketebilirsiniz.
Turşu yaklaşık olarak 15 gün içerisinde olgunlaşır. 15 gün beklenilmesi turşu için yeterlidir. Turşular ışık almayan serin noktalarda saklanması gerekir.
SOĞAN VE SİRKE
2-3 adet kuru soğanın kabuğunu soyun ve sirke içerisine koyun. Daha sonra bu soğan ve sirke karışımını, hazırlamış olduğunuz turşuya ekleyip 3-4 hafta bekletin. Süre sonunda turşudaki tuz oranının azaldığına şahit olacaksınız.
Şeker oranı yüksek bir sebze olduğundan, pancar suyunun da aşırı tüketilmemesi gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Özgür Şamilgil, "Çalışmalara göre çok yüksek besin değeri nedeniyle haftada 2 gün, yarım veya bir bütün pancar ya da aynı aileden pazı, ıspanak, kinoa tüketimi önerilmektedir.
Turşunun salyalanması genellikle kullanılan sebzeler üzerindeki kimyasallardan kaynaklanır. Kurum öncesi incelikli bir sebze temizliği bu nedenle önemlidir. Gerekenden az tuz kullanmak da turşu suyu uzaması ile neticelenebilir.
Kavanozunu ışık almayan, serin ve kuru bir yerde saklamalısınız. Turşunun olmasını beklediğiniz sırada arada bir suyunu kontrol etmeli ve azaldığı zaman içerisine turşu suyu ilavesi yapmalısınız.
Antioksidan özelliğiyle dikkat çeken pancar genellikle turşusu kurularak tüketiliyor. Alanının uzman doktorları ve beslenme uzmanlarının sıklıkla tüketilmesini tavsiye ettiği bu pancar turşusu aynı zamanda da A, B ve C vitamini bakımında oldukça zengin.
Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
5 litrelik turşu için; 1 çay bardağı iri kaya tuzu. 1,5 su bardağı üzüm sirkesi. 1 yemek kaşığı limon tuzu.
Konserve turşular açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. Kapağı açılan ve tüketime hazır turşulan buzdolabında gevrkliğini ve lezzetini güzelce korur. Henüz kapağı açılmamış, olgunlaşma aşamasındaki fermente turşuları buzdolabına koymak ise her zaman gerekli değildir.
Eğer kabın kapağında sorun varsa, hava boşluğu kalır ve kapaktan hava alır bu da turşunun bozulma riskini arttır.
Bu nedenle de çok bekletilmeden tüketilmesi gerekir. Pekmezler Dışarda ve Sıcakta Bozulur mu? Üzüm, pancar ve kozalak pekmezleri sıcakta ve dolapta kısa bir süre içinde bozulabilir.
Poşetin bir kaç yerine kürdan ile delik açın havasını almak için. Ve derin dondurucunuza yerleştirin. Dilediğiniz zaman, misafirleriniz geldiğinde pratik bir şekilde kullanın.
Pancarlar yumuşayınca ayrı bir yerde karıştırdığınız sirke, tuz ve rendelenmiş sarımsakları karıştırın ve üstlerine dökün. Ardından altını kapatıp soğumaya bırakın. Ve soğuduktan sonra maydanozla süsleyip servis edin. Afiyetler olsun!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri