Toplumda herkes tarafından kullanılan bazı hayvanlar, arpa, buğday ve çeşitli hayvanların derileri, tıpkı günümüzde kullandığımız para gibi değişim aracı olarak kullanıldı. Bunlar birer değişim aracı olarak kullanılmakla birlikte, aynı zamanda kullanım malı niteliği taşıyan metalardı.
Bundan önce kağıt para yerine deri paralar kullanılmıştır. Ancak bu döneme gelene kadar tarihsel süreçte birçok farklı kıymetli eşya ticaret hayatında değişim aracı olarak kullanılmıştır.
Eskiden, aralarında deniz kabuğu, boncuk, taş ve sığırın da bulunduğu bazı değerli mallar para gibi kullanılıyordu. M.Ö. 8. yüzyılda Çin'de, para yerine çapa, tırmık gibi bazı tarım aletlerinin küçük modellerinin yapılıp kullanıldığı bilinmektedir. Metal paraları inceleyen bilim dalına "nümismatik" denir.
Para, M.Ö. 7. yüzyılda Anadolu'da yaşayan Lidyalılar tarafından bulunmuştur. Altın ve gümüş karışımıyla elde edilen bu ilk madeni para ile birlikte ticarette yeni bir değişim aracının dönemi başlamıştır. Paranın icat edilmesiyle birlikte bu yeni meta; hızlı bir şekilde çevreye yayılmıştır.
İlk Osmanlı banknotları Abdülmecit tarafından 1840 yılında " Kaime-ı Nakdiye-ı Mutebere " adıyla, bugünkü dille "Para Yerine Geçen Kâğıt", bir anlamda para olmaktan çok faiz getirili borç senedi veya hazine bonosu niteliğinde olmak üzere çıkarılmıştır.
İlgili 34 soru bulundu
İbrahim. -Selçuklularda ilk bakır parayı I. Mesut bastırdı.
Bir kilogram 1 liralık madeni paranın karşılığı 121,70 lira
Yine bu yönteme göre bir kilogram 50 kuruş 73,53 liraya, bir kilogram 1 lira da 121 lira 70 kuruşa denk geliyor.
Tarihteki ilk madeni para basımının M.Ö VII. Yüzyılda Anadolu'da Lidyalı'lar tarafından yapıldığı bilinmektedir. Tarihteki ilk madeni para olma özelliği taşıyan Lidya parası, darp suretiyle basılmıştır.
Osmanlı lirası, Osmanlı İmparatorluğu'nda 1844'ten 1 Kasım 1922'ye kadar kullanmış resmî paradır. Saltanatın kaldırılmasından sonra Türkiye'de 23 Ekim 1923'e kadar kullanıldı. Lira ana paraydı, mecidiye, kuruş ve para alt birimleriydi. 1 lira = 5 mecidiye, 1 lira = 100 kuruş, 1 lira = 4000 para idi. L.T.
Türklerin para yerine akçe yani “ipek gibi” sözünü kullanmış olmaları bile Eski Türk toplumu için ipeğin ve İpek Yolu ticaretinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurgulamaktadır (Orkun, 1935: 39-40).
Ying Yuan, Antik Çin
Buna karşın ilk madeni para örneği diyebileceğimiz Ying Yang ise MÖ 5 ila 6. yüzyılda ortaya çıkmıştı.
Mehmed zamanına kadar hiç altın para basılmamıştı, 1478 (H. 883)'de sultanî adı verilen altın paralar bastırıldı. Basılan ilk altın paranın bir adedi 3,510 gram ağırlığında olup, 23,5 ayar idi. II. Mehmed zamanında, Osmanlı akçesi'nin küsuratı olarak mangır veya pul denilen bakır paralar da basılmıştı.
Takas Dönemi
Yani sahip oldukları ürünlerin fazlasını diğer insanların elindeki farklı ürünlerle değiş tokuş ediyorlardı. Örneğin kumaş ihtiyacı olan biri, tarlasında yetiştirdiği buğday karşılığında kumaş alıyor veya süt ihtiyacı olan biri, elindeki elmalarını bu amaçla sütü olan başka birisi ile takas ediyordu.
M.Ö. 7. yüzyılda Anadolu'da yaşayan Lidyalılar ilk madeni parayı kullanmışlardır. Yüzde 75 altın ve yüzde 25 gümüş karışımıyla elde edilen elektrum alaşımından oluşan bu madeni paranın buluşu, dünyada pek çok olgunun değişmesini ve medeniyetlerin gelişmesini sağlamıştır.
6. yüzyılda Çin'de gerçekleşmiştir. Kağıt para, madeni paranın ihtiyacı karşılamaması sebebiyle değil, senet olarak icat edilmiş, sonrasında da senetler paraya dönüşmüştür.
Türkiye'nin tedavülde olan en büyük parası şimdilik 200 Türk lirası. 200 TL'lik banknotun satın alma gücü uygulanan ekonomi politikası sonucu hızla eridi. Üstelik dolaşımdaki miktarı da rekor kırmış durumda. 2009'da dolaşımda 1,77 milyar TL'lik 8,8 milyon adet 200 TL banknot vardı.
En yüksek banknot değerleri, 21 yılda iki bin katına çıktı
Altı emisyon grubu boyunca tedavüle sürülen en büyük banknot 1.000 TL idi. 1979 yılında dolaşıma verilmeye başlanan yedinci emisyon grubunda, 10 TL'den 20 milyon TL'ye kadar 15 farklı kupür değerinde para basıldı.
İlk Türk lirası (1923–2005)
Cumhuriyet'in ilanından sonra 30 Aralık 1925 tarih ve 701 Sayılı Mevcut Evrak-ı Nakdiye'nin Yenileriyle İstibdaline Dair Kanun kabul edilerek ilk Türk banknotlarının bastırılmasına karar verilmiştir.
İlk Türk lirası
1934 yılında 1 lira değerindeki gümüş paralar basıldı, ertesi yıl bakır-nikel 1, 5 ve 10 kuruş, gümüş 25 ve 50 kuruş ve 1 Türk lirasından oluşan yeni bir madenî paralar basıldı. Alüminyum-bronz 1⁄4 kuruş paralar, 1940-1942 yılları arasında bu değeri taşıyan son paralardır.
Gümüş hatıra para 185 lira, bronz hatıra para 55 liradan satın alınabiliyor.
Yıl başında 7,37 olan dolar kuru, 8,67 lira seviyelerinde işlem görmeye başladı. Artık ekonomik olarak paramız o kadar değersizleşti ki madeni paranın hurdası, TL tutarından daha pahalı hale geldi. Bugün 65 lira tutarındaki 5 – 10 – 25 kuruşlardan oluşan 1 kilo demir para Hurdacıda 100 lira ediyor” dedi.
Onoklar soyundan gelen Karluklar Türgiş Devleti'ni bertaraf ederek Batı Türkistan'da devlet kurdular. Karluklar Talas Muharebesi'ne kadar Karluk Devleti olarak devam etti. Daha sonra Karahanlılar'a dönüştü. İslamiyeti kabul eden ilk Türk topluluğudur.
NOT-3: II. Göktürk (Kutluk) Devleti; kendilerine ait ilk ipek para'yı kullanmışlardır.
59. Hıristiyanlığı benimseyen ilk Türk devleti Avarlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri