Paralel Kurgu, farklı mekanlarda ve genellikle aynı anda gerçekleşen birbirinden farklı olaylar arasında ileri geri kesmeler yapma tekniğidir. Kamera farklı açılardan çekimler yaparak, bize sahneler arasındaki ilişkiyi gösterir ve olayların duygusal etkisini artırır.
Beş basit kurgu türü vardır: düz, zıt, paralel (çapraz), atlama ve biçim kurgusu. Düz kurguda, bir görüntü, kesintisiz olarak diğerini takip eder. Düz kurgu, en yaygın biçimdir: B çekimi, A çekimini takip eder.
Çekim sonrasında görüntülerin kurgulanmasıyla yapılan önceden tasarlanan bir düşünce doğrultusunda oluşturulmuş senaryonun kendi bütünlüğü içinde çekilmesi ve çekilen görüntülerin senaryo doğrultusunda sıralanarak, gerekli ses ve efektlerin eklenmesiyle birlikte izleyiciye sunulacak biçime getirilmesidir.
Düz Kurgu:
Bir görüntüden diğerine geçişi olabildiğince belirsiz bırakan kurgu tipidir. Görüntüler, kesintisiz biçimde birbirlerini takip ederek hikâye anlatılır. A-çekiminin görüntüleri devam ederken B- çekiminin görüntüleri ardından gelir. Genelde bu kurgu, doğal bir ifade biçimi olarak tercih edilegelmiştir.
Düz birleştirme en fazla vakit alan kurgu türüdür.
İlgili 36 soru bulundu
Paralel Kurgu, farklı mekanlarda ve genellikle aynı anda gerçekleşen birbirinden farklı olaylar arasında ileri geri kesmeler yapma tekniğidir. Kamera farklı açılardan çekimler yaparak, bize sahneler arasındaki ilişkiyi gösterir ve olayların duygusal etkisini artırır.
2.Zincirleme (Dissolve): Bir planın sonunda yer alan görüntünün başka bir planın başında yer alan görüntü içinde eriyerek yok olması şeklinde kullanılan bir geçiş türüdür. 3.Kararma ve açılma (Fade in/out): Bir planın sonunda yer alan görüntünün tek bir renge dönüşmesi şeklinde oluşan bir geçiş biçimidir.
Dikey kurgu kavramından ilk kez söz eden Sergei Eisenstein'dır. Ona göre görüntüyü oluşturan elementlerin birbiri ile olan ilişkisiyle, görüntünün ses ile olan ilişkisi dikey kurguyu işaret etmektedir. Bu, Eisenstein'ın, kurgunun sinemanın her hücresinde var olduğu teorisiyle temellendirdiği bir bakış açısıdır.
İnce kurgu: Bu aşamada ise gerekli görülen ince ayarlar ve filmin temposuna ve ritmine uygun düzenlemeler yapılır. Bu aşamada amaç, filmin dikkat çekebilecek donanıma sahip olmasını sağlamaktır.
Eğitimi almadan önce kurgu ve montajın arasında ki fark nedir diye sorarsınız: Kurgu görüntülerin ve seslerine amaca uygun olarak hazır olan bir senaryo dahilinde art arda sıralanmasıdır. Montaj ise sadece elde edilen görüntülerin bir araya getirilmesidir.
Biçim kurgusunda sahneler arasında geçişi kolaylaştırabilmek için bir biçimden diğer sahnedeki biçime geçiş yapılır. Örneğin duvarda duran bir manzaradan o manzaraya benzeyen bir yere gidilmesi gibi geçişlere biçim kurgusu denmektedir.
Anlıksal (intellectual) Kurgu
Anlıksal kurgu, genellikle fizyolojik yönden üsttitremse1 seslerin değil, anlıksal çeşitten seslerin ve üsttitremlerin kurgusudur, yani kendine uygun düşen anlıksal duygulanmaların birbiriyle çatışacak biçimde yan yana getirilmesidir.
Eisenstein ve Diyalektik Kurgu
Sabit görünen her olgu, diyalektiğe göre, içinde kendi sonunu hazırlayan bir çekirdek gibi antitezini taşır ve iki halin yani zıtların çatışmasından yeni bir sentez (ya da oluşum) ortaya çıkar. Karşıtlıklar arası çatışma hareketi ve değişimi doğurur.
Sinema tarihinde paralel kurguyu ilk kez Edwin S. Porter, yanan bir binadan bir kadın ve çocuğunun kurtarılmasını anlatan Life of an American Fireman (Bir Amerikan İtfaiyecisinin Yaşamı, 1903) filminde kullandı.
Tanıtım Filmi Çekiminde Kurgu, bir çekimin hemen ardından gelen diğer çekimle olan koordinasyonu olarak görülebilir. Film yapımında gördüğümüz üzere bir çekim ham filmin bir ya da daha fazla karesinin arasındaki bağlantı da denebilir.
Eisenstein'e göre, Page 4 Akdeniz İletişim Dergisi 114 Çarpıcı kurgu, bir görüntünün anlamının, bir başka görüntü ile yaklaştırılarak pekiştirilmesidir. Çarpıcı kurgu, Eisenstein'ın “Grev” filminde görülebilmektedir.
Genç yetişkin kurgu, 12 ila 18 yaş arası okurları hedefleyen bir kurgu kategorisidir. Gençleri hedefleyen türün okuyucularının yaklaşık yarısı yetişkin bireylerdir.
Bindirme
İki kameranın görüntüsünün üst üste çakıştırılmasıdır. Zincirleme geçişe benzetilebilir; ancak zincirleme geçişte ilk görüntü yavaş yavaş silinirken ikinci görüntü yavaş yavaş belirir. Bindirme de ise her iki görüntü uzun süre ekranda birlikte, sabit bulunur.
Videographer, video düzenleme işlerinden sorumlu kişidir. Videographer, kurgu işini halletmeden önce çekimleri kendi çeker. Yani fotoğrafçının çekeceği çekimleri videographer olan kişiler de yapabilmektedir. Bir nevi hem video hem de çekimler ile uğraşan kişiye videographer denir.
Klasik anlatı kurgusunda amaç, seyirciye bir film izlediğini unutturmaktır. İzleyiciyi bir rüya alemine daldırmak ve bu rüyanın gerçekliğine onu inandırmak ister klasik anlatı sineması. Bu nedenle onu rüyadan uyandıracak hiçbir şey yapmamaya, bunun bir film olduğunu unutturmaya çalışır.
Kurgu ve kompozit uzmanı, bu çalışmaları belli bir sistem içerisinde arka arkaya sıralayarak ekranda izlenebilecek bir video haline getirir. Böylece akıcı bir anlatım için sahnelerin ayıklanması ve filmin finalize edilmesi sağlanır.
Düz birleştirme: En basit kurgu türüdür. Bir programa ait değişik parça görüntüler senaryoda bulunan sıraya göre dizilirler. Bu tip bir kurgu çok fazla vakit almaz.
Sıçramalı kesme (jump cut), film kurgusunda bir devamlı çekiminin orta bölümünün silinmesi ve çekimin başlangıç ve sonunun beraber birleştirilmesidir. Bu teknik zamanda devamlılığı keser ve şaşırtıcı bir efekt üretir. Herhangi bir hareket eden nesnenin çekimde yeni konuma atladığı görülecektir.
Gerçek ile kurmaca arasındaki ilişkiyi sorgulamak/sorunsallaştırmak için bilinçli ve sistemli olarak dikkati, anlatının bir kurmaca olduğuna çeken kurmaca türüdür.
Gerçekçi (realist) kurgu
Realist kurgusal eserlerdeki olaylar hayal ürünü olmakla birlikte normal hayatta gerçekleşmeleri mümkündür. Kişilerin olayların veya yerlerin bir kısmı gerçek olabilir. Günümüzde yazılan ve gündelik hayata dair pek çok roman bu türe örnek gösterilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri