Paralel Park Yapılırken , parkımızı eğer tek seferde yapamazsanız ,sınav esnasında 2 hamle hakkımız olduğunu unutmayın ! Bu videoda kursiyerim ile birlikte 2 hamle (tam sağ ileri ,tam sol geri ) nasıl yapıldığını detaylı ve uygumalı bir şekilde anlattık.
Direksiyon sınavında park etme 2 duba arasında yapılır. Dubalar arası mesafe araç uzunluğunun 1.5 katı kadardır. 2 duba arasına 2 hamlede park yapmak durumundasınız. 2 hamlede park yapamazsanız sınavdan kalıyorsunuz.
Direksiyon sınavından en çok korkulan kısım paralel park ve L park yapmaktır. Önemli detaylardan biri park alanına geldiğiniz zaman dörtlüleri yakmayı unutmamalısınız. Park yaparken aynalara hakim olmalısınız.
4 hak sonunda direksiyon sınavından başarısız olan aday dilekçe vererek +4 hak sahibi olur. Sürücü adayı direksiyon eğitimini ücretini kursa ödeyerek yeniden alır. Direksiyon sınavı +4 hak tamamlama ücreti 3500-4500 TL arasındadır.
Paralel park alanından çıkış
ve araç çalışır duruma getirilir. Park yerinden çıkışa hazır olduğunda kalkış sinyali (sol sinyal) verilir. Geçilmek istenen şeritte seyireden araçlara yol hakkı tanınır. Direksiyon aracın çıkabileceği kadar çevrilir ve doğru şeride girilerek park çıkış işlemi tamamlanır.
İlgili 35 soru bulundu
Araç ile paralel park ve L park yaparken aşırı yavaş ve kontrollü hareket etmek zorundayız. Debriyaj ayarı ile bu parkları çok kolay hale getirebiliriz.
Paralel park etme, geri geri park etme, düz park etme bir başka deyişle dikey park etme gibi... - Paralel Park Etme; Araç park etme teknikleri arasında çoğunlukça kabul edilen en zor araba park etme tekniğidir.
Yani kanunun hedefi 2 yıllık süre içerisinde sürücülerde kurallara uyma davranışını geliştirmektir. Direksiyon sınavı 35 dakikayı geçerse ne olur? Ancak kursiyerin araç tanıma ve kullanmada yetersiz olması ve sürücü olamayacağına kanaat getirilmesi hâlinde sınava son verilecek.
Direksiyon sınavı her ay düzenli olarak yapılır. Aday için belirlenen bu tarih genelde adayın elektronik sınava girdikten sonraki 21 gün içerisinde gerçekleşir. Direksiyon sınavı toplamda 5+30 dakika olarak iki ayrı bölümden ve toplamda da 35 dakika sürer.
Direksiyon sınavından başarısız olduktan sonra 3 defa daha girebilirsiniz. 4 hakkınızdada başarısız olursanız, 4 hak daha açılarak 14 direksiyon dersi ücreti ödersiniz. Dersleriniz biter bitmez ilk sınava alınırsınız.
Adım-2: İki duba arasına geri park işlemi için ilk olarak aracın dörtlü ışıklarını yakıp aracı geri vitese atmalıdır. Aracın geri vitese geçirilmesinden sonra sürücü adayı direksiyonu tam sağ pozisyona gelecek şekilde çevirmelidir.
Direksiyon sınavı puanlama cetveli; mavi, sarı ve kırmızı renk hatalar; Direksiyon sınavı kırmızı hataları 1 kez yaparsanız, direksiyon sınavı sarı hataları 2 kez yaparsanız ve direksiyon sınavı mavi hataları 5 kez yaparsanız başarısız sayılıyorsunuz.
Size tavsiyem, panik frenleme anlarında soğukkanlılığınızı koruyabiliyorsanız, fren yaptıktan sorna aracınızın hızı 45 km seviyesine geldiği zaman vitesi 1'e takıp ayağınızı debriyajdan çekmeniz olacaktır. Bu size yaklaşık 1,5 - 2 metre daha kısa fren mesafesi sağlar.
Paralel araç park etmenin püf noktalarından biri, freni kontrol ederek yavaş bir şekilde geri geri gitmektir. 45 derecelik bir açıya geldiğinizde, yani yan aynadan arkadaki aracın plakasını gördüğünüzde durun ve direksiyonu bu sefer tam sola kırarak geri geri gitmeye devam edin.
2023 Direksiyon sınav hakkı kaçtır? Bir sürücü adayının, 4 defa direksiyon sınavına giriş hakkı bulunuyor. 1 defaya mahsus olmak üzere rahatsızlığınız nedeniyle sağlık raporunuzu kullanarak sınava girmezseniz, ilk 4 hakkınıza ek 1 hakkınız daha olur.
2023 Yılında her bir sürücü adayı toplamda 4 defa teorik sınava , 4 defa uygulama sınavı(direksiyon sınavı) girme hakkı vardır. Eğer aday sınav döneminde mazeretsiz şekilde sınava girmezse bir hakkını kullanmış sayılmaktadır.
Sınavdan başarılı olabilmeniz için en az 70 puan (35 DOĞRU ) almanız gerekmektedir.
Direksiyon sınavları nasıl sorgulanır? Direksiyon sınavlarını sorgulayabilmek için herhangi bir sorgu sayfası bulunmamaktadır. Sınavınızın olduğu gün sonuçlar açıklanarak liste halinde sonuç tutanağı olarak sürücü kursunuza bildirilmektedir. Direksiyon sınav sonucunu sürücü kursunuzu arayarak öğrenebilirsiniz.
Birinci vites kalkış vitesidir. Zorunlu haller dışında, kalkıştan hemen sonra aracınızı ikinci vitese geçiriniz. ( Yaklaşık 3-4 araç boyu bir mesafede ikinci vitese geçmeniz gerekir. ) Sınavın yapıldığı güzergahta 4. vitese geçebileceğiniz kadar hızlanamazsınız.
L Parka yanaşırken sağ sinyalimizi veririz, yanaşırken aracın hızını iyice düşürmeliyiz. L'ye girerken dubalar ile kaldırımı ortalayarak düz bir şekilde (kaldırıma paralel olarak) dubalar ile kaldırımın arasına gireriz, "L Dönüş Alanı" Tabelasını yanında dururuz.
125cc motor 1. viteste 25-30km yapar bağıra bağıra ama o şekilde mevcut sınav sistemine göre sınavı geçemezsin. 2. 3. vitesleri de kullanman lazım.
Ehliyet almak sanıldığı kadar zor bir işlem değildir ve pratik ve teorik bilgiler sayesinde kolaylıkla ehliyet alınabilir. Ehliyet sınavında toplam 50 adet soru bulunur. Bu sınavdan geçerli bir not almak ve ehliyet almak için en az 70 puan almanız gerekir.
Dikkat edilmesi gerekenlerden birisi de park mesafesidir. Aracı park ederken, çıkış manevrası yapabilmek için yeterli alan bırakılmalıdır. Bunun için önerilen mesafe 120 cm civarındadır. Paralel park yapılması gereken durumlarda ise park alanının, aracın boyunun yaklaşık 1,5 katı olmasına dikkat edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri