Sağlık Bakanlığı 2022/5 yılında yaptığı Sağlık Teknisyeni İlk ve Acil Yardım alımlarda oluşan taban puan 77,76451 olurken tavan puan ise 94,25181 puan olmuştur.
Atama için taban puan 70 olarak belirlense de bu puan istediğiniz kuruma atanmanız için yeterli olmayabilir. Sınava en iyi şekilde çalışmak ve yüksek bir başarı elde etmek gerekir. Sınavı kazandığınızda paramedik iş ilanlarını takip ederek gerekli başvuruları yapabilirsiniz.
KPSS 2023/5 Yerleştirmelerin Paramedik Puanları 86,82 ye kadar düşmüştür.
İlk ve Acil Yardım Bölümü 2023 taban puanları en düşük 177,59489, en yüksek 373,28284'tür. İlk ve Acil Yardım Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 1738955, en yüksek 171355'tir.
KPSS 2023/5 Yerleştirme Sonuçlarına Göre Paramedik (ÖnLisans) Taban Puanları1.122 Paramedik Kadrosunun tamamına yerleştirme yapılmış olup KPSS 2023/5 alımlarında Sağlık Teknikeri (İlk ve Acil Yardım) Paramedik en düşük puanı 86,82 ile İSTANBUL BEYOĞLU 6 NOLU ASHİ yapılmıştır.
İlgili 31 soru bulundu
Paramedik Olma Şartları Nelerdir? Üniversitelerin 2 yıllık, İlk ve Acil Yardım Paramedik Bölümünden mezun olan bireyler bazı şartları yerine getirmek suretiyle paramedik olmaya hak kazanırlar.
Kamuda çalışan paramedik maaşları şu şekilde sıralanmaktadır: Mesleğine yeni başlayan acil tıp teknikeri maaşları: 26 bin 200 TL – 29 bin TL. 5 yıllık deneyimli acil tıp teknikeri maaşları: 26 bin 400 TL – 32 bin TL. 10 yıllık deneyimli acil tıp teknikeri maaşları: 26 bin 500 TL – 33 bin TL.
Devlette acil servis hemşiresi olmak için şu kriterleri sağlamak gerekir: Acil Tıp Teknisyenliği, Paramedik veya Hemşirelik gibi bölümlerden birini okumak. KPSS'den en az 70 puan almak. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
Paramedik olmak için üniversitelerin 2 yıllık, İlk ve Acil Yardım Paramedik (ATT) Bölümünden mezun olmak gerekir. Eğitim şartlarını başarılı bir şekilde yerine getiren bireyler belirli kriterleri karşıladığı andan itibaren ilgili kurumlara başvuru yapabilir.
Sağlık Bakanlığı, sözleşmeli 30 bin sağlık personeli, bin 183 idari personel ile 11 bin 317 sürekli işçi alacak. 15 bin 537 atama ile tıbbi sekreterler en çok kadroyu alırken, bunu sırasıyla 5 bin 831 kişi ile hemşireler, bin 470 ebe ve bin 198 paramedik alımı kadrosu izledi.
Paramedik bölümü mezunlarına göre yaklaşık 800 ila bin arasında acil tıp teknikeri açığı bulunuyor.
Bu nedenle, paramediklerin çalışma koşulları bazen zorlayıcı olabilir. İşlerinin doğası gereği, paramedikler, gece ve hafta sonları da dahil olmak üzere düzensiz saatlerde çalışabilirler. Acil durumlar, herhangi bir zamanda meydana gelebilir, bu nedenle paramediklerin 24 saat nöbet tutmak gibi görevleri olabilir.
Görev, Yetki ve Sorumluluklar
Paramedikler olay yerine ambulans ile gelen ilk kişilerdir. Paramediklerin görevi; Hasta veya yaralının durumunu değerlendirmek. Hasta veya yaralının durumuna göre olay yerinde uygun tedaviye başlamak (Oksijen tedavisi, Pansuman, Entübasyon, CPR, intravenöz, intreosseoz uygulamalar Vb).
İlk ve Acil Yardım Bölümü Okumak (Paramedik)
Bölüm dersleri, diğer yüksek eğitim (2 yıllık) bölümlerine göre daha zordur. Bölümün en zor dersleri Resüsitasyon, Anatomi, Fizyoloji, Travmadır. Bu dersleri verdiğiniz takdirde üniversite bitmiş sayılır. Derslere giren öğretim görevlileri tıp mezunudur.
İnsan sağlığına hizmet eden Paramedik, çeşitli kurumlarda çalışabilmektedir. Devlet hastaneleri başta olmak üzere devlet kurumlarında, özel hastanelerde, üniversite hastanelerinde, acil servislerde, ambulans hizmetlerinde ve özel helikopter ambulanslarda istihdam edilebilir.
Acil Servis Hemşiresi Olmak İçin Gerekenler
Sağlık meslek lisesinden acil tıp teknisyenliği bölümünü bitiren acil tıp teknisyenleri, sağlık meslek yüksek okulundan paramedik mezunu olanlar ve üniversitede hemşirelik bölümünü bitirenler kamu veya özel hastanelerde acil servis hemşiresi olarak çalışabilir.
Eşit ağırlık (EA) puanı ile alan 2 ve 4 yıllık bölümler.
Polis kaç puan istiyor 2023? TYT puan türünden 250,000 (iki yüz elli) ham taban puan ve üzerinde puan almış olmak. Şehit ve vazife malulü olanların eş ve çocukları için, (a) bendinde belirlenen ham taban puanın en az % 80'i olan 200,000 (iki yüz) puan ve üzerinde puan almış olmak.
eleman.net verilerine göre, Paramedik 2023 yılında ortalama 15.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Paramedik , Temmuz 2023 yılında ortalama 15.500 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 12.100 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
İlk ve acil yardım bölümünün eğitim süresi 2 yıldır. Öğrencinin bu programdan mezun olabilmesi için 120 AKTS haklarını doldurması, staj ve mesleki uygulama koşullarını yerine getirmesi gerekmektedir.
Kayıt ve kabul koşulları: Bu programa kabul edilebilmek için ÖSYM nin yaptığı Temel Yeterlilik Testi (TYT) yeterli puan almış olmak gerekmektedir.
Paramedik olmak isteyen öğrencilerde bazı özel şartlar aranır. Bunlar; kadın adaylar için boy sınırı 1.60 cm, erkek adaylarda ise 1.65 cm boyundan kısa olmamaları şartıdır. Bunlarla beraber yaş sınırı da bulunur. Adaylar programa kayıt yaptırdıkları sırada en az 17, en fazla 23 yaşında olmalıdırlar.
Acil tıp teknisyeni (ATT) olmak için sağlık meslek lisesi mezunu olmak yeterlidir. Yani lise düzeyinde bir eğitim söz konusudur. Ambulans ve acil bakım teknikeri yani paramedik ise önlisans mezundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri