Açıklamaya göre kaçak durumda olan hobi bahçeleri ya da içinde havuz bulunan hobi bahçeleri ülkemizde yasaklanmıştır. Tarım arazileri günümüzde noter ile hisseli şeklinde satılmaktadır ve bu alanlar üzerinde izinsiz şekilde hobi bahçeleri yapılması yasaktır.
Yoğun talep ile karşılaşan yerel yönetimler, yasal bir düzenleme olmamasına rağmen bu yapılaşmaya başta uzun süre göz yummuştur Daha sonra imara aykırı yapılan bu hobi bahçelerinin bir bölümü imar barışıyla yasal hale getirilmiştir.
Hobi bahçesi şeklinde kullanıma sunulan araziler, imar durumuna göre hisse şeklinde ya da kooperatif hissesi şekilnde de satışa sunulabilmektedir. Kooperatif hisseli hobi bahçelerinin satışa sunulmasında herhangi bir sakınca olmadığı gibi alınmasında da sakınca bulunmamaktadır.
Sonuç olarak; Tarım Arazileri üzerinde Hobi Bahçesi adı altında yapılan faaliyetler yasal değildir.
Hobi bahçesi, kırsal alandan uzakta genellikle şehir merkezinde yaşayan ve toprakla bağlantısı olmayan vatandaşlar tarafından yani ihtiyaçtan ortaya çıkmış bir gayrimenkul türüdür.
İlgili 32 soru bulundu
Gıda, tarım ve orman alanında düzenlemeler içeren teklif TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Yasayla, tarım arazilerinin hobi bahçeleri gibi uygulamalarla bölünmesi engellenecek. Plan veya projelere aykırı hareket edilmesi halinde, sorumlulara 1000 liradan az olmamak kaydıyla idari para cezası uygulanacak.
Bahçeye Ev Yapılabilir mi? Yapılacak evin en fazla iki katı olması gerekir. -Söz konusu arsanın en az 5.000 metrekare olması gerekmektedir. Bunun altındaki tarlalara ev ya da herhangi bir yapı yapılamaz.
Hobi bahçesi yapmak yasal mı? Hobi bahçesi yapılması yasaldır. Ancak bazı şartları bulunur. Bahçe yapılacak yer tarım arazisi niteliğinde olmalıdır ve imar planında arsa olarak nitelendirilmelidir.
4) Hobi Bahçeleri ve 2863 Sayılı Kanun
Şayet daha basit nitelikte bir imalat sözkonusu ise tabi olacağı hüküm anılan kanunun 65/4 maddesi olup uygulanacak yaptırım 6 ay ile 3 yıl arasında hapis cezasıdır.
Genelde en çok sorulan soru 5 bin metrekare tarlaya ev yapmak yasal mı sorusu oluyor. Bu sorunun cevabı evet olacaktır. Bir tarlanız varsa ev yapabilmeniz için arsanızın en az 5 bin metrekare olması gerekir. Diğer şartları da karşılıyorsanız ev yapma sürecinizde yasal sorunlar yaşamazsınız.
Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur. Yani siz zeytinlik, bağ, bahçe gibi imarsız toprak parçalarınızın üzerine belirli şartları yerine getirmek kaydıyla, özel amaçlı yapı inşa edebilirsiniz.
Dikkat edilmesi gereken bir nokta, sırf bir kooperatiften ev alındı diye ev sahibinin o kooperatifin bir üyesi olmadığıdır. Satın alan kişi sadece tapuda görünür. Kooperatifler ise gayrimenkulün alış ve satışını, satış vaadini ve ipotek dahil belli tapu işlemlerini tamamlar.
Satın aldığınız, devredilen, miras kalan bir arsa için hisse sahiplerinin tüm inşaat faaliyetlerini ve hisse satışlarını resmi kurumlara bildirme zorunluluğu vardır. Sırf arsa sizin olduğu için istediğiniz konutları yapmanız, kiralamanız, satmanız veya gelir elde edebilmeniz mümkün değildir.
Numarataj belgesi nerden nasıl alınır? Büyükşehir ve Büyükşehir olmayan şehirlerde farklılık göstermektedir. Büyükşehir olmayan şehirlerde ilçe belediye yetkisindedir. Büyükşehirlerde ise bünyesinde bulunan İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'ne bağlı Numarataj Şefliğinden alınır.
(2) Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle müracaatta bulunulabileceği gibi kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabilir.
Dolayısıyla 31.12.2022 tarihine kadar yapılmış ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar yapı sahiplerinin 3 Mayıs 2023 tarihine kadar başvurmaları ve belirlenecek kayıt bedelinin 30 Mayıs 2023 tarihine kadar ödenmesi halinde Yapı Kayıt Belgesi verilerek hukuka uygun hale getirilecektir.
İzmir Menderes'te 'hobi bahçesi' adı altında alınan alanlara inşa edilen yapılar, belediye ekiplerince yıkılacak. İzmir'in Menderes ilçesinde 200 ile 500 metrekare arasında parsellere bölünerek kurulan kooperatiflere üye olanlara noter satışıyla verilen hobi bahçelerinde inşa edilen yapılar için yıkım kararı alındı.
Arazi kullanım plânlarında, tarımsal amaçlı kullanım için ayrılmış arazilerde, izinsiz yapılan bütün yapılar yıkılır ve temizlenir. Arazinin yeniden eski haline gelmesi için yapılan masraflar sorumlulardan tahsil edilir.
Tarım ve Orman BakanlığıAlo 174 İhbar ve Şikayet.
Parseller bahçe konseptine göre düzenlenmiş olup içerisine prefabrik ev kurulumu için de yer ayrılır. Ayrılan alan içerisine belediyelerce veya anlaşmaya bağlı olarak kullanıcılar tarafından izin verilen hobi bahçesi prefabrik ev yapılır.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor. Eski kanuna göre 5 bin metrekarenin altındaki tarlalara prefabrik ev yapılmasına izin veriliyordu fakat son düzenlemelerden sonra 2023 yılında herhangi bir ev için tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor.
İmarı olmayan arsaya her nasıl olursa olsun, yapıla taşınmaz kaçak statüsündedir. İmarı olan arsaya ev yapmak için de mimari projesi hazırlanmış ve belediyeye sunulmuş olması gerekmektedir. Belediye tarafından istenen evrakların eksik olması durumunda da ev yapımına başlanılmaması uygun görülmektedir.
Söz konusu arsanın en az 5.000 metrekare olması gerekmekte olup, bunun altındaki tarlalara ev ya da herhangi bir yapı yapılamaz. Tarlanın yola cephesi olması ve yapılacak her türlü yapının (örneğin, prefabrik ev, ahır, depo, kümes vb.) parsel bitiminden beş metre, yoldan ise 10 metre uzakta olması gerekmektedir.
Peki, tarlaya bağ evi yapmak için izin nereden alınır? Öncelikle tarlanın bulunduğu bölgeye ait belediyeye gidilmeli ve arsanın belediye tarafından mutlaka sorgulatılması gerekmektedir. Daha sonra tarlanın tapusu da dahil olmak üzere, tarla ile alakalı bütün belgeler alınmalı ve imar izni maliyeti ödenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri