Bir parametre, bir sistemi veya çalışma koşullarını tanımlayan bir kümeden birini oluşturan sayısal veya diğer ölçülebilir bir faktör olarak tanımlanır. Parametreler, bir sistemi tanımlamak veya bir sistemin performansını, durumunu veya koşulunu değerlendirmek için yararlı veya kritik olan bir sistemin öğeleridir.
Parametre, sistemi tanımlarken veya performansını, durumunu değerlendirirken yararlı veya kritik olan bir sistem unsurudur. Bu görüntü, bir küre üzerindeki parametre eğrilerini gösteriyor.
Parametrik denklemlerde kullanılan bağımsız değişkenler çoğunlukla zamanı ya da açıyı temsil eder ve genellikle , ve harfleri ile ifade edilir. Bu bağımsız değişkenlere parametre de denir. Parametrik denklemlerin grafiklerine parametrik eğri denir.
Sosyal bilimlerde parametreye örnek olarak nüfus ortalaması, populasyon varyansı, populasyon standart sapması vb ayırt edici değerler gösterilebilir. İstatistikte parametreye örnek olarak tüm çalışanlar için ortalama aylık gelir 3.000 ₺ ise, burada ortalama 3.000 ₺ bu kitleye dayandığından bir parametre kabul edilir.
Parametre terimi neredeyse tüm programlama dillerinde kullanılan önemli bir terim durumundadır. Fiziksel bir nesnenin özelliklerinin betimlendiği gibi kodlanan bir nesnenin de çeşitli özelliklerinin tanımlanması gerekmektedir. Bilgisayar bilimlerinde tanımlanan bu özelliklere “parametre” denir.
İlgili 32 soru bulundu
Günümüzde sıklıkla karşımıza çıkan parametre, dilimizde “değişken” anlamına gelen bir kelimedir. Belirli bir sistem içerisindeki tanımı ise mevcut durumun değerlendirilmesi sürecinde kritik olan ögeleri ifade eden bir kavramdır.
Tek boyutlu girdisi ve çok boyutlu çıktısı olan bir fonksiyon, uzayda bir eğri çizmek gibi düşünülebilir. Böyle bir fonksiyon bir parametrik fonksiyon olarak, bunun girdisi ise bir parametre olarak adlandırılır. Çok değişkenli analizde, bazen belirli bir eğriyi çizen bir parametrik fonksiyonu bulmanız gerekir.
Parametre : İncelenen değişkenin toplumdaki tipik değerine parametre denir. Parametre, toplumdaki tüm birimler ele alınarak yapılan incelemede hesaplanacak sayısal ya da oransal değerdir. Parametre olarak ortalama, görülme oranı (sıklığı), varyans vb. değerler hesaplanabilir.
parametresi terimi, sağlanması beklenen değerlerin adlarını açıklamak için kullanılır. Bağımsız değişken terimi, her parametre için sağlanan değerler için kullanılır.
Parabole ait herhangi iki noktayı birleştiren doğru parçasına kiriş denir. Odaktan geçen parabol eksenine dik olan kirişin yarısına parametre denir ve "p" ile gösterilir.
Parametrik denklemler genellikle bir eğri veya yüzey gibi geometrik bir nesneyi oluşturan noktaların koordinatlarını ifade etmek için kullanılır ve sırasıyla parametrik eğri ve parametrik yüzey olarak adlandırılır.
Parametre ile ilgili bir hipotezimiz, yani bir bilgimiz veya bir beklentimiz yoksa o zaman örnekten elde edilen bilgilerden istifade ederek parametreyi tahmin etmeye çalışırız. Örnek değerinin kendisi, parametrenin bir tahminidir. Buna nokta tahmini denir.
parametre: Bir fonksiyon içerisinde kullanılan ve fonksiyona geçirilen argümanı referans eden isim. içeri aktarma (import): Bir Python betiği içerisinde tanımlanmış fonksiyon ve değişkenlerin başka bir betik ortamına veya Python kabuğuna getirilmesi için kullanılan cümledir.
Daha çok aksiyom, değişken, argüman gibi manalar yerine kullanılır. Türk Dil Kurumuna göre parametre matematik terimi olup manası şu şekildedir:" ( cebirde ) durağan gibi görünen, fakat alacağı her yeni değer için işlevi değiştirilen cebirsel simge ya da sayı bir denklemin katsayılarına giren nicelik.
Ticari sistem Yönetimi Parametreler içerisine Parametre Yönetim Ekranı eklenmiştir. Parametre Yönetim Ekranı ile bir firmadaki çalışma parametrelerini ortak parametre olarak alma veya başka firmadaki çalışma parametrelerini ilgili firmaya kopyalama gibi işlemlerin yapılması sağlanır.
Farklı değerler alabilen ifadelere “değişken”, her zaman aynı kalan (değişmeyen) ifadelere “sabit”, bazen değişken bazen de sabit olarak işlem gören ifadelere de “parametre” denir.
Fonksiyonlarda parametre kullanımı
Parametreler, fonksiyonların girdileri olarak kullanılan değerlerdir. Bir fonksiyonun belirli bir işi yapabilmesi için ihtiyaç duyduğu verileri parametreler aracılığıyla alır. Parametreler, fonksiyonun parantezleri içinde tanımlanır ve fonksiyon çağrıldığında verilir.
Araştırmacının ilgi alanına giren ortak özellikli birimler topluluğudur. Yığını niteleyen (karakterize eden) ortalama, varyans, oran gibi değerlere 'parametre' denir. Her parametre sabittir ancak her sabit parametre olmayabilir.
Değişken, iki ve daha fazla değer alabilen ve değişebilen her şeyi kapsar. Araştırmalarda cinsiyet, yaş gibi özellikler değişken olarak kabul görür.
Parametrik istatistik, verilerin rastgele dağılım esasına uyduğunu kabul eden ve olasılık dağılımı parametrelerine göre çıkarımlar yapan istatistik dalıdır. En iyi bilinen ilkel istatistik yöntemleri parametriktir. Genellikle parametrik yöntemler, parametrik olmayanlara göre daha fazla kabullenme yaparlar.
Parametrik olmayan istatistik terimi çok zaman da verilerin ölçülme ölçeği özelliklerine yani orijinal olarak kategorik olmalarına (yani isimsel veya sırasal ölçekli olmasına) ve niceliksel ölçekli veriler için mümkün olan matematik işlemlerin ve istatistik ölçümlerinin geçerli olmamasına da dayanır.
Populasyona ait verilerin özetlenmesinde kullanılan özet ölçütler parametre olarak tanımlanır.
Fonksiyonlar farklı sayıda parametre alabilir. Örneğin print() fonksiyonu toplam 256 adet parametre alabilirken, input() fonksiyonu yalnızca tek bir parametre alır.
Yapıcı (Constructor) Fonksiyonlar
Nesne oluşturulacağı zaman derleyici tarafından sadece bir kere çalıştırılırlar. Parametre alabilirler.
Yıkıcılar sınıfın bir nesnesi kapsam dışına çıktığında veya o sınıfın nesnesine silme ifadesine başvurulduğunda çalıştırılan bir sınıf özel üye fonksiyonudur. Bir yıkıcı, başında yaklaşık işareti (~) bulunan sınıfla aynı ada sahip olacaktır ve ne bir değer döndürebilir ne de bir parametre alabilir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri