Zorunlu Bilgiler (Bedihi, a priori, analitik kesin bilgiler) Herhangi bir akıl yürütme ya da delillendirmeye gerek bırakmadan zi- hinde oluşan bilgidir.
“Ansızın olmak, birdenbire ortaya çıkmak” anlamındaki Arapça bedh kökünden türeyen bedîhî, mantıkta “aklın hiçbir delile ihtiyaç duymaksızın kendiliğinden doğruluğunu kabul ettiği önerme” şeklinde tarif edilir. Bedîhî bir mantık terimi olarak daha çok Fahreddin er-Râzî'den (ö. 606/1209) sonra kullanılmaya başlanmıştır.
Duyu izlenimleriyle sevinç ve acı gibi psikolojik bilgiler, sebep-sonuç ilişkisiyle alâkalı hükümler, bir hükmün ya doğru veya yanlış olacağı (üçüncü şıkkın imkânsızlığı) yönündeki bilgi gibi herhangi bir sebebe bağlı olmadan insan zihninde yer alan bilgiler zaruri bilgilerdir.
Aklın hiçbir delile ihtiyaç duymaksızın apaçık ve kesin olarak kabul ettiği önermeler anlamına gelen mantık terimi. Zihnin zorunlu olarak kabul ettiği, kesin bilgi içeren önermeler için kullanılan mantık ve felsefe terimi.
Bedîhî tasavvur, soğukluk ve sıcaklığın tasavvurunda olduğu gibi herhangi bir çaba ve talebe dayanmayandır.
İlgili 21 soru bulundu
Doğruluğunda şüphe bulunmayan ve zaruri bilgi getiren kesin delil; mantıktaki beş sanattan biri. Gerçeğe ulaştıran şey anlamında kelâm ve fıkıhta kullanılan terim.
Tasavvur, zihnin herhangi bir şeye dair kavrayışı ve kuşatışıdır. Dış dünyadan veya iç dünyamızdan yahut zihnin bizatihi kendisinden veya başka kaynaklardan edinilmiş olan zihindeki izler, etkilerdir.
Kur'ân-ı Kerîm'de Allah'ı tesbih için kullanılan “sebh” kökünün türevleriyle başlayan altı sûrenin ortak adı. Kur'ân-ı Kerîm'i oluşturan 114 bölümden her biri.
Hayatı güzelleştirmeyi hedefleyen ve insanı mükemmeli aramaya teşvik eden -zarûriyyât ve hâciyat düzeyine çıkmamış- düzenlemeleri ve bunların sağladığı faydaları ifade eden fıkıh usulü terimi. Genelde dinin, özelde ibadetler ve hukuk alanındaki dinî hükümlerin gayeleri anlamında bir tabir.
İstidlâl, zihnin daha önce bilinen bir veya birden çok önermeden (kazıyye) bilinmeyen bir önermeyi sonuçlandırma, açığa çıkarma işlemidir. Diğer bir ifadeyle istidlâl, daha önce doğruluğu bilinen yahut doğru olduğu sanılan bir hüküm veya hükümlerden hareketle bilinmeyen bir hükme ulaşmaktır.
“İktisabî” olan ise zihinsel çaba (akıl yürütme) ile elde edilen bilgidir. İmam Gazzâlî de kelamcılarla aynı minvalde; “bir insanın aynı anda iki yerde olamaması”, “bir şeyin hem canlı hem ölü olamaması” gibi zaruri bilgi; bir de akıl yürütme ile elde edilen iktisabî bilgi türünün olduğunu söyler.
Kişinin dinî, ahlâkî ve iktisadî hayatındaki her türlü kazanımını ifade eden terim.
Zorunlu kelimesiyle özdeş olan eş anlamlı kelimeler, mecbur, kesinlikle, mutlaka, gerekli, öncelikli, farz, emir, zoraki, mecburi, zorunlu ve zaruri gibi kelimelerdir. Zorunlu kelimesinin eş anlamı olan kelimelerin kullanıldığı cümleler emir anlamı içermektedir.
بدیهیٖ Arapça ve farsça anlamları
به بدیهة. ناگهانی. (ناظم الاطباء). مرتجل.
Etimolojik olarak Farsça, bulut gibi anlamına gelen ebrî sözcüğünden veya Çağatayca'da hareli görünüm, damarlı kumaş veya kâğıt anlamında kullanılan ebre'den geldiği düşünülmektedir.
Sözlükte makâsıd kelimesi, “ulaşılmak istenen hedefler” anlamına gelmektedir. Literatürde makâsıd kelimesi ile biri genel, diğeri özel olmak üzere iki anlam kastedilir. Genel anlamıyla kullanıldığında dinin amaçları ve insanları ulaştırmayı hedeflediği ana gayeleri anlaşılır.
Maslahat-ı Mürsele'nin Tanımı
Maslahat-ı mürsele, Şâri„ tarafından muteber veya geçersiz sayıldığına dair bir delil bulunmayan, hükmün kendisine bağlanması ve üzerine hüküm bina edilmesi, insanlara bir fayda sağlamasına ya da insanlardan bir zarar gidermesine bağlı olan maslahattır.
Varlık ve hadiselerin ilâhî hikmet ve inâyet uyarınca kozmik düzeni gerçekleştirmeye yönelik bir gayeye sahip olduğunu savunan doktrin. İyilikle kötülüğün mahiyetine ve ölçüsüne ilişkin tartışmalara konu olan kelâm, ahlâk ve fıkıh usulü terimi.
Felak ve Nâs sûreleri mukaşkışeteyn (tedavi eden); İhlâs, Felak ve Nâs sûreleri muavvizât, yalnız Felak ve Nâs sûreleri muavvizeteyn diye anılmıştır.
Kur'ân-ı Kerîm'de es-seb'u't-tuvel dışında âyet sayısı yüzün üzerinde olan sûrelere verilen ad.
Sûrelerin bu günkü tertibinin Hz. Peygamber tarafından yapıldığı (tevkîfî) veya sahabenin içtihadı ile veya kısmen Hz. Peygamber tarafından, kısmen de sahabenin içtihadı ile meydana getirildiği şeklinde üç farklı görüş vardır. Her sûrenin bir ismi vardır.
1. Doğrulamalar, onaylamalar, tasdikler: Fikrince kanâat ettiği tasdîkātı tağyir etmek kābil midir? (Nâmık Kemal). 2. Mantık ilminin, bir nesnenin tasavvurlarla bilinmesinden sonra esâsı önermeler, amacı kıyas, burhan, cedel, şiir ve hitâbet olan bölümü.
Tasdik, zihindeki bileşik tasavvurların veya sözün içeriğinin, kendisine has varlık düzlemiyle (nefsu'l-emr) örtüştüğünün kabulüdür; zihnin bu yöndeki ikrarı ve iz'anı; onaması ve onaylamasıdır.
Zihin ya da bilinç; düşüncenin, algılamanın, belleğin, duygunun, isteğin ve düşlemenin bazı birleşimlerinde görünür olan bilincin ve zekânın kolektif görünüşlerini kapsar. Zihin bilinç akışı olarak tanımlanabilir. İnsan beyninin bilinçli süreçlerin tümünü içerir.
Varlık ve olayların gerçekliğini ve bilgilerin doğruluğunu inkâr eden, doğru ve geçerli bilgiye ulaşmanın mümkün olmadığını savunan felsefî akımın genel adı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri