Parasalcılara göre, ekonomideki istikrarsızlıkların birçoğu parasal kökenlidir. Bu nedenle para politikasının iktisadi sorunlara karşı, diğer iktisat politikası araçlarından daha etkili olduğunu düşünmektedirler. Bu görüşlerini özetle " Enflasyon her zaman ve her yerde parasal bir olgudur" sözüyle ifade ederler.
Monetarist teori, hızı genel olarak istikrarlı olarak görür, bu da nominal gelirin büyük ölçüde para arzının bir fonksiyonu olduğunu ima eder. Nominal gelirdeki değişimler, reel ekonomik aktivitedeki (satılan mal ve hizmetlerin sayısı) ve enflasyondaki (bunlar için ödenen ortalama fiyat) değişiklikleri yansıtır.
Alternatif Makro Modeller: Monetarist İktisat. Temsilciler; Cagan, Phelps, Brunner, Meltzer, Friedman, Schwartz, Temel olarak Keynesyen iktisada bir tepkidir. Keynesyen iktisatla temel çelişki Philips eğrisi ve para/maliye politikalarının etkinliği üzerinedir.
(Monetarism) Monetarist görüşü benimseyenler para arzının kısa dönemde cari fiyatlarla milli gelirin başta gelen belirleyicisi olduğunu savunmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Monetarizm büyük ölçüde, 1976 Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan Amerikalı iktisatçı Milton Friedman tarafından geliştirilmiş bir teoridir. Friedman, 1976 yılında “Paranın Miktar Teorisi Üzerine Çalışmalar” başlığı altında, editörlüğünü yaptığı bir kitap yayınladı (Friedman: 1956).
Monetarizm, esasen enflasyon konusunu teorik ve ampirik çalışmalarla inceleme konusu yapmıştır. Monetaristler enflasyonun temel nedeni olarak para arzının hükümetlerce gereksiz yere ve aşırı ölçüde artırılmasını görmektedir. Monetaristlere göre, ekonomideki istikrarsızlıkların bir çoğu parasal kökenlidir.
Miktar teorisi veya paranın miktar teorisi, para arzının doğrudan doğruya fiyat seviyesiyle orantılı olduğunu belirten klasik ekonomi kuramı. Teoriye göre paranın değeri, ekonomideki para miktarına bağlıdır. Arzı artan malın fiyatının düşmesi ve arzı azalan malın fiyatının artması ilişkisi, para için de geçerlidir.
1950'ler ve 1960'lardaki entelek- tüel topluluk içinde neredeyse tek başına olan Friedman, fiyat sisteminin azamî serbestlikte çalışmasına izin vermek amacıyla, hükümet politikasının kurallarla kısıtlanmasını savundu.
Para Arzı Para arzının artması, enflasyonun oluşmasındaki bir başka unsurdur. Bu durumda, yatırım ve tüketim harcamaları artarak fiyatlar üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşur.
Keynesçi iktisatçılar, tam istihdamı ve fiyat istikrarını hedefleyen kamu politikalarını içeren bir devlet müdahalesini savunmuşlardır. Keynes teorisi göre, talebi canlandırmak ve küresel ekonomiyi depresyondan çıkarmak için hükümet harcamalarını azaltılmalı ve daha düşük vergiler uygulamalıdır.
Keynesyen görüşte para politikası faiz oranlarındaki değişmeler yoluyla reel ekonomiye aktarılmaktadır. Para arzındaki bir azalma faiz oranlarını ve dolayısıyla borçlanmanın maliyetini yükseltmektedir.
Phillips eğrisi, bir ekonomide enflasyonla işsizlik oranı arasındaki tarihsel ters yönlü ilişkiyi aktaran tek-denklemli emprik eğridir. 1958 yılında İngiliz istatistikçi ve ekonomist William Phillips tarafından bulunmuştur.
Merkez Bankası'nın yarattığı ve piyasaya sürdüğü paranın ölçüsü PARA TABANI'dır. Para Tabanı terimi “Emisyon + Bankaların Merkez Bankası'nda tuttuğu mevduattan” oluşur.
Monetarist düşüneeye göre, uzun dönemde, para arzındaki bu artışın ekonomi üzerindeki gerçek etkisi, piya- sadaki fiyat ayarlamaları nedeniyle, ortadan kalkmaktadır.
Parasal taban/Güçlü Para: Dolaşımdaki para ile bankaların merkez bankasındaki hesaplarında bulunan zorunlu ve fazla rezervlerinin toplamı. Parasal taban, merkez bankası tarafından doğrudan kontrol edilebilen parasal büyüklük. Açık piyasa işlemleri kullanılır.
Yeni Keynesyen Makro Modeller, kısa dönem fiyat katılık- ları nedeniyle toplam talebin, reel ekonomik faaliyetlerin te- mel belirleyicisi olduğu düşüncesini ortaya koymaktadır. Bu anlamda parasal politikanın reel ekonomi üzerinde güçlü etkileri vardır.
Hayek bu noktada liberalizmin, sınırsız özgürlük anlayışı ile özdeşleştirdiği anarşizmden farkını vurgular. (Hayek, 2009:208-209) Hayek'in özgürlük anlayışı, Locke ve A. Smith gibi liberalizmin kurucu filozoflarının “sınırlı devlet” anlayışına dayanır.
Keynes'e göre para talebi sadece cari gelirden etkilenir, bu yüzden de para talebi ve paranın dolasım hızı istikrarlı de˘gildir. Friedman'a göre para talebi sürekli gelirden etkilenir. Bu nedenle, para talebi ve paranın dolasım hızı is- tikrarlıdır. Keynes'e göre faizler para talebini etkiler.
Cambridge Yaklaşımına göre, paranın hızı söz konusu ülkedeki kurumsal faktörler tarafından belirlendiği kabul edilmekte ve bu nedenle bugünden yarına değişmeyeceği varsayılmakta olup dolaşım hızı sabit kabul edilmektedir.
(Relative price) Bir mal ya da mal ve hizmet grubunun fiyatlarının, bir başka mal ya da mal ve hizmet grubu fiyatlarına bölünmesiyle elde edilen değerdir. Nispi fiyat, mal ve hizmetlerin birbirleri karşısındaki durumunu belirler.
Keynes, 1937 yılında kaleme aldığı makalede 'faiz oranının likidite tercihi teorisi' olarak adlandırdığı yaklaşıma göre faiz oranının başka faktörlere bağlı olmakla birlikte kısaca para arzı ve para talebi tarafından belirlendiğini ifade etmektedir (Keynes, 1937: 241).
Faiz oranı kanalı standart Keynesyen parasal aktarım kanalı olarak da ifade edilmektedir. Bu kanal, borç paranın marjinal maliyetini değiştirerek ekonomik birimlerin nakit akımını ve tüketim tercihlerini etkilemekte, üreticilerin ise yatırım, tasarruf ve toplam talebini etkilemektedir.
Makroekonomide, para arzı veya para stoğu, belirli bir zaman aralığında ekonomi genelinde dönen toplam paranın değeridir. Para arzı M1 ve M2 denen 2 araçla ölçülür. M1 (Money 1) ekonomideki nakit para, vadesiz mevduat ve çeklerin toplamıdır.
Miktar teorisi, para miktarındaki değişmelerin doğrudan fiyatlar genel seviyesindeki değişikliklere yansıyacağını ifade etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri