Yaşanılan bölgenin soğuk oluşu ya da kış aylarının sert geçmesi durumunda alınan bir diğer önlem ise, antifriz sistemlerinin geliştirilmesidir. Elbette güneş enerjisinin kışın donma ihtimali vardır.
Hayır Vakum tüplü güneş enerjisi sisteminin, eğer binada yaz-kış yaşanıyorsa boşaltılması gerekmez, zaten kışın da güneşli günlerde sıcak su sağlamaya devam eder. Bina kışın kullanılmıyorsa içindeki suyun donarak ürüne zarar vermesini engellemek amacıyla suyun boşaltılması gerekir.
Çalışma şeklini göz önüne aldığımızda sıcaklığın hiçbir şekilde enerji üretimine faydasının olmadığını görebiliriz. Bu yüzden güneş panelleri, güneş ışığı aldıkları sürece, kış aylarında ve soğuk havalarda da elektrik üretimi yapabilirler.
Kar Yağışı Sonrası Güneş Paneli
Beyaz renk ışınların yansıması için en ideal renktir. Bu sebeple Kışın kar yağışı durduğu zaman Güneş kendini gösterirse her taraftan ışınlar yansımaya başlar. Yansıyan ışınlar sayesinde güneş panelleri ışınımları toplayarak enerji üretimini gerçekleştirir.
Su ısıtan güneş enerjisi sistemleri yaklaşık 150 litre sıcak su haznesine sahip. Güneş cam borulara değdiği zaman camlar mercek görevi yapıyor. İçerisinde dönen suyu ısıtıp hazneye iletiyor. 2 saatlik zaman içinde suyun sıcaklığını yaklaşık olarak 80 santigrat dereceye kadar ulaştırıyor.
İlgili 26 soru bulundu
Güneş enerjisi ile su ısıtma sistemleri, 20-25 yıllık bir kullanım ömrüne sahiptir.
Yatırım maliyet ve kullanım kolaylığı gibi avantajları güneş enerjisi sistemlerini rakiplerine göre bir adım öne çıkarıyor. Yaşamın birçok alanında hayatımıza dâhil olan bu enerji türü ev ve iş yeri gibi mekânların ısıtma ve soğutma ihtiyaçlarının giderilmesinde de karşımıza çıkıyor.
Havanın bulutlu olması da güneş panelinin elektrik üretmesine engel değildir. Yani güneş panelleri yalnızca güneşli havada çalışmaz bulutlu ya da kapalı havada da çalışır. Kapalı ve bulutlu günlerde de güneşten gelen ışınlar vardır ve bu ışınlar elektrik üretimi için geçerlidir.
Elektrik üretimi için gün ışığı yeterlidir. Yağmur : Sağanak yağışa uzun maruz kalsa bile güneş panelleri bu durumdan etkilenmezler. Zira güneş panelleri su geçirmez özelliktedir. Belli bir kalitede panel aldıysanız yağmur panelleri temizleyerek veriminin artmasını sağlayacaktır.
Ev tipi güneş panelleri 300 W'a kadar enerji üretebilmektedir. Ancak güç büyüdükçe boyutun da büyüdüğünü unutmamak gerekir. Günde 1 saat güneşlenme halinde 300 W'lık paneliniz 0,3 kW elektrik üretir. 7 saatlik ortalama güneşlenme baz alınırsa 2,1 kW elektrik üretilmiş olacaktır.
Güneş Enerji Sistemlerinizi ve su depolarınızı en az 2 yılda bir temizlemeyi ihmal etmeyin.
Tipik bir güneş panelinin ortalama ömrü 20-25 yıl arasındadır. Bu süre, kullanıma, bakım şartlarına, iklime ve içinde bulunulan dış etkenlere göre değişebilmektedir. Bu süreden sonra paneller hala elektrik üretmeye devam edecek ancak üreticinin belirttiği elektrik üretim sürelerinde önemli miktarda azalma olacaktır.
Ancak panellerinizdeki fotovoltaik hücreler elektrik üretmek için güneş ışığına ihtiyaç duymaktadır. Güneş battıktan sonra panel sisteminin ürettiği fazla enerjiyi kullanabilirsiniz.
kışın güneş ışınları paralele yakın gelirler, dolayısıyla yere çarpmadan önce atmosferle daha çok ilişkiye girerek ısılarının çoğunu kaybederler.
Uzun süre boş kalan tüplerin içi güneş altında 250 dereceye kadar ulaşabilmektedir. Bu esnada sisteme asla soğuk su vermemek gerekir. Çünkü aşırı sıcak bir ortama soğuk su gelince bu termoşok etkisine sebep olacak ve tüplerde çatlamalar meydana gelecektir.
Güneş enerji sistemleri az miktarda güneş ışığından maksimum derecece fayda sağlayacak teknolojiyle üretilmişlerdir o nedenle az yada çok güneş ışığının olması depodaki suyun ısınması için yeterli olacaktır.
Marka ve modele göre değişebilse de, tipik bir güneş paneli en iyi 25 santigrat derece civarında çalışır. Aslında 25 santigrat derece, üreticilerin PV ürünlerini derecelendirdiği endüstri standardıdır. Bu sıcaklığın ötesinde, enerji üretimi düşmeye başlayacaktır.
Güneş enerjisi panelleri sayesinde elektrik enerjisi üretilir. Bu yüzden de panellerin temizliği her zaman yüksek gerilime kapılma riskini de beraberinde getirir. Akıma kapılmamak için paneller iletkenliği olmayan deiyonize edilmiş saf suyla temizlenmelidir. Bu sayede iş güvenliği korunabilir.
10 Kw güneş paneli ortalama 6-7 saat gün ışığı aldığında bir saatte 10 kWh, bir ayda ise 60-70 kWh enerji üretir.
Güneş paneli maliyetleri üretici, tür ve boyuta bağlı olarak değişebilir. Örneğin, bir ev için kapsamlı bir monokristal güneş paneli sistemi maliyeti yaklaşık 50 bin TL'den başlıyor ve ihtiyaca göre 200 bin TL'ye varabiliyor. Polikristalin panellerin fiyatı monokristalin panellere göre biraz daha düşük olabilir.
Dünya'ya hayat veren Güneş 5 milyar yıl sonra sönerek beyaz cüceye dönüşecek.
Genel olarak, bir ev için ortalama olarak 4-10 kW güneş paneli gerekebilir. Ancak, evin elektrik tüketimine, bulunduğu bölgenin güneşlenme koşullarına ve enerji verimliliği önlemlerine bağlı olarak bu sayı değişebilir.
Bundan dolayı, güneş enerjisi sistemine ısı pompası koordinasyonu sağlayarak, kalorifer peteklerine sıcak su devir daimi yaptırıyoruz. Bu sayede peteklerde ısınma oluşuyor. Oluşan yaklaşık 60 derecelik sıcak su peteklerde dolaşarak ısıtma sağlanmış oluyor.
Bir ısı pompası sistemini güneş panelleri ile birleştirerek , ısıtma ve sıcak su ihtiyaçlarınızın çevre dostu bir şekilde karşılanmasını sağlayabilirsiniz. Güneş panellerinin, panel boyutuna bağlı olarak ısı pompasını çalıştırmak için ihtiyaç duyduğunuz tüm elektriği üretmesi kesinlikle mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri