Kolonlara dübel için delik delmek kolon zayıflamasına neden olurmu. Konulacak dubelin çapı ve ne kadar derine gireceği, kolonun özellikleri(boyutu, beton tipi vs) önem arz etmektedir. Fakat ne olursa olsan taşıyıcı elemanlara(kolon, kiriş, döşeme, temel) bir işlem yapılması önerilmez.
Kolona, tavana delik açılması kabul edilemez. Duvara işlem yapılabilir ama kolona asla ama asla yapılamaz, yapılmamalı. Kolon ve tavan işlem yapmak cinayet gibi bir duruma işaret eder.
Yönetmeliğe göre kirişin herhangi bir şekilde delinmesi mümkün değil.
Beton kolon yada kiriş seçilmesi televizyon askısının çok daha sağlam olması anlamına gelir. Beton olmayan yer seçimlerinde ise, televizyon boyutuna ve montaj yapılacak yerin sağlamlığına göre dübel ve vida seçimi yapılmalıdır. Üzeri sıvalı tuğla duvarlar için trifon dübel ve vida işimizi görecektir.
darbeli matkapla delmekde zorluk yaşayabilirsin, varsa bir tanıdığından geçici olarak kırıcı-delici alet alman. çok daha kolay ve zahmetsiz hızlıca delersin. Diğer türlü daha fazla zaman alır ve daha çok yorar. TV için kolona deleceğin deliğin kolona bir zararı olmaz.
İlgili 41 soru bulundu
Kolonlar, binaların yüklerini taşıyan ve yerçekimine karşı dayanıklılık sağlayan yapı elemanlarıdır. Binalarda genellikle bodrum katlardan çatıya kadar dikey olarak konumlandırılırlar ve çatı veya kirişlere yatay olarak bağlanırlar.
Hem kolon ve hem de kiriş, binayı ayakta tutan ve taşıyan unsurlardır.
Doğalgaz Kolon ve İç Tesisat Boruları Yerleştirme Kuralları
- Sıva altına doğalgaz tesisat borusu döşenmez. - Gaz boruları, olabildiğince kapalı hacim (kanal) içinden geçirilmemelidir. - Havalandırılmayan bölümlerden geçirilmesi zorunlu olduğu hallerde iç tesisat boruları, koruyucu borular içine döşenmelidir.
Asmolen sistemlerde kirişlerin genişliği genelde kolon genişliğinden büyük oluyor.
Eğilme kırılması, kolona gelen artan eğilme momenti sonucu kolon uçlarında ortaya çıkan mafsallaşma ile belirginleşir. Mafsallaşma sürecinde, ilk olarak kolonun bir yüzeyinde deprem kuvvetinin etkisiyle çekme çatlakları oluşurken, sonrasında da karşı tarafta basınçtan dolayı ezilme meydana gelir.
Bunun yanında yönetmeliğin vermiş olduğu kurallar doğrultusunda donatıya ait tahmin yapılabilir. Deprem Yönetmeliği kolonlarda boyuna donatı (demir) brüt alanı kesitinde %1-%4 arasında olarak belirtmiştir.
Binalar kolon kesilmesiyle çökebilir, bina üzerinde yer alan bütün kolon ve kiriş elemanlarının kendine özel görevleri bulunmaktadır, bunları kaldırıp yerine farklı daha küçük veya farklı malzemeden yapılmış eleman koymak yapısal sürekliliği bozar; bu inşaat mühendisliğinde kabul edilemeyecek bir hatadır" dedi.
Temellerde kullanılan bağ kirişlerine deprem (ya da zelzele) kirişi adı da verilir. Yatay olanlarına kiriş, dikey olanlara ise kolon denir. Kolon ve kirişler deprem anında ortaya çıkan tüm enerjiyi taşır; kolonlar genellikle kirişlerden gelen yükleri temele, dolayısı ile zemine aktarırlar.
Kolon bindirme ve sarılma bölgesindeki etriye aralığı minimum 5 cm olabilir, daha küçük tasarlanmamalıdır. Kolon boyuna donatının çapının 14 mm'den etriye donatı çapının ise 8 mm'den daha küçük olmayacak şekilde tasarlanmasına dikkat edilmelidir. 150 mm'den büyük olmayacaktır.
Kolon ve kirişleri, bir binanın iskeleti olarak düşünebiliriz. Binalar inşa edilirken tüm sistem kolon ve kirişlere göre ayarlanır. Yatay olanlarına kiriş, dikey olanlara ise kolon denir.
): Bir elektrik kablosu veya su tesisatı geçirmek için kolonu veya kirişi kesemezsiniz. Binayı ayakta tutan taşıyıcı sistemdir.
Kolostomi Nedir? Kolostomi, kalın bağırsağın karın yüzeyine getirilmesi işlemidir. Ameliyatla kalın bağırsağın (kolonun) karın ön duvarına ağızlaştırılmasıdır. Böylelikle kalın bağırsağın içeriği karın duvarına yapıştırılan torba ile boşaltılır.
Kolon, bağırsağın yaklaşık 1,5-2 metresini oluşturan tüp şeklinde bir organdır. Kolon ve rektum kalın bağırsağın tamamını oluştururlar. Rektum ise bağırsağın son kısmını oluşturan ve dışkının depolandığı kısa bir alandır. İnce bağırsaktan gelen sindirilmiş besinler kolona gelerek kalan gıdalar da orada sindirilir.
Binalarda kolonlar, yapıların dayanıklılığı, güvenliği ve stabilitesi açısından kritik bir öneme sahiptir. Kolonlar, yapıların taşıyıcı sistemlerinin temel bileşenleridir ve yapıların üzerine gelen yükleri yerçekimi yönünde aktararak binanın güvenli bir şekilde durmasını sağlarlar.
Deprem yönetmeiğine göre bir binada en az 6 tane 14'lük ya da 4 tane 16'lık kolon bulunması gerekmektedir.
Binanın ana taşıyıcısı kolonlar. Bu iskeletin binanın temelinden çatısına kadar kesintiye uğramadan sağlıklı bir şekilde durması gerekiyor. Adeta bir insanın iskeleti insanı nasıl ayakta tutuyorsa kolonlar da binayı ayakta tutar.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
Kolon ve kirişler bir yapının ana taşıyıcı elemanlarıdır. Özellikle karkas yapıların iskeletini oluştururlar. Kolonlar, eksenel basınç yükünü taşımak amacıyla projelenen ve düşey konumda yerleştirilen yapı elemanlarıdır.
Yatakhanelerin içinde kolon oluyor da mimari gereği tavanda kiriş neden olmuyor.
Depremde binanın ilk neresi çöker? Deprem sarsıntısı esnasında binaların ilk zarar gören yeri, çoğunlukla zemine en yakın kısımlarda gözlemlenir. Bu kısımlar ise genelde binaların taşıyıcı kolonlarıdır. Eğer taşıyıcı kolonlar sağlam yapılmadıysa ya da yıpranmışsa binaların yıkılması hızlanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri