Halk arasında en çok kullanılan atasözlerinden biri olarak parayı veren düdüğü çalar cümlesi geliyor. Bu atasözü hem imalı şekilde hem de komik zamanlarda kullanılabilen bir ifadedir.
[1] "Para harcadığında insan istediğini elde edebilir" anlamında bir söz.
Nasrettin Hoca'da gülerek meşhur sözünü söylemiş: - Parayı veren düdüğü çalar.
Bu hususta en çok bilinenlerden biri de 'el elden üstündür' atasözüdür. 'El elden üstündür' atasözünün halk arasındaki anlamı; 'bir işte ne kadar iyi iseniz veya kendinize aşırı bir güveniniz var ise unutmayınız ki her zaman sizden daha iyi birileri vardır' anlamına gelmektedir.
Aç Ayı Oynamaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Türk Dil Kurumunun açıklamasına göre aç ayı oynamaz atasözü şu şekilde ifade edilmektedir; bir iş yapan kimseye emeğinin karşılığı mutlaka verilmelidir. İnsan ya da hayvan çalışan insanların karnı doyurulmalı ve emeklerine karşılık hak ettikleri verilmelidir.
İlgili 26 soru bulundu
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Damlaya damlaya göl olur atasözü, küçük şeylerin zamanla birikip büyük yatırımlara ve fırsatlara dönüşebileceği anlamına gelir. Tutumlu olmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bu atasözünde, damlalar küçük birikimleri, göl ise büyük yatırımları simgeler.
[1] Çok önemli bir iş için bir kimseye ricada bulunmak, hatta yalvarmak gerekirse, yapınız. Bununla hiçbir şeyiniz eksilmez.
Aç ayı oynamaz kelime grubu da bir atasözüdür. Aç ayı oynamaz deyim olarak sık sık karıştırılsa da aslında bir atasözüdür.
Hatasız Kul Olmaz, geçmiş yıllarda olduğu gibi günümüzde de sık kullanılan atasözlerinden biridir. Dilimize yerleşmiş olan bu söz, Türk- İslam kültüründeki hoşgörü anlayışının bir yansımasıdır.
Günümüz dünyasında sıklıkla kullanılan atasözlerinden birisi olan parayı veren düdüğü çalar bizlere hem ekonomik anlamda hem de sosyal ilişkilerimizde ki gerçekliği anlatmaktadır.
Ayrıca Nasreddin Hoca'nın tam adının da Nasrüddin Hoca Nusrat olduğu incelemelerde ortay çıkmıştır. Bir kısmı kırık olan mezar taşı, kızı Hatun 'un mezar taşının tam olarak okunmasıyla tespit edilmiştir. Hoca'nın adına dahil olan Nusrat kızının taşında da yer alıyor.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "aç ayı oynamaz" atasözü; "çalışmasından, emeğinden kazanç sağladığınız hayvan ya da insanı doyurmalı, ona iyi bakmalısınız ki çalışmasını sürdürebilsin" anlamına gelir. Yani bir kişiden verim alabilmek için öncelikle onun temel ihtiyaçlarını karşılamak gerekir.
Para parayı çeker atasözü oldukça sık kullanılan atasözleri arasında bulunmaktadır. Özellikle zengin bireylerin şans eseri dahi olsa para kazanmaları durumunda bu atasözü kullanılır.
Atasözleri Türk kültüründe ve dilinde önemli bir yer tutar. Lafla peynir gemisi yürümez atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "balık baştan kokar" atasözü; "Baştakilerin tutumu bozuk olan toplumda her şey bozuk olur" anlamına gelir. Bu atasözü, kötü bir işin, yönetici, baş durumunda olanlardan başladığını, yöneticilerinin tutumu bozuk olan toplumda her şeyin bozuk olacağını anlatır.
Acele işe şeytan karışır atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
Ak akçe kara gün içindir atasözü de sıklıkla kullanılan atasözlerinden bir tanesidir.
Dilimizde en sık kullanılan atasözleri arasında yer alan "aslan yattığı yerden belli olur." atasözü, TDK'ya göre, 'İnsanların davranışları ile birlikte yaşadıkları yerin onu en iyi şekilde yansıtabileceği' şeklinde tabir edilir.
[1] Abanın kadri yağmurda bilinir atasözü "Daha önce kıymetsiz gibi görünen bir çok şeyin,kullanım zamanı gelince değerinin artması demektir. [2] Bir şeyin gerçek değeri, ancak ona çok gerekseme duyulduğu zaman iyi anlaşılır.
Ağaç yaşken eğilir. atasözünün anlamı: "Terbiye ve eğitimin etkili olması için küçük yaşta başlamak gerekir." anlamında kullanılan bir sözdür.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
[1] "açıkça belli olan bir durumu açıklamak gerekmez" anlamında kullanılan bir sözdür.
MIZRAK ÇUVALA SIĞMAZ NE DEMEK? Mızrak Çuvala Sığmaz ata sözü kısaca "herkesin gözü önündeki gerçekler örtbas edilemez." anlamına gelmektedir. Ayrıca, "Güneş gibi ortada olan ve insanların dikkatinden kaçmayan bir şeyi saklamanın mantıklı bir açıklaması olamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri