Adli para cezası ödendikten sonra sabıka kaydı silinir. Adli para cezasının sabıka kaydından silinmesi için Adli Sicil Müdürlüğü'ne bizzat veya avukata vekalet verilerek başvuru yapılmalıdır.
Adli para cezasına ilişkin ceza kesinleşmeden sonra sicile kaydedilir. Adli para cezası ödendikten sonra sicilden otomatik olarak silinmez. Silinmesi için kişilerin Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüne bizzat veya avukat aracılığıyla başvuruda bulunması gerekir.
Adli sicil arşiv kaydındaki bilgilerin silinebilmesi için alınan mahkûmiyet hükmünün cezası infaz edildikten sonra ilgili kişi hakkında memnu hakların iadesi kararı verildiğinde kaydın arşive alınma tarihinden başlamak kaydı ile 15 yıl geçtikten sonra adli sicil arşiv kaydı silinebilir.
Hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma ve hileli iflas suçları, Devlet sırlarını ifşa etme, terör eylemi gerçekleştirme ve insanları terör eylemlerine teşvik etme, kaçakçılık ve ihaleye fesat karıştırma gibi yüz kızartıcı suçlar kapsamındaki sabıkalarda arşiv kaydının silinmesi mümkün değildir.
Bu kapsamda adli sicil affının da 2022 yılı içerisinde gelmesi bekleniyor. Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, hem ehliyet hem de adli sicil affı konusunda, "Duyarsız kalmak mümkün değil. Bugüne dek duyarlı kaldığımız için bu denli değişikliklere uğradı.
İlgili 23 soru bulundu
2023 AF YASASI KİMLERİ KAPSIYOR? TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen kanun teklife göre; Kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan ve cezasının belirli bir süresini bu kurumlarda geçirilen hükümlüler iyi halli olmak şartıyla 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumlarına geçiş yapabilecek.
Adalet Bakanı Tunç Yılmaz yaptığı açıklamada “Bu düzenleme, bir 'af' düzenlemesi değildir.
Cezanın infazından sonra ilgili kişinin başvurusu üzerine mahkeme tarafından yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı (memnu hakların iadesi) verilirse kaydın arşive alma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 15 yılın geçmesiyle adli sicil arşiv kaydı silinir.
Adli sicil kaydının silindiği bir diğer hal genel aftır. Genel af halinde Genel Müdürlük tarafından silme işlemi kendiliğinden yapılmakta ve kayıtlar arşive alınmaktadır. -Ölüm halinde, Kişinin ölmesi halinde ölüm belgesinin Genel Müdürlüğü ulaşmasına müteakip adli sicil kaydı tamamen silinir.
Adli para cezası ödendikten sonra sabıka kaydı silinir. Adli para cezasının sabıka kaydından silinmesi için Adli Sicil Müdürlüğü'ne bizzat veya avukata vekalet verilerek başvuru yapılmalıdır.
Hakim ceza verirken failin daha önceden sabıkasının olmadığı ya da bir daha suç işlemeyeceği kanaatine varır ise suç için belirtilen cezayı alt sınırdan verebilir. Ancak hırsızlık suçunu ilk işleyen kimse hakkında ceza verilmemesi yönünde bir karar verilmeyecektir.
Bu sebeple cezanın miktarı ne olursa olsun taksirle işlenen suçlar her zaman para cezasına çevrilebilir. Bunun tek istisnası bilinçli taksirle işlenmiş suçlardır. Bilinçli taksirle işlenen suçlarda ceza miktarı 1 yıl ve daha az ise adli para cezasına hükmedilebilir.
Maddede adli para cezalarının kamu görevine girmeye engel teşkil edeceğine dair bir hüküm yer almamaktadır.
1- Disiplin suçlarına ve sırf askerî suçlara ilişkin mahkûmiyet hükümleri adli sicil kaydında yer almaz. 2- Disiplin veya tazyik hapsine ilişkin kararlar adli sicil kaydına kaydedilmez. 3- İdarî para cezasına ilişkin kararlar adli sicil kaydında yer almaz.
TCK'nın genel af hükümleri doğrultusunda eğer TBMM genel af çıkarır ise kamu davası düşer ve hükmedilen cezalar düşer. Ancak TBMM genel ya da özel af çıkarmadığı takdirde adli para cezasının affı ya da iptali söz konusu değildir.
Suçun kanunda belirlenen cezası sadece adli para cezası ise bu durumda genel sınırlar olan en az 5 gün, en fazla 730 gün ceza yaptırımı karşılığında, günlüğü en az 20 TL en fazla 100 TL üzerinden adli para cezası belirlenmelidir (TCK md. 52/1-2).
e-Devlet kapısından alınan adlî sicil belgeleri üzerindeki barkod numarası ve T.C. Kimlik Numarası "https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-belge-doğrulama" adresine girildiğinde, ibraz edilen belgenin Adlî Sicil Bilgi Sistemindeki aslı görüntülenerek doğrulanabilmektedir.
Arşiv kaydı; Anayasa madde 76'da sayılan yahut TCK dışında sayılan suçlar için memnu haklar iade edilmişse 15 yıl, memnu haklar iade edilmemişse 30 yıl sonra silinir. TCK'da yer alıp da Anayasa madde 76'da sayılmamış olan suçlardan ötürü ise arşiv kaydının işlenmesinden itibaren 5 yıl sonra silinir.
Bunun için infaz tamamlandıktan sonra gerekli belgeleri tamamladıktan sonra, bu belgeler cezanın cinsine para, hapis değişiklik gösterir, başvuruda bulunmak gerekir. Başvurudan sonra iş yoğunluğuna göre 5 iş günü içerisinde silinme gerçekleşmektedir.
Borcunuzu kapatmanızın üzerinden beş yıl süre geçmesi gerekmektedir. Banka sicilinizi temizlemek için borcu bitirip üzerinden beş yıl geçmesini beklemeniz gerekmektedir.
Banka sicilini temizlemenin yolu, tüm borçların tamamen ödenmesi ve hesapların kapatılmasıdır. Ancak, banka sicilinin tamamen temizlenmesi için gereken süre genellikle 5 yıldır. Kredi sicili düşükken, yani kredi notu düşükken, bankaların sunduğu avantajlardan yararlanmak mümkün değildir.
Yani kişi maddede sayılan suçu kasten işlediği bir durumda adli para cezasına mahkûm edilse veya affa uğramış olsa dahi memuriyete engel hali bulunmaktadır. Kişi kasten işlediği bu suçun niteliği gereği memuriyete alınmamaktadır.
Şu an için af konusu söz konusu değildir. Genel Af Nedir? Hem cezayı, hem de suçu ortadan kaldırır. Yani genel af, sadece mahkumiyetin bütün cezaî sonuçlarını değil, aynı zamanda fiilin suç olma niteliğini yok eder.
Yasaya göre; bu hükümlüler arasında insan öldürme, yaralama, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, dolandırıcılık, hırsızlık, yağma, rüşvet ve uyuşturucu suçlarından hüküm giyenler başta olmak üzere onlarca suçtan mahküm olanlar yer alıyor.
Dolayısıyla tutuklu ya da hükümözlünün yeni infaz kanunu uyarınca tahliyesi, açık cezaevine geçişi vs. mümkün değildir. Cezası kesinleşip hükümlü olursa bunlardan yararlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri