Normalden daha sıcak, aydınlık, nemli veya güneş gören bir yerde parfümünü bırakırsan kokunun etkisi çok kısa sürede kaybolacak veya şekil değiştirecektir. Bu nedenle parfümünü mutlaka serin, karanlık ve kuru bir yerde saklamalısın.
Parfüm neden bozulur? Parfümlerin en yaygın bozulma sebeplerinden biri oksitlenmesidir. Parfüm sıktıkça içine giren hava parfümün oksitlenmesine yol açar. Bunun dışında güneşe maruz kalması, aşırı sıcak veya soğuk bir ortamda tutulması da parfümün bozulmasına yol açabilir.
Parfüm nasıl saklanır? Birçok kozmetik ürününde olduğu gibi parfümünüzü mutlaka kuru, serin ve ışık almayan bir yerde muhafaza etmelisiniz. Parfümünüz ışığa maruz kaldığında kimyasal yapısı bozulacak ve kokusu değişecektir. Nemli bir ortam da aynı şekilde parfümün içeriğinin zarar görmesine neden olacaktır.
Çoğu parfüm çabuk bozulan bir yapıya ve kısa süreli bir son kullanma tarihine sahip değildir. Bazılarının süresi bir yıldan kısa bir süre içinde dolmaya başlarken ve diğerlerini 10 yıldan fazla süre kullanabilirsiniz. Genel bir yorum yapacak olursak ise, bir kokunun ortalama raf ömrü üç ila beş yıldır.
Parfümü mümkün olduğu kadar uzun süre kullanılabilir tutmanın en iyi yolu onu her şeyden saklamaktır. Karanlık ve kuru yerler, parfümleri muhafaza etmek için en iyi yerlerdir. Bu nedenle bir dolabın veya çekmecenin karanlık bir bölümü, parfüm şişesini saklamak için en ideal yerlerden biridir.
İlgili 35 soru bulundu
İyi kalitedeki parfümler esans yağların birbirine tamamen karışması için yaşlandırma adı verilen bir süreçte soğuk ve karanlık bir ortamda bekletilir. Yapay esans yağları kullanılan parfümlerde bu süre çok daha kısa tutulur. Böylece daha kalıcı bir koku elde edilir.
Parfüm içeriğindeki alkol ısıya maruz kaldığında buharlaştığı için parfümü asla sıcak bir ortamda saklamamalısınız. Bu yüzden parfümlerinizi kendi kutularında, kapağı kapalı bir şekilde buzdolabında saklamak, herhangi bir ısıya maruz bırakmadığından dolayı daha uzun süreli kullanım deneyimi sunacaktır.
Parfümün kalıcılığı azalmışsa parfümün bozuk olduğu düşünülebilir. İlk kıvamından daha yoğun bir kıvam almışsa parfüm bozuluyor demektir. 3 yılı geçen parfümler bozulma ihtimali yüksek parfümlerdir. Parfümün koduna bakılarak son kullanma tarihi anlaşılabilir.
Parfümün kokusunu daha uzun süre saklamak ve parfümün bayatlamasını önlemek için parfümü kutusunda, karanlık bir dolapta saklayın. Ama parfümü buzdolabı gibi soğuk yerlerde saklamayın. Buzdolabı parfümü bozar ve kokusunu saklamak şöyle dursun daha kötü kokmasına neden olabilir.
Saf parfümden elde edilen EDP kokusu ortalama %15-20 arasında saf esanslar içerir. Genellikle EDP parfümlerde 4-5 saat boyunca kalıcı oluyorlar. EDP parfümler daha ağır esanslar ve daha belirgin notalara sahip olurlar.
Soğuk havalar parfümün etkisinin üzerinizden daha çabuk gitmesine neden olur. Bu nedenle yaz aylarında kullandığınız hafif kokuların kış aylarında kullanımı önerilmez. Kış aylarında ağır ve oryantal esansları olan kokular tercih edilmelidir.
İlk fıslamdan itibaren parfümün içine hava gireceğinden dolayı bazı moleküler bozulmalar 3 sene sonra başlar demektir bu. Ve saklama koşulları iyi olan kullanılmış bir parfümde bu süreyi çok daha fazla uzatabilirsiniz. Bu saklama koşulları oda sıcaklığı ve ışık görmeyen ortamlardır.
Güçlü notalara sahip ağır kokular yaz aylarında bunaltıcı olabilir. Kış parfümleri ise daha sıcak ve ağır kokuları içerirler. Kış aylarında vücut sıcaklığımızın daha düşük olması parfümün kokusunu etkiler. Vücut ısımız parfümün vücudumuzdan ne kadar uzaklaşacağını, nasıl bir yoğunlukta uzaklaşacağını etkiler.
Klimaya parfüm sıkmak kötü kokuların giderilmesi için akıllara ilk gelen eylemlerden bir tanesidir. Ancak klimaların hava filtrelerine parfüm sıkmak mantıklı gelse de bu kısa süreli bir çözüm olur. Bunun yerine klima parfümü tercih etmek çok daha avantajlı olacaktır.
PARFÜM DENEMENİN EN İYİ YOLU
Parfüm denerken, sadece deneme kağıtlarına sıkmak yeterli değildir. Ayrıca bu kağıtlar parfümün cildinizdeki etkisini göstermez. Parfümün gerçek rayihasını denemenin en iyi yolu direkt cildinize sıkmaktır, tercihan da bileğinize veya parmak uçlarınıza.
Parfümünüzü duş sonrası nemli vucüdunuza sıkın. Gözenekleriniz açık olduğu için koku cildinize hapsolur ve kalıcılığı artar. Üstelik parfümü temiz tene uygulamak daha güzel kokmanızı sağlar.
Ancak güneş ışınlarına direkt maruz kalan ya da çok nemli bir ortamda duran parfümlerin yapısı hızlıca bozulmaya ve kokuları değişmeye oldukça meyillidir. Bu yüzden parfümleri mümkünse kutularında ya da direkt ışık almayan ve serin, oda ıscaklığında bir ortamda saklamaya dikkat edin.
Parfümlerin daha kalıcı olmasını sağlamak için mutlaka banyo ve duş sonrasında cilde uygulanması önerilir. Banyo sonrası açılan cilt gözenekleri parfümün tene nüfuz etmesini sağlar ve uzun süre kalıcılık etkisi korunur. Parfüm nereye sıkılırsa kalıcı olur konusu da önemlidir.
Kokunun daha uzun süre kalıcı olmasını sağlamak için doğrudan vücudunuza püskürtmek daha iyidir. Bileklerimizi birbirine sürtmeden önce parfüm sıkmak, kokunun hızla etkisini kaybetmesine yol açar. Eğer bileklerinizdeki kokuyu yaymak istiyorsanız, bileklerinizi birbirine sürtmek yerine ovalayın.
Parfümlerin içerisinde yer alan alkol, sıcak hava olan bir ortamda olduğu zaman kısa süre içerisinde buharlaşarak parfüm kokusunun uçmasına neden olmaktadır. Bu nedenle parfümleri sıcak ve güneşli ortamlardan uzak tutmanız gerekmektedir.
Kokusunu test edin
Parfümünüzdeki koku kalitesinde bir değişim varsa bu da bozulmaya başladığını gösteren bir işaret. Bununla birlikte parfüm kokusunu tamamen yitirmişse, ekşimsi bir havaya bürünmüşse ya da plastik kokuyorsa bu durumda parfümün yoğun bir bozulma evresinde olduğunu anlayabilirsiniz.
Parfümün fısfısı bozulduğu yapılacak şey ve en etkili yöntem, şişeye uygun yeni bir parfüm fısfısı almaktır. Bununla birlikte parfümün şişesini değiştirmek de bir seçenektir. Fakat şişeyi değiştirmek parfümün kalitesini bozacağından pek tavsiye edilmez. Yeni bir fısfıs almak için parfüm satan yerlere bakılabilir.
İlham Sabuncu, açık havaya çıkarken cilde parfüm sıkmanın, ciltte kalıcı lekelere yol açabileceği uyarısında bulundu. Prof. Dr. Sabuncu, parfümün doğrudan tene sıkılmaması gerektiğini ve içeriğindeki maddelerin iyi bilinmesi gerektiğini söyledi.
Parfümden Dekant Alma İşlemleri
Ayrı ayrı dekantların ayrışması ve şişelere doldurulması mümkün olacaktır. Sonuç olarak şişeleri de istediğiniz gibi kullanabilir ya da parfüm doldurabilirsiniz. Örneğin ucuza alınan parfümlerin şırınga yardımı ile gerçek şişelerine enjekte edilmesi sağlanıyor.
Parfüm vücuda, özellikle bileklerin, boynun ve göğsün arkasına, kulak arkasına, omuzlara ve saçların arkasına sıkılabilir. Bilek, parfüm sıkılan en yaygın yerlerden biridir. Parfümün saçta kalıcılığı kadınlar için özel bir avantajdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri