Voltaj Düzeyi: Türkiye'deki gibi 220 Volt'tur. 2 girişi priz kullanıldığından yanınızdaki elektrikli aletleri kullanmanız için adaptöre gerek yoktur. Zaman Dilimi: Paris, Central European Time Zone'da (Merkez Avrupa Saati Bölgesi) bulunur.
Resmi ismi ise CEE 7/4 olarak geçen E tipi fiş ve prizler Fransa, Belçika, Slovakya, Polonya ve Çekya'da kullanılıyor. Ayrıca ülkemizde de bazı yerlerde E tipi fiş ve prizler bulunuyor.
7) Kaynak fişi: Avrupa Birliği, Türkiye, Almanya, Fransa, İspanya, Avusturya, Hollanda, Norveç, Polonya, Belçika, Güney Kore, vb.'den E/F tipi fiş. 8) Hedef soketi: İtalya, Şili, Uruguay, Etiyopya, Eritre, Libya, Suriye, vs.'den 3 pinli Tip L için.
Bazı priz türleri daha yaygındır ve pek çok bölgede kullanılır. Avrupa'da prizler genellikle C tipidir, ABD'de ise genelde A tipi prizler vardır.
F tipi fiş ve prizler Avrupa, Rusya ve Birleşik Krallıkta kullanılmaktadır. Türkiye'de de F tipi fiş ve prizler kullanılır. 16 Ampere kadar akım şiddetini destekleyen sistem 220 – 240 Voltları arasında çalışmaya uygundur. Tip F fiş ve prizler tip C'nin topraklama hatlısıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Her ülkenin farklı priz ve voltaj sisteminin olduğunu düşündüğümüzde gittiğimiz ülkenin priz türü ve voltaja uygun olduğunu önceden öğrenmek büyük önem taşıyor. Eğer gittiğiniz ülkedeki priz ve voltaj türü Türkiye'de kullandığımızdan farklıysa adaptöre, dönüştürücüye hatta belki de ikisine birden ihtiyacınız olabilir.
İtalya'nın birçok yerinde prizler farklı. Fransa'da eski binalarda farklı prizler kullanılıyor.
c, e ve f tipi prizler
modern avrupa sistemidir. kıta avrupasında, rusya'da, türkiye'de, asya ve güney amerika'da sıkça kullanılır. 2.5 amper, 220 – 240 volt, 50 hertz değerlerinde çalışır. standart olarak iki diş yuvasından oluşan c tipi sistemlerde topraklama hattı bulunmaz.
Birleşik Krallık: İngiltere, İskoçya, Galler, Kuzey İrlanda
Birleşik Krallıkta pek çok ülkeden farklı olarak fiş ve prizler için G Tipi sistem kullanılır. Bu sistem sadece Birleşik Krallık ülkesinde değil, İrlanda ve Malta'nın yanı sıra birkaç başka ülkede de kullanılmaktadır.
C Tipi: Birleşik Krallık, Türkiye, İrlanda, Malta ve Kıbrıs hariç tüm Avrupa ülkelerinde kullanılır. C tipi fiş, uluslararası alanda en yaygın kullanılan fiştir.
Prizler aynı.Bir tek İsviçre'nin prizleri bizimkinden farklı yanılmıyorsam. Onlarda Amerikan tarzı prizler var. Hort ama kesin olsun söyleyeyim prizler aynı. Türkiye'den aldığını al Almanya'da kullan.
Aşağıdaki tabloda ülkelerin çoğunda kullanılan, farklı pin konnektör modelleri ve bunlardan bazılarının kombinasyonları gösterilmektedir: AB tipi Kuzey ve Güney Amerika Bölgesi. CF tipi Almanya, Avrupa'nın bir kısmı, Asya'nın bir kısmı D tipi Hindistan, Orta Doğu'nun bazı bölgeleri, Afrika'nın bazı bölgeleri.
Prizler arasında topraklı priz, topraksız priz, UPS prizi, sıva üstü priz ve sıva altı priz gibi çeşitler bulunur.
Ülkeden ülkeye genellikle 110-250 volt arası değişmekle birlikte gerilimin frekansı da 50 veya 60 hertz'dir. Türkiye için şebeke gerilimi 230 V ve 50 Hz'dir.
Frekanslar ve voltajlar ülkelere göre değiştiği için farklı prizler var, çünkü her ülke kendi voltaj sistemini kullanıyor.
Evlerde kullandığımız elektrik Türkiye standartlarına göre 220 volt 50 hertz dir. Tüm illere şalt sahalarından dağıtılan elektrik şehirlerde ve mahallelerde bulunan trafolar yardımıyla 220 volt olacak şekilde ayarlanır.
İtalya seyahatinizde şarjsız kalmak istemediğinizi biliyorum. Ama meraklanmayın, cep telefonlarınızın fişleri, İtalya'daki tüm fişler ile uyumlu.
Amerika'da kullanılan elektrik akımı ise 110 Volt'tur. Türkiye'de ise bu 220 Volt'tur. Dolayısıyla kullanacağınız elektrikli aletin adaptör kısmında ya da üstünde kaç volt ile çalıştığı yazmaktadır.
Prizlerin kullanma amacı ve güçleri belirtilecek, kullanma amacı belli olmayan priz güçleri bir fazlı priz için en az 300 watt, üç fazlı priz için en az 600 watt kabul edilecektir. Priz linyelerine en çok yedi priz bağlanabilecek, ancak priz güçleri toplamı 2000 VA.'yı geçemeyecektir.
Japonya, Orta ve Kuzey Amerika'da A tipi fiş ve prizler kullanılmaktadır. İki düz birbirine paralel çatallardan oluşan topraksız fişler, bulundukları ülkelerde standart kabul edilmektedir. Topraklama hattının bulunmadığı ülkelerde A tipi fişler, genel olarak polarize özelliğine sahiptir.
Avrupa'da elektriği 110 yerine 220 volt ile sağlamanın maliyet açısından daha avantajlı olduğu fark edildi. Daha yüksek voltaj, elektrik şirketlerine aynı gücü daha düşük akımla iletmelerine olanak tanıyor, bu yüzden de daha avantajlı kabul ediliyor.
Dünyada [elektrik şebekesi|elektrik şebekelerinin] son kullanıcıya Alternatif akım olarak sunduğu hizmet şebekeden şebekeye voltaj ve frekans olarak farklılıklar gösterir. Bu yüzden şebekelere özel farklı priz standartları vardır. Bir şebekenin fişi öbür şebekenin prizine sokulamayabilir.
Üçlü priz denmesinin sebebi, ilk modellerinin 3 adetten prizden oluşması.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri