Araç takip mesafesini korumamak, hatalı sollama yapmak, emniyet kemeri olmadan araç kullanmak, park kurallarını ve trafik ışıklarını ihlal etmek gibi nedenlerden dolayı araçlara ceza yazılıyor. Sürücülere bu nedenlerle kesilen cezalar ise adrese ulaştırılarak tebliğ ediliyor.
Plakaya yazılmış olan cezalarda, ceza ruhsatınızda yazan adresinize gönderilmektedir. İkamet adresinize PTT vasıtası ile gönderilen ceza, siz evde bulunmuyorsanız postacı kapınıza not bırakmakta ve cezanızı muhtarlığa teslim etmektedir.
Eğer trafik cezası henüz tarafınıza beyan edilmediyse maalesef ödeme işlemini gerçekleştiremezsiniz. Beyanlı trafik cezası ödeme için önce e-devlet ya da Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden cezalarınızı sorgulamalısınız.
Park cezası genel anlamda taşıma yapılan mesafeye göre belirlenir. Parka alınan araçlar için günlük 12 TL ücret vardır. Bununla birlikte 3 aşamanın da kullanımı sonucunda aracın çekilmesiyle 236 TL ceza oluşur.
Park Cezası E Devlete Ne Zaman Düşer? Pek çok kişi tarafından merak edilen konulardan bir tanesi ise park cezası e devlete ne zaman düşer konudur. Genellikle bu cezanın 3 iş günü ile 7 iş günü içerisinde olması gerekmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
SMS ile Trafik Cezası Sorgulama
Aracının plakası, tescil tarihi ve T.C. kimlik numaranı yazıp 1189'a mesaj atarak plakana kayıtlı cezaları öğrenebilirsin. Eğer trafik cezasına ilişkin son ödeme tarihi gibi ayrıntılara erişmek istiyorsan TCP AYRINTI yazarak mesaj atabilirsin.
Sorgulama yapmak istediğiniz plaka kodunu, tescil tarihini ve T.C. kimlik numaranızı mesaj kısmına yazıp 1189'a SMS yollayarak sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Trafik cezası erken ödeme indirimi ne kadar diye soruyorsanız bu oran 2023 yılında da geçtiğimiz seneyle aynı seviyede kalmıştır. Trafik cezası erken ödeme indirimi yüzde kaç sorusunun cevabı diğer yıllarda olduğu gibi %25 olarak görülür. Yani uygulama kapsamında ödenecek ceza miktarına %25 indirim uygulanır.
2023 yılı için 61/1-a'dan n harfine kadar yani hatalı park cezası 436 TL'dir. 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirimle 327 TL olarak ödenir. 61/1-o'nun yani engelli araçları için ayrılmış park yerine park edilmesinin cezası ise 873 TL'dir.
Benzer bir şekilde geçiş yollarını kapatacak şekilde durmak, fabrika gibi alanların giriş çıkışını engellemek de trafik kuralı ihlalleri arasındadır. Yanlış yere araç park etmek veya yanlış yerde araçla duraklamanın cezası ise 873 TL'dir.
Trafik Cezası Nereye Ödenir? Trafik cezası ödemesini yapmak için; fiziksel olarak PTT'ye veya diğer anlaşmalı banka şubelerine, vergi dairesine gidebilmeniz mümkün. Cezanın kesildiği araç kimin üzerine kayıtlı ise o kişinin T.C. kimlik numarası bilgileri verilerek trafik cezasının ödemesi gerçekleştirilebilir.
Trafik cezası tebligatı ne zaman gelir? Ceza kesinleştikten sonra 10 iş günü içerisinde tebligat gelmektedir.
Trafik elektronik denetleme kurulu sistemi tarafından tespit edilen bir ihlaliniz varsa, adresinize gönderilen tutanak 10 ila 30 gün içerisinde adresinize ulaşır. Radar cezası ne zaman düşer? Bu da 15 gün içerisinde erken ödeme indiriminden faydalanamamanıza sebep olur.
Öncelikle resmi ikametgah adresinize ya da aracın ruhsatının kayıtlı olduğu adrese 10-30 iş günü içinde mutlaka bir ceza tebliği gelir. Bu tebliğ, elinize ulaştırılır ve sizden imza alınır. Eğer adreste bulunmuyorsanız; posta kutusuna veya kapıya “adreste bulunamadı- trafik cezası tebliği” gibi bir not bırakılır.
Bir Günde 2 Defa Trafik Cezası Yazılır Mı? Bir günde 2 defa trafik cezası alınması mümkündür.
Trafik cezalarını en geç cezanın tarafınıza tebliğ edilmesinden itibaren 15 (on beş) gün içinde ödediğiniz takdirde söz konusu ceza tutarında %25 indirim olacaktır. Trafik cezasının E-devlet sistemi üzerinde görünüyor olması tarafınıza tebliğ edildiği anlamına gelmemektedir.
TRAFİK CEZASINA NASIL İTİRAZ EDİLEBİLİR? MADDE 16 – (1) Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağına karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren en geç 15 (onbeş) gün içinde sulh ceza mahkemesine itiraz için başvurulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezası kesinleşir”.
Eğer 30 gün içerisinde ödemezseniz, her ay yüzde 5 faiz binecektir. Bu durumda hem taksitten hem de indirimden yararlanamayacaksınız. Eğer zaman içerisinde faizli tutarda ödenmezse, ne yazık ki maaşa haciz ya da icra işlemleri başlatılacaktır. Kısacası bu ceza her türlü, ceza sahibinden tahsil edilecektir.
Trafik cezalarının yanı sıra 2 bin liranın altındaki tüm vergi borçları silindi. Köprü ve otoyol kaçak geçiş cezaları, hız limitini aşma, alkollü araç kullanma, emniyet şeridi ihlali, muayenesiz trafiğe çıkma, ehliyetsiz araç kullanma, hatalı park gibi sebeplerden ceza kesilen sürücüler yapılandırma yapabilecek.
Yanlış Park Cezası
Bu ihlal için uygulanan para cezası 437 TL ve 15 ceza puanıdır. Ayrıca hatalı park etmekten dolayı trafik ekipleri tarafından parka çekilen araçlar için aracı geri almak için masrafların ödenmesi gerekebilir.
Gerekli psikoteknik sertifikaya sahip olmayan sürücüler 3584 Türk Lirası ödemek zorundadır. Psikoteknik sertifikası kiralama zorunluluğu 750 Türk Lirasıdır. Bu ceza ayrıca lisans sahibi tarafından ödenir.
SMS ile Trafik Cezası Sorgulama
Online uygulamaların yanı sıra dilersen mesaj yoluyla sorgulama yapabiliyorsun. Araç plakan, tescil tarihi ve TC kimlik numaranı yazdığın mesajı 1189'a gönderdiğinde plakana kayıtlı olan cezalar SMS olarak tarafına iletiliyor.
Trafik Cezası Nereye Ödenir? Araç plakasına yazılan cezaların zamanında ödenmesi önemli. “Trafik cezası nereye ödenir?” diye merak ediyorsan bu ödemeleri yapabileceğin pek çok kanal bulunuyor. Bu kanallar PTT şubeleri, vergi dairesi, banka şubeleri ve ilgili online platformlar olarak sıralanıyor.
İtiraz mercii en yakındaki Sulh Ceza Hakimliği'dir. İdari işlemlerde ise İdare Mahkemesi muhatap alınır. Trafik idari para cezası uygulandığında, kararın ilgili kişiye tebliğ edilmesinden sonra en geç 15 gün içinde itiraz edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri