Yüksek nem veya nem seviyesi, laminat yüzeyin kabarmasının ilk ve en önemli nedenidir. Zeminin ıslaklığı, sızıntı yapan borular varsa veya nem bariyeri kötüyse laminat neme karşı koyamaz. Buna karşılık zamanla şişmeye başlar. Laminat taban suya dayanamadığından, küçük su dökülmeleri bile bu soruna neden olabilir.
Öncelikle yapmanız gereken duvar tarafındaki parke süpürgeliklerini sökünüz. Duvar tarafına değen parke levhalarınızı kesici bir alet ile kestikten sonra, duvardan uzaklaşmasını sağlayın. Açılan parkelerinizi kabaran bölümlerini yenisi ile değiştirirek, aynı işlemi geriye yaparak, parkenizin kapatın.
Laminat parke döşenirken kenarlarda yeterli boşluk bırakılmaması veya nem ve rutubetten dolayı yapılan malzemenin aşırı uzama yapmasıyla duvara temas eden parkeler kabarır ve yukarı dogru şişkinlik yapar.
Materyal kalitesi zayıf olduğunda en ufak bir sıçramasında dahi şişmeler meydana gelebiliyor. İyi bir ürün ise uzun süre nem ile mücadele edebiliyor. Fakat hiçbir parke %100 olarak suya karşı dirençli değildir. En iyisi dahi uzun süre suya ve neme maruz kalırsa şişmesi kaçınılmaz olacaktır.
Parkenin kenarlarının çökük, ortasının yukarıya doğru bombe yapmasına da kamburlaşma denir. Bunun da sebebi nem dengesini bozulmasıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Buhar makineleri parkenin altındaki suyu hızlı ve etkili bir şekilde kurutur. Nem alıcılar suyu havadan emerek parkenin altındaki suyu kurutmaya yardımcı olur. Bu yöntem aynı zamanda evin nem oranını da düşürür ve böylece kalıp küf ve diğer enfeksiyonların büyümesini önlemeye yardımcı olur.
1.Parkelerin süpürgelikleri sökülür. 2.Duvarla temas halinde olan parkenin fazla kısmı 15-16 mm kalacak şekilde yeniden şekillendirilir. 3.Laminat parkenin zeminle teması tüm noktalardan sağlanır ve kurumaya bırakılır. 4.Boşlukların bırakıldığından emin olduktan sonra süpürgelikler monte edilir.
Yüksek nem veya nem seviyesi, laminat yüzeyin kabarmasının ilk ve en önemli nedenidir. Zeminin ıslaklığı, sızıntı yapan borular varsa veya nem bariyeri kötüyse laminat neme karşı koyamaz. Buna karşılık zamanla şişmeye başlar. Laminat taban suya dayanamadığından, küçük su dökülmeleri bile bu soruna neden olabilir.
Parkelerin Kullanım Ömrü
Eğer bakımını düzgün ve sağlıklı bir şekilde yaparsanız uzun yıllar kullanım sağlayabilirsiniz. Laminat parke yapısına bağlı olarak bu süre 15 yıla kadar çıkmış durumda ve zaten kullanıcı yorumlarını incelediğinizde ne demek istediğimizi sizler de çok daha iyi anlamış olacaksınız.
Nem Seviyesi Parke Arasının Açılma Sebebidir
Bazı evlerde ya da iş yerlerinde yüksek nem oranları ile karşılaşılabiliyor. Bu da parkelerde bozulmalara sebep oluyor. Levhaların arası zamanla açılıyor ve istenmeyen bir görüntü ortaya çıkıyor. Nem oranını dengelemek bu doğrultuda parke kullanıcıları için çok değerlidir.
Mevsim geçişlerinde yaşanan ani sıcaklık değişimleri parkelerde esneme sorunsalını ortaya çıkarır. Özellikle yaz aylarından kışa geçerken kombi sistemleri aniden yüksek ısıya ayarlanır. Bu ada ısı değişimini ve dolayısıyla esnemeyi tetikler.
Parke sökülme işlemi bazen uzun zaman alsa bile, işinin ehli kişiler tarafından yapıldığı müddetçe, hiç bir şekilde parkelerinize zarar gelmeden sökülme işlemi yapılabilmektedir. Sökülme işlemi sırasında, bazı ufak detaylara dikkat edilmesi, parkenizin bir kalıp gibi kısa sürede çıkmasını ve sökülmesini sağlayacaktır.
Özellikle parke olan kısımlarda yani odaların içinde normal şebeke suyu borusu bulunmaz. Genelde kalorifer tesisatları odalarda bulunurlar. Yerden ısıtma veya petekli ısıtma sistemleri boruları kaçırabilir. Bu durumda üzerindeki parkenin su emmesi ve renginin değişmesi kabarmalar yaşanması doğaldır.
Parkede matkap ile 5 mm lik delme ucu ile bir delik açıp. oradan içeriye poliüretan köpük sıkın. içeride şişecek boşluğu dolduracaktır.
Çamaşır suyu içeren temizlik ürünleri ahşap yüzeylere zarar verebilir. Tercih ettiğiniz ürünü her zaman kullanım talimatlarına uygun olarak kullanın. Zemini parke yönüne doğru silin.
Kumaş ya da mobilya yüzeylerine damlayan Japon yapıştırıcısını çıkarmak için çeşitli yöntemler vardır. Zeytinyağı-tuz, tuz-sıcak su karışımları ve aseton en etkili yöntemlerdir. Bu yöntemlere ek olarak çamaşır deterjanı ve margarin-karbonat karışımı da Japon yapıştırıcı lekesini çıkarmak için kullanılır.
Çok narin bir yapıya sahip olan kilit sistemi bilir kişiler tarafından montajı ve sökümü yapılmalıdır. Daha sonra, sökülen laminat parkeleri isteğe göre nereye montaj edilmesi gerekiyorsa sorunsuz bir şekilde tekrar narin hareketlerle montajı yapılabilir.
-Parke sık sık ıslanıyorsa ve uzun süre kurumuyorsa nemden dolayı böceklenme meydana gelebilir. -Evin sık sık havalanmaması ve havasız kalması da yer döşemesinde oluşan böcekler açısından büyük bir nedendir.
Mutlaka suyu emen yapıda bez kullanılması gerekir. Gerektiğinde kuru bez ile silip, evi havalandırmalısınız. Temizlik yaparken sert kimyasal ve asit özelliğine sahip ürünlerden kesinlikle kaçınmalısınız. Ahşap parke temizliği düzenli olarak her hafta yapılmalıdır.
Parke zeminler doğal olarak kaygan değildir, ancak bir cila veya cila kaplaması uygulandıktan sonra veya özellikle zeminin yüzeyi kirliyse kaygan olabilir. Ahşap zemininizde kayma riskini azaltmanın en iyi yolu temiz ve kuru tutmaktır.
Her parke doğal malzeme olduğu için sizinle birlikte yaşar ve kışları büzüşür, yazları ise genleşir.
Su Sıcaklığına Dikkat Edin
Ne sıcak ne de soğuk olmalı. İdeal olan ılık su seviyesidir.
Suya dayanıklı parke, birçok kişinin düşündüğünün aksine hiçbir koşulda bozulmayan ve sudan etkilenmeyen bir ürün değildir. Üst katmana su temas ettiğinde, parkeler genellikle belli bir süreye kadar zarar görmezler.
Diş macununu bir beze sürüp ( ıslak olmalı ) lekeli yüzey üzerinde gezdirin. Sonrasında yine ıslak bir bez yardımı ile üzerinden geçin. Leke gidecektir. Diğer bir yöntem ise kabartma tozu işe mayonezli karıştırıp lekeye yedirmek daha sonra da bezle silmek.
Zemininizdeki çizik çok derinse, ahşap dolgu kalemi sayesinde çatlak kısmı doldurabilirsiniz. Rötuş kalemleri genellikle ahşap dolgu kalemiyle birlikte satılıyorlar. Bu sayede, yaşam alanınızda birden fazla çizik ve çatlak varsa doldurup boyayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri