Esansiyel Tremorun nedeni tam olarak bulunamamıştır ancak genetik olduğu düşünülmektedir. Genellikle ailede birden çok kuşakta bu rahatsızlık görülür. Esansiyel titreme, inme hariç tüm nörolojik hastalıkların en sık görülenidir. Parkinson hastalığından daha yaygındır.
Parkinson Tremoru Nedir? İkinci en yaygın tremor ise Parkinson'a bağlı titremelerdir. Parkinson tremoru sıklıkla elleri etkilemekle birlikte kollarda, başta, ses tellerinde, vücutta ve bacaklarda da görülebilen yaygın bir hareket bozukluğudur. Vücudun belirli bir bölgesinde başlar ve diğer bölgelerine doğru ilerler.
Kinetik: İstemli harekete başlama sırasında ortaya çıkar. İntensiyon: İstemli hareket sonlandırılırken ortaya çıkar. Task-spesifik: Yazı yazma ve müzik aleti çalma gibi belli spesifik hareketler sırasında ortaya çıkar. Ortostatik: Ayağa kalktıktan sonra bacaklarda görülen, vücudun sallanmasına neden olan tremordur.
Titreme hastalığı ya da tremor, Parkinson hastalığı, multipl skleroz, egzersiz sonrası yorgunluk, aşırı duygusal stres gibi birçok farklı faktör ve hastalığın neden olabileceği, kontrol edilemez sallanmayı tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
Hastalığın en sık karşılaşılan başlangıç belirtisi, istirahat esnasında tek el ve parmaklarda titreme ve aynı tarafta yürüyüşe eşlik eden kol salınımının olmamasıdır. Titreme nadiren ayakta, çenede ve dilde başlayabilir. Titreme olmaksızın hareketlerde yavaşlama da başlangıç belirtisi olabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Parkinson hastalarında ortalama yaşam süresinin artması da bu bulguların tanı ve tedavi de ki önemini arttırmaktadır. Motor olmayan devreyi takiben gelişen ilk motor semptom istirahat tremoru (titreme) veya bradikinezi'dir (hareketlerde yavaşlama). Daha sonra rijidite (katılık) ve postural instabilite gelişir.
Parkinson hastalığı tanısı için önce hareket yavaşlığı yani “bradikinezi” saptanmalıdır. Hastada titreme belirtisi olmasa dahi hareket yavaşlığının olması durumunda Parkinson hastalığı tanısı konulabilir. Hareket yavaşlığı, hastalığın belki de engelilik yaratan en temel belirtisidir.
Benign (iyi huylu) esansiyel tremor, ailevi tremor ya da kalıtsal tremor olarak da adlandırılır. ET hastalığı olanlar ellerinde, baş, ses veya vücudun diğer bölgelerinde kontrol edilemeyen titremeden (tremor) şikâyetçidirler. Bu durum genellikle erişkin yaşlarda başlar ve yaşlanmayla ilerler.
Titreme hastalığı olarak da bilinen tremor, kas spazmı ve seğirmeden farklı olarak ortaya çıkarak vücudun istemsiz hareket etmesine neden olur. Yaşam tarzı ya da çeşitli faktörlerden dolayı inme ve Parkinson hastalıkların sonucunda titreme görülebilir.
Esansiyel tremor ileride Parkinson hastalığı'na dönüşür mü? Esansiyel tremor ve Parkinson hastalığı farklı hastalıklardır. Ancak esansiyel tremor hastalarında ileride Parkinson hastalığının ortaya çıkma ihtimali, esansiyel tremoru olmayan kişilere göre daha yüksektir.
Titreme hastalığı olarak bilinen esansiyel tremör el, kol veya vücudun diğer kısımlarının titremesi ile oluşan bir hastalıktır. Bu hastalıkta yaş ilerledikçe görülme sıklığı artar. Genellikle 10 ile 19 veya 50 ile 59 yaşları arasında daha sık görülür.
Titreme, vücudun her yanında görülebilmekle beraber en çokelleri ve başı tutan, istemsiz olarak tekrarlayan ince ritmik sarsılma hareketleridir.
Atipik parkinsonizm sendromları, Parkinson hastalığının klasik bulgularının yanına başka bulgu ve belirtilerin eklendiği, genellikle levodopa tedavisine iyi yanıt vermeyen, ilerleyici nörodejeneratif sendromlardır.
Parkinson hastalığı, tipik yaşlanma belirtileri ile karıştırılabilir. Mimik kullanımının azalması, vücudun hafif öne eğilmesi, hareketlerin yavaşlaması ve konuşmanın monotonlaşması, Parkinson varlığında sık görülen belirtilerdir.
Parkinson atakları nasıl olur? Hastalığın ilk evrelerinde yüz ifadesinde ve mimiklerde kayıp, yürürken yavaşlama, reflekslerde azalma, hareket halindeyken aniden donma, sebepsiz düşme gibi belirtiler atakları gösterir.
Nedeni belli olmayan titreme hastalığı olarak da bilinen Esansiyel tremorda baş ve boyun bölgelerinin yanı sıra eller de etkilemektedir. Genellikle yetişkinlerde görülen bu titremeler tek elde başlamakta ve zaman içinde diğer ele de yayılmaktadır.
İntansiyonel tremor, belirli bir hedefe doğru gerçekleştirilen hareketler sırasında ortaya çıkar. Örneğin, parmaklarla buruna dokunmak gibi eylemler esnasında görülen titremeler intansiyonel titremedir. Hedefe ne kadar yaklaşılırsa titreme aynı oranda artabilir.
“Esansiyel tremor, genellikle ilerleyici bir hastalıktır. Hastaların bulguları ileri yaşlarda daha belirgin hale gelir. Titreme nedeniyle günlük yaşamları da etkilenmeye başlar. Örneğin düzgün yazı yazamazlar, şekil çizemezler ya da elleriyle çok ince hareketleri istedikleri gibi yapamazlar.
Psikojenik Tremor: Psikolojik veya duygusal faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar. Titremenin şiddeti ve yeri, bireyin dikkatine bağlı olarak değişebilir. İlaçla İlişkili Tremor: Bazı ilaçlar ve ilaç kombinasyonları tremora neden olabilir. Rubral Tremor: Hem dinlenme hem de hareket sırasında ortaya çıkar.
İstirahat tremoru: Dinlenme halindeyken uzuvlarda şiddetli titremenin görülmesine istirahat tremoru, statik tremor veya Parkinson tremoru adı verilir.
Başta Parkinson Hastalığı gibi titreme ile ortaya çıkan hareket bozukluklarının başlangıç tedavisi, ilaç tedavisidir. İlaç tedavisine yeterli yanıt vermeyen ve şiddetli titreme nöbetleri geçiren Parkinson hastalarında, Beyin Pili başarılı sonuçlar vermektedir.
Kök Hücre tedavisi ile Parkinson hastalığının ilerlemesi yavaşlatılabilir, gerilemesi sağlanabilir ve hatta tamamen durdurulabilir. Tedavinin başarı oranı hastanın yaşı, hastalığın süresi ve hastanın durumu ile orantılıdır. Kaslarda sağlanacak iyileşme ile hastanın yaşam kalitesi ciddi şekilde artar.
Titreme, el titremesi; Başparmağın kontrolsüz hareket etmesi, çene ve dudakta oluşan titremeler, bazen bacak kaslarında olan seğirmeler eşlik edebilir. Unutmamak gerekir ki her el titremesi Parkinson hastalığı anlamına gelmez. Parkinson hastalığındaki titreme eller istirahat halindeyken olur.
Bu nedenlerle Parkinson hastalığının etiyopatogenezinde D vitamini eksikliği rol oynayabilir (5). Parkinsonlu hastalarda immobilizasyona sekonder ya da ikamet ettikleri coğrafi konuma bağlı olarak D vitamin eksikliği olabilir (6).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri