Karşılıklı İlgi (Bağlantı) İlkesi: Coğrafi olayların birbirleri ile olan bağlantılarının incelenmesidir. Yani yeryüzünde meydana gelen doğal ve beşerî olaylar arasında çok yönlü ilişkiler söz konusudur. Örneğin: Su kaynakları ile yerleşmelerin dağılışı arasındaki ilişki.
b) İlgi ve Bağlılık Prensibi: Coğrafyanın konusu olan her olay veya olgu, başka bir olay veya olgu ile ilgilidir. Türkiye'de tarım alanlarının dağılışı ile alüvyal ovalar ve alçak platolar arasında yakın bir ilgi vardır. Çünkü Türkiye'deki tarımın önemli bir kısmı bu araziler üzerinde yapılmaktadır.
Sizlere coğrafya biliminin dağılış ilkeleri hakkında merak edilenleri derledik. Coğrafya bilimi doğal çevre ile insan faaliyetleri arasındaki ilişkiyi inceler iken bazı metotlardan yararlanmaktadır. Bu metotlar dağılış, bağlantı ve nedensellik ilkeleridir.
Olayların oluş sahası ve yerini göstermektedir. Örneğin Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde bulunan ülkeler coğrafyanın dağılış ilkesine girmektedir. Olayların sebep ve sonuç ilişkisi içinde incelemeye denmektedir.
2) Anlamlı İlişki Kurma Prensibi
Anlamlı ilişki, müracaatçıya ilgi göstererek kurulur. Kişi, uzmanın bir birey olarak samimiyetine ve kendisine saygı ve ilgi duyduğuna ikna olmalıdır. Sh Uzman da müracaatçının kendi tarafsızlığına güvenmesine ve kendisini değerli bir birey olarak hissetmesine yardımcı olur.
İlgili 44 soru bulundu
Karşılaştırmalı üstünlükler teorisi, iktisat biliminde bir grubun bir malı göreceli olarak daha az maliyetle üretebildiği bir durumda ticaretin ticaret yapan iki taraf için de nasıl faydalı olacağını anlatır. Önemli olan üretimdeki mutlak maliyetler değil fakat fırsat maliyetidir.
Dikey dağılış; coğrafi unsurun yükseltiye göre dağılışını ifade eder. Yeryüzündeki yükselti basamaklarının birbirinden farklı özellikleri vardır. Dikey dağılışın diğer bir adı ise Vertical'dır.
Nedensellik (Sebep-Sonuç) İlkesi:Coğrafi olayların nedenlerine cevaplar aranır. Tüm bilimsel çalışmalarda olduğu gibi coğrafyada da araştırmaya konu olan olayların sebep-sonuçlarını ortaya koymak başlıca hedeftir.
Dağılış ilkesi: Coğrafyayı diğer bilimlerden ayıran temel ilkedir. Coğrafya bilimi, sadece yeryüzündeki bir olayın nedenini araştırmakla kalmaz, aynı zamanda bu olayın yeryüzünün genelinde veya bir bölümündeki dağılışını da inceler. Bu ilke, haritalarla ifade edilir ve "nerede" sorusuna cevap verir.
Yatay Dağılış: Harita üzerinde gösterilmesi. Örneğin Tarım Alanlarının Türkiye'deki Dağılışı haritasından tarım alanlarının nerede bulunduğu, yüzölçümlerinin ne kadar olduğu hakkında bilgiler anlaşılabilir. Dikey Dağılış: Harita üzerinde eşyükselti eğrilerini kullanarak dikey dağılış gösterilebilir.
Modern coğrafya mekâna bağlı tüm olayları kendi metot ve teknikleriyle araştırmaktadır. Coğrafyanın beş temel unsuru; Konum, Mekan (yer), Hareket, Bölge ile Beşeri ve Fiziki ortam ilişkisi, coğrafyayı diğer bilimlerden farklılaştırır.
Konum, yer, insan-çevre ilişkisi, dolaşım (hareket) ve bölge coğrafyanın beş temel kavramı oluşturur.
Nesnellik ilkesi: Kent planları, herkesi ayni derecede gözetmek zorundadır.
Taleple bağlılık ilkesi, Medenî Usul Hukuku'nda yer alan yargılamaya hâkim olan ilkelerden bir tanesidir ve hâkimin, tarafların talepleriyle bağlı olduğunu, talepten fazlasına veya talepten başka bir şeye karar veremeyeceğini; ancak duruma göre talep sonucundan daha azına karar verebileceğini ifade eder.
Dağılış İlkesi
Coğrafi olayların yayılış alanı ve dağılışını haritalar kullanarak gösterir. Dağılışa konu olan yer yöre olabileceği gibi, havza, bölüm, bölge, ülke, kıta ve hatta dünya olabilir. Dağılışı açıklanan konu coğrafyanın doğal ve beşeri konularından olabilir.
Bir yerin veya bölgenin harita üzerinde gösterilmesine yatay dağılış denir.
Kainatta her şeyin bir nedene bağlı olarak gerçekleşmesine nedensellik denir. Nedensellik ilkesinin geçerli olabilmesi için, koşulların ve olguların birbirleriyle bağlantılı olması gerekir. Örneğin kar yağması kış mevsiminin gelmesiyle ilgilidir.
Francis Bacon, doğa bilimlerindeki gelişmelerle nedensellik ilkesinin açık bir şekilde bilimin temeli olarak kanıtlandığını öne sürmüştür.
Her olayın bir nedeni olduğu ve aynı koşullar altında aynı nedenlerin aynı sonuçları doğuracağı şeklinde formüle edilen “nedensellik” ilkesi felsefe tarihi boyunca üzerinde en çok durulan kavramlardan biri olmuştur.
Bir olayın veya durumun gerçekleşmesinin, başka bir olaya veya duruma bağlı olduğunu belirten cümlelere koşul-sonuç (şart-sonuç) cümleleri denir. Bu tür cümlelerde birinci bölüm (yan yargı) koşul, ikinci bölüm ise o koşula bağlı olarak ortaya çıkan sonuçtur (temel yargı).
Çevremizde birbirini takip eden iki olayı yeterli sayıda gözlemlediğimize ikna olduğumuz zaman, ortada bir ilişki olduğunu varsayar ve önce gelen olayın sonra gelen olaya neden olduğunu çıkarsarız. Bu muhakeme süreci nedensel çıkarım olarak adlandırılır.
Korelasyon katsayısı -1 ve +1 arasında bir değer alır. Bu katsayının pozitif değer alması aynı yönlü doğrusal ilişkiyi, negatif değer alması ise ters yönlü bir doğrusal ilişkiyi belirtir. Nedensellik ise -adından da anlaşılacağı üzere- bir değişkenin diğer bir değişkeni etkilemesi anlamına gelmektedir.
Mutlak lokasyon bir yerin “sit”i, izafi lokasyon ise bir yerin, sitin çevresine göre konumunu ifade eden “situasyon”dur. Bir yerin mutlak lokasyonu değişmez fakat izafi lokasyon zaman ölçeğinde birçok değişime uğrayabilir. Örneğin Babil şehrinin önemini kaybetmesi izafi lokasyon özelliklerinin değişiminden kaynaklanır.
1- Mutlak lokasyon
Bir yerin dünya üzerinde bulunduğu noktayı ifade eder. Bu noktanın mutlak lokasyon tayini ise koordinat sistemine göre yapılır.
Mekansal Gelenek
Mekansal analiz, tecrübeye dayalı olayların ve olguların mesafe, şekil, yön ve lokasyon bakımından ayrımını yapma işidir. Düşünürler bu özelliklerin, olayların önemli bir parçası olup olmadığını 17. yüzyıla kadar sorgulamamışlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri