Yaptığınız ölçüm %95'in üstünde olması oksijen satürasyonunun iyi bir seviyede olduğunu gösterir.
Parmak ucuna yerleştirilen bu cihaz, kızılötesi ışınlar ile oksjiene bağlı olarak kandaki renk tonu değişikliklerini algılayarak oksijen satürasyonunu ölçer. Oksijen satürasyonu, kandaki oksijen doygunluğunu ifade eder. Sağlıklı bir insanda tipik oksijen satürasyon seviyeleri %95-100 arasında değişir.
Yüzde 90'ın altındaki oksijen düzeyi düşük olarak kabul edilir ve bu, hipoksemiye neden olabilir. Yüzde 80'in altındaki oksijen düzeyleri, bu düzeylerde beyin ve kalp gibi organların çalışması bozulabileceğinden, gecikmeksizin müdahale gerektirir.
Vücudunuzdaki kanın, bu hayati görevi ne kadar etkili bir şekilde yerine getirebildiğini öğrenmek genel sağlık durumunuzu anlamanıza yardımcı olabilir. Birçok insanın kanındaki oksijen düzeyi %95-100 aralığındadır.
Ventilasyonun yeterliliği için bir gösterge olan pulse oksimetre ile normal O2 değerinin (SpO2) %95-100 olduğu saptanmıştır. Bazı bireylerde, özellikle uzun süreli sigara içenlerde, SpO2'nin %93-95 arasında olduğu bildirilmiştir.
İlgili 43 soru bulundu
KOAH hastalarında oksijen satürasyonunun %90'ın üzerinde olması istenmektedir. Oksijen tedavisi alırken, oksijen çok açılmamalı 1-2 lt/dakika olarak uygulanmalıdır. Yüksek oksijen düzeyi kanda karbondioksit birikimine sebep olmaktadır.
Sağlıklı değer 96-99 arasıdır. Bazen hastalık ve yaşın ilerlemesine göre bu değer 92'nin üzerinde de normal kabul edilir. Vücut uzun süre oksijensizliğe dayanamaz. Beyin 6 saniye, kalp de aynı şekilde bu kadar kısa dayanabilir.
Kalbiniz dakikada 50-70 arasında atıyorsa çok iyi, 70-85 arasında atıyorsa normal nabız, 85 ve üzeri atıyorsa yüksek nabız olduğu söylenebilir. Şikâyetiniz olmasa bile dinlenme esnasına ara sıra nabzınızı ölçmeniz, olası farklılıkları anlayabilmeniz ve gerekli durumlarda hekime başvurmanız için önemlidir.
Temiz hava solumak için pencereleri açın veya dışarı çıkın.
Pencerelerinizi açmak veya kısa bir yürüyüşe çıkmak gibi basit bir şey, vücudunuzun getirdiği oksijen miktarını artırır, bu da genel kan oksijen seviyesini artırır. Ayrıca gelişmiş sindirim ve daha fazla enerji gibi faydaları vardır.
Parmaktan oksijen ölçüm genellikle işaret parmağındaki atardamar üzerine takılır. Böylece ürünün üzerinde yer alan sensör yardımıyla 1 dakika içerisinde kalp atış hızınızı hesaplayarak nabız ölçümü yapabilirsiniz.
Oksijen satürasyonun % 70 düşmesi, siyanoz, uykuya eğilim , yardımcı solunum kaslarının kullanımı, ileri dispne, hava açlığı , solunum sayısının dak. / 30-40 'ın üzerinde olması durumlarında Entübe edilmelidir.
Parmağınızı, tırnak yukarı gelecek şekilde konumlandırın. Cihazı mandal gibi açın ve parmağınızı cihazın içine yerleştirin. Butona basın ve cihaz çalıştıktan sonra değerleri ekrandan izleyin. Cihazı hangi parmakta kullandığınız önemli değildir.
Prof. Dr. Akkoyunlu, kanın rengini ve parlaklığını oksijen seviyesinin belirlediğine işaret ederek, “Mesela kalp krizi geçirirken kalpteki bir damara pıhtı atar, ona bağlı olarak göğsünüzde baskı, ezilme hissedersiniz. Bu belli bir dokuda veya organda var olan oksijen yetersizliğini ifade eder.
Bir dizi faktör, nabız oksimetresinin çalışmasını veya doğruluğunu bozabilir. Cihazın temasının kaybolması, cihazın yaydığı kırmızı ve kızılötesi ışığı engelleyebilir. Aşırı hareket , titreme veya diğer hareketler de hatalı okumalara neden olabilir.
Kandaki oksijen miktarının az olması solunum güçlüğü ve nefes darlığı gibi belirtilere yol açar. Ayrıca ciltte kurumaya, dudak ve tırnaklarda renk değişimine neden olur. Kandaki karbondioksit seviyesinin fazla olması ise çeşitli doku ve organların zehirlenmesine neden olabilir.
Oksimetre değerleri ölçümü ise genellikle parmakla yapılır. Bu açıdan astanın parmağı bu sensörün üzerine yerleştirilerek ölçüm alınır. Bu cihazlar, vücudun kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobinin oksijen içerip içermediğini tespit eder ve buna göre ölçüm yapar.
Kanımız normalde %98 civarında oksijen satürasyonu seviyesine sahiptir. Seviyenin %85'in altına düşmesi bilinç kaybına, komaya hatta ölüme yol açar; ancak çok sayıda Covid-19 hastasının oksijen satürasyon seviyesi %70'in, hatta %60'ın altına düşmesine rağmen hastaların tamamen bilinçli kaldığı gözlemlenmiştir.
Uzun süreli veya çok yüksek yoğunluklu oksijen, hücre zarlarında oksidatif stres, akciğerlerde alveol kolapsına, retina dekolmanı sebep olabilir. Oksijen zehirlenmesine maruz kalınan yüksek oksijen seviyesinin düşürülmesi ile müdahale edilir.
Kalp veya akciğer rahatsızlığı olan kişilerde hipoksemi ile karşılaşma oranı daha yüksektir. Bunun yanı sıra kullanılan bazı ilaçlardan kaynaklı olarak da nefes alma yavaşlayabilir ve beraberinde hipoksemi gelişebilir. Uyku apnesi ve hafif akciğer hastalıkları uyku sırasındaki kan oksijen seviyesini düşürebilir.
Bu durum 60'ın altındaysa düşük kalp atışı olan bradikardi görülür ve duruma hızlı bir şekilde müdahale edilmelidir.
Yetişkin bir bireyde kalp atım hızı dakikada 60 ila 100 arasında olmalıdır. Eğer nabız sayısı 60'ın altına düşüyorsa bradikardi (kalbin yavaş atması) durumu söz konusudur. Bu hız 40'ın altına düşerse ya da 60'ın altında iken belirtilere yola açıyorsa tehlikelidir. Bradikardi mutlaka dikkatle takip edilmelidir.
1–10 yaş dönemi içerisinde ki çocuklarda 70–120 arası, 11–17 yaş arasındaki çocuk ve ergenlerde dakika içerisinde 60–100 arası, 17 yaş ve üstü genç ve yetişkinlerde dakika içerisinde 60–100 arası, Sporcularda 40–60 arası olması normal kabul edilir.
Pulse oksimetre kullanımı oldukça kolaydır. Cihazın ekranının yukarı gelecek şekilde konumlandırılması ve parmağınızı, tırnağınızın yukarı gelecek şekilde tutmanız gerekmektedir. Mandal şeklinde açılan cihazın içerisine parmağınızı yerleştirdikten sonra butona basabilir ve değerleri ekrandan takip edebilirsiniz.
Tip I solunum yetmezliğine neden olan kimi durumlar aşağıdaki gibidir: KOAH, astım, zaatüre, bronşiektazi, pnömotoraks gibi akciğer hastalıkları Akciğer ödemi (pulmoner ödem) Obezite.
1. Hafif KOAH: Hastalığın başlangıç evresi olarak nitelendirilen bu evre, gayret gerektiren aktiviteler ve yoğun tempolu işler esnasında ortaya çıkan nefes darlığı belirtisiyle kendini gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri