Spinal anestezide epidural anesteziye kıyasla çok daha düşük doz ilaç verilmesine rağmen anestezinin etkisi çok daha kısa sürede başlıyor. Epidural anestezi ile ağrı duyusu ortadan kalksa da anne adayı sezaryen operasyonu sırasında dokunmayı ve dokuların çekilmesi ve gerilmesini hissedebiliyor.
Eğer anestetik madde, beyin omurilik sıvısının da bulunduğu dura mater ile araknoid mater arasındaki boşluğa uygulanırsa buna subdural veya spinal anestezi adı verilir. Eğer anestezik madde; dura mater ile bunun dışındaki bağ dokularının arasındaki kısıtlı boşluğa uygulanırsa, buna epidural anestezi adı verilir.
Doğum sancılarının başlamasıyla epidural anestezi uygulanmadan önce, serum tedavisine başlanmaktadır. Oturur ya da yan pozisyonda, sırtın kamburlaştırılması ve hareketsiz kalınmasıyla, epidural anestezinin daha çok etkili olması sağlanmaktadır.
Spinal anestezinin avantajları teknik olarak epidural anesteziye göre daha kolay uygulanabilmesi, etki başlama süresinin çok daha kısa olması gibi avantajlarına karşın, bacaklarda 4-5 saat süren hareketsizlik, bazen uygulama sonrası görülen baş ağrısı, bulantı ve tansiyon düşmesi gibi bazı istenmeyen etkileri vardır.
Epidüral doğum, sezaryen doğum gibi değil, normal doğum gibi seyretmektedir. Ancak normal doğumda anne adayı bütün ağrıyı, sancıyı ve acıyı hisseder. Epidüral doğum esnasında anne adayı ağrıyı hissetmez. Sadece yapılan işlemleri hisseder.
İlgili 43 soru bulundu
Epidural doğum ve spinal doğum arasında sadece bölgesel fark vardır. Epidural doğum da dura çevresindeki bölgeye anestezik madde verilirken spinal anestezi de daha derine anestezi verilmesiyle ağrı hissinin azalması sağlanır.
Sezaryenin en büyük avantajı bebeğin normal doğum sırasında oluşabilecek riskleri yaşamadan direk sağlıklı bir şekilde dışarı alınmasıdır. Bebeğin sıkışması, oksijensiz kalması gibi kötü olasılıklar sezaryende yoktur. Bebek az riskli bir yoldan dışarı çıktığı için birçok aile bu yüzden sezaryeni tercih etmektedir.
Spinal anestezi sayesinde anne doğum anında bebeğinin ilk sesine normal doğumda olduğu gibi tanık olabilmektedir. Spinal anestezi sezaryen doğumlarda da normal doğumun sunduğu avantajları sunan bir anestezi yöntemidir.
Spinal anestezinin yapıldığı özel iğnenin ucu çok incedir. Uygulama sırasında lokal anestezikler ile uyuşturma da yapıldığı için herhangi bir acı hissedilmez.
Kan sulandırıcı olarak adlandırılan pıhtılaşmayı engelleyici ilaç kullanan hastalara, kanama bozukluğu olanlara, girişim bölgesinde enfeksiyon olanlara, bel fıtığı ya da başka bir nedenle bel operasyonu geçirmiş olan hastalara spinal epidural anestezi uygulanmaz.
24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Normal koşullarda, doğumun, normal vajinal yolla gerçekleşmesi tercih edilmekle birlikte, sezaryen operasyonunun gerektiği durumlar da oldukça sıktır. Günümüzde, sezaryen operasyonlarında genel anestezi ya da bölgesel anestezi uygulanmaktadır.
Spinal anestezinin uyuşukluğu epidurel anesteziye göre daha uzundur. Spinal anestezi de sezaryen olduktan sonra 2-3 saat daha uyuşukluk sürebilir. Epidurel de 10-15 dakika sürer. Spinal anesteziyi sadece sezaryen doğum yapacak olanlar tercih edebilir.
Bu durum ameliyattan sonraki 3-4 saate kadar sürer sonra oynatabilir. Hastanın bilinci açıktır ,ağrısı yoktur .3-4 saat sonra ağrı başlamadan yapılan ek ağrı kesicilerle ağrı genel anesteziye göre daha kolay kontrol edilebilir. Bu sayede bebeğini doğduktan hemen sonra görebilir.
Genellikle etkilenen hastaların % 92'sinde dura delinmesinden 24-48 saat sonra görülür. Fakat bazı hastalarda 5 güne kadar gecikebileceği gösterilmiştir.
Spinal anestezi sonrası baş ağrısı, yaz, kış ve ilkbahar gruplarında en fazla 48-72. saatler, sonbahar grubunda ise 72 saat-7.gün döneminde gözlenmiştir.
Bazı hastalarımız bu operasyonlarda genel anestezi tercih edebiliyor. Bu durumda genel sağlık durumları da uygunsa genel anesteziyi de kullanabiliyoruz. Sunduğu tüm avantajlar bir yana spinal anestezinin hiçbir komplikasyon riski taşımadığını söylemek de doğru olmayacaktır.
Spinal anestezi:
En önemli yan etkisi başağrısıdır. Ancak bu yan etki ameliyattan sonra bol bol sıvı alınarak ve dinlenerek minimuma indirilebilir.
Anestezi verilecek hastaların midesi boş olmalıdır. Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Genellikle eğer batın bölgesini ilgilendirmeyen bir operasyon ise 4-6 saat sonra hastaların gıda alımına izin verilmektedir.
Dural yırtık sonrası, dural defektten dışarı sızan BOS 'un (Beyin Omurilik Sıvısı) meydana getirdiği BOS basıncındaki düşme ve sonrasında oluşan serebral venöz dilatasyon, DPSB nedeni olarak görülmektedir. Dura ponksiyonu sonrası başağrısı, spinal anestezinin en sık karşılaşılan komplikasyonlarından biridir.
Doğum, yaşama dair en güzel deneyimlerden biri olsa da anne olmaya hazırlanan pek çok kadın şiddetli doğum sancıları nedeniyle gergin ve kaygılı hissedebilir. Günümüzde tüm dünyada normal doğum için altın standart olarak kabul edilen epidural doğum ise güvenli ve ağrısız bir yöntem olmasıyla öne çıkar.
Anne veya bebeğin sağlığı açısından mutlaka sezaryen yapılması gereken tıbbi durumlar dışında doğum, normal vajinal yoldan olmalıdır.
Rahim ağzı daha hızlı açılmaya devam eder ve 10 cm açıklık olduğunda açılma tamamlanmış demektir. ---İlk doğumlar için ortalama 4-5 saat , maksimum 11-12 saat sürebilir. ---Sonraki doğumlarda ortalama 2-3 saatte tam açıklığa ulaşılır, maksimum 5-6 saat sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri